China așteaptă ca Franța să se implice în negocierile de pace în criza din Ucraina

China speră că Franța, alături de alte țări europene, va juca rolul cuvenit în promovarea negocierilor de pace pe tema ucraineană, a declarat Wang Yi (foto dreapta), directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CPC), în cadrul unui dialog telefonic avut cu Emmanuel Bonne (foto stânga), Consilier diplomatic al președintelui Emmanuel Macron, la cererea acestuia din urmă. Potrivit agenției de presă Xinhua, Wang a transmis că încetarea focului, reluarea negocierilor de pace și soluționarea politică a crizei, ar trebui să devină un consens strategic între China și Europa.

La rândul său, Emmanuel Bonne a exprimat aprecierea pentru rolul pozitiv jucat de China în promovarea negocierilor de pace, în problema ucraineană Franța transmițând că nu susține confruntarea între tabere. Atât Franța, cât și China doresc un sfârșit politic și negociat al crizei, a subliniat Bonne, adăugând că Franța este dispusă să depună eforturi comune cu China pentru a se ajunge la o încetare a focului și găsirea unei soluții pașnice.

Dialogul dintre Wang Yi și Emmanuel Bonne a avut loc pe fondul vizitei pe care președintele Emmanuel Macron o va efectua la Beijing, la în prima parte a lunii Aprilie a.c. Alături de acesta se va afla și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei doi lideri europeni declarând că doresc să prezinte Chinei „o voce unită” și să ceară presiuni asupra Rusiei cu privire la situația din Ucraina. Potrivit France Presse, Macron a cerut Chinei să ajute să convingă Rusia să pună capăt invaziei în Ucraina.

Pe de altă parte, la data de 16 Martie, ministrul chinez de Externe, Qin Gang, au avut o convorbire telefonică cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, în care a fost subliniat că China susține o poziție obiectivă și imparțială cu privire la problema Ucrainei, menținând angajamentul de a promova negocierile de pace.

Mai mult, John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice la Casa Albă, a declarat zilele trecute că „SUA nu susțin niciun efort pentru a reduce sentimentul de izolare pe care Putin l-a experimentat deja față de comunitatea internațională. Nu susținem niciun efort de a-i susține economia sau de a o face mai sănătoasă. Nu susținem niciun efort din partea nimănui pentru a-i facilita, din punct de vedere financiar sau de altă natură, continuarea sacrificării ucrainenilor”, ca reacție la acordul de cooperare stabilit de liderii Chinei și Rusiei, în timpul vizitei pe care președintele Xi Jinping a efectuat-o, săptămâna aceasta, la Moscova.

În replică la declarațiile lui Kirby, Ministerului chinez de Externe a transmis că relațiile China-Rusia prezintă un principiu al lipsei alianței, al lipsei confruntării și nu vizează nicio terță parte, cooperarea reciproc avantajoasă fiind deschisă, în puternic contrast cu hegemonismul și intimidarea practicate de SUA. MAE chinez a mai subliniat că Beijingul joacă un rol constructiv în rezolvarea crizei Rusia-Ucraina, în timp ce SUA escaladează și zădărnicesc eforturile altor țări pentru negocierile de pace.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.