SUA trebuie spună dacă sunt dispuse să asigure condițiile pentru negocierile de pace privind Ucraina

Actuala criză din Ucraina și degradarea relațiilor dintre Rusia și Occident nu afectează dezvoltarea relațiilor China-Rusia, cele două țări fiind hotărâte să se implice în schimbarea lumii, pentru a promova multilateralismul, multipolaritatea și o mai mare democrație în relațiile internaționale, pentru a preveni înrăutățirea situației de securitate internațională, au afirmat președinții Vladimir Putin și Xi Jinping, în cadrul declarațiilor făcute marți, la Kremlin.
În acest sens, președinții Putin și Xi au agreat că, în problema ucraineană, China este pregătită să continue să joace un rol constructiv în promovarea soluționării politice a crizei, în condițiile în care majoritatea țărilor sprijină detensionarea, promovarea negocierilor de pace și deschiderea dialogului, în ciuda declarațiilor SUA care se opun și critică disponibilitatea de mediere anunțată de partea chineză. (Foto: Kremlin.ru)

Secretarul de Stat Antony Blinken a declarat, luni, că lumea nu ar trebui să fie păcălită de un „potențial plan de pace chinezo-rus pentru Ucraina”, plan care „ar îngheța teritoriul confiscat de forțele ruse.

În replica, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că nu China este responsabilă pentru crearea crizei din Ucraina, SUA nefiind în măsură să arate cu degetul spre China, câtă vreme China nu este parte a crizei, nu furnizează arme niciunei părți implicate și nu instigă la conflict.

„SUA declară că doresc să oprească războaiele, dar sunt și au fost implicate în aproape toate conflictele și războaiele din Europa și din întreaga lume, cu câteva excepții. De asemenea, SUA susțin că doresc să apere pacea, dar lumea nu a văzut încă niciun efort american care să vizeze păcii, deoarece continuă să furnizeze arme pe câmpul de luptă”, a declarat Wang.

În acest sens, oficialul chinez a subliniat că SUA trebuie să răspundă la întrebarea dacă sunt dispuse să asigure condițiile necesare pentru ca negocierile de pace privind Ucraina să aibă loc.

Pe acest fond, trebuie subliniat faptul că, la Moscova, președintele Xi a afirmat că China a urmat o poziție obiectivă și imparțială, încurajând negocierile de pace, poziția adoptată fiind bazată pe realitățile situației, rămânând fermă pentru pace și dialog,de partea dreaptă a istoriei.
În cadrul Declarației comune Federația Rusă – Republica Populară Chineză privind aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare pentru noua eră, semnată de președinții Putin și Xi, la Kremlin, este subliniat că în problema Ucrainei sunt necesare discuții pentru soluționarea crizei, respectarea preocupărilor de securitate ale tuturor țărilor, Rusia fiind angajată să reia negocierile de pace cât mai curând posibil.

Pe de altă parte, în cadrul dialogului derulat la Moscova de liderii și reprezentanții guvernelor, s-a subliniat că Rusia și China vor aprofunda Parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare pentru Noua Eră, relațiile China-Rusia depășind cu mult sfera bilaterală, fiind cruciale pentru lume și viitorul omenirii. Astfel, cele două țări vor colabora pentru a susțin un adevărat multilateralism, pentru a promova redresarea economică post-pandemie și pentru a construi o lume multipolară.

De asemenea, cei doi președinți au semnat o declarație comună privind dezvoltarea relațiilor de cooperare economică Rusia-China până în 2030, extinzând cooperările în domeniul comerțului, investițiilor, lanțurilor de aprovizionare, proiectelor de mare anvergură, energiei și hi-tech. De asemenea, cele două țări se angajează să dezvolte cooperarea în domeniul financiară, crescând proporția decontărilor în monedele locale în comerțul bilateral, investiții, împrumuturi și alte tranzacții economice și comerciale. Rusia și China vor consolida cooperarea agricolă, în vederea asigurării securității alimentare a celor două țări.

La rândul său, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia sprijină ferm China în susținerea intereselor sale legitime în chestiunile legate de Taiwan, Hong Kong și Xinjiang.

În cadrul conferinței de presă susținută marți de cei doi președinți, s-a arătat că, în ultimii zece ani, relațiile Rusia-China s-au dezvoltat constat, depășind cu mult sfera bilaterală, dobândind o importanță critică pentru peisajul global și viitorul umanității.

În acest sens, în calitate de membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, China și Rusia vor continua să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a susține ferm normele de bază care reglementează relațiile internaționale bazate pe scopurile și principiile Cartei ONU. De asemenea, China și Rusia vor colabora în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai, BRICS și G20, vor practica un adevărat multilateralism și vor promova redresarea economică post-COVID.

Nu în ultimul rând, Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin să efectueze o vizită în China, pentru a participa la cel de-al treilea Forum pentru Cooperare Internațională „O centură, un drum”, care va avea loc în acest an.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, BRICS, China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, OCS, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la SUA trebuie spună dacă sunt dispuse să asigure condițiile pentru negocierile de pace privind Ucraina

  1. Rasvan Roceanu spune:

    Dece sa doreasca pacea?
    Prelungirea si agravarea conflictului a adus beneficii economice enorme SUA si, in acelasi timp, a redus la zero dorinta unora dintre europeni (nu prea multi, din pacate) de a iesi de sub tutela americana.
    Numai castiguri pentru Washington.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.