Viorica Dăncilă, singurul oficial român prezent la China-ECE Ningbo 2023

Președintele Partidului Națiune Oameni Împreună (NOI), fostul premier Viorica Dăncilă, este singurul politician român prezent în aceste zile în China, la cea de-a treia expoziție China-Țările din Europa Centrală și de Est (ECE) și la Târgul Internațional de Bunuri de Larg Consum, evenimente aflate în desfășurare la Ningbo, în provincia Zhejiang. În condițiile în care Ungaria (țară invitată de onoare) este reprezentată la nivel de ministru de Externe, Serbia la nivel de ministru de Finanțe, iar Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Serbia etc. la nivel de ambasador, România nu are la eveniment niciun înalt oficial sau reprezentant diplomatic, în lista oficială a celor 290 de invitați din cele 12 țări est-europene care au confirmat participarea la eveniment regăsindu-se un vicepreședinte de Consiliu Județean (Prahova), un primar (Comarnic), un viceprimar (Galați), alături de Monica Gheorghiță, fost Secretar de Stat în MAE, fost Coordonator Național al formatului China-ECE.

În mesajul transmis astăzi, în cadrul deschiderii oficiale a evenimentelor, doamna Viorica Dăncilă, a arătat că în lume există tot mai pregnantă „senzația unui vânt puternic din răsărit, care are forța de a reamenaja zona de interes a lumii”. Vorbind despre relațiile bilaterale, România-China, domnia sa a subliniat că „pe baza înțelepciunii liderilor chinezi, relațiile de prietenie, relațiile politice, economice, culturale, dintre România și Republica Populară chineză, vor continua să se intensifice, pe baze solide, de respect reciproc și având ca premisă principiul beneficiilor mutuale”.

De asemenea, fostul premier a transmis că, „în vremurile pe care le traversăm, asistăm înfiorați la tranziția absolut nefastă de la pace, la război, fiind amenințate valori câștigate cu trudă în istorie de națiunile lumii libere. România apreciază demersul pe care țara dumneavoastră l-a făcut atunci când a propus un plan pentru pace, înțelegând că atributul de a valorifica această cale diplomatică este aproape exclusiv al marilor puteri cum este și China, și înțelegând cu toții că națiunile își pot căuta cel mai bine interesele pe timp de pace”.

Subliniind că a venit vremea „să înțelegem că teoriei potrivit căreia politica mare este asigurată de statele mari, îi putem propune o alternativă încă și mai viabilă și anume statele mari, împreună cu state poate nu la fel de mari, pot asigura o politică și mai mare”, Viorica Dăncilă a susținut că miracolul chinez este cel mai bine descris de cifrele „care asigură Chinei un limbaj diplomatic extrem de eficient”, așa încât „dincolo de dimensiunea culturală colosală a Chinei, poate referința cea mai importantă a acestor vremuri este aceea configurată de senzația tot mai pregnantă a unui vânt puternic din răsărit, care are forța de a reamenaja zona de interes a lumii”.

Este necesar să evidențiez faptul că fostul premier Viorica Dăncilă s-a bucurat de o deosebită atenție din partea organizatorilor chinezi, în cadrul evenimentului fiind însoțită permanent de fostul ambasador al Chinei la București, E.S. Jiang Yu (foto jos, în alb).

Potrivit organizatorilor, la cele două evenimente economice programate pe durata a cinci zile (16-20 Mai), participă 3.000 de expozanți și 10.000 de achizitori, fiind așteptați peste 100.000 de vizitatori. Evenimentul din acest an dispune de trei zone speciale amenajate pe o suprafață totală de 220.000 de metro pătrați: Expoziția produselor din Europa Centrală și de Est, Expoziția Internațională a Produselor de larg consum și Expoziția permanentă a țărilor din Europa Centrală și de Est.

Datele oficiale prezentate de partea chineză arată că din anul 2012, comerțul China-ECE a crescut anual cu o medie cu 8,1%, iar importurile Chinei din țările ECE fiind în creștere medie anuală cu 9,2%. În primele patru luni din 2023, comerțul China-ECE a crescut cu 2,8% comparativ cu 2022, ajungând la 44,87 miliarde USD, importurile Chinei de produse agricole fiind în creștere cu 43,1% față de 2022.

În 2023, la Ningbo se așteaptă ca valoarea comenzilor de achiziție să ajungă la peste 10 miliarde yuani (1,45 miliarde USD).

Pe de altă parte, liderii de la Beijing subliniază că formatul de cooperare China-ECE este spus unui „zgomot geopolitic” tot mai intens, o serie de forțe anti-China din Europa și SUA încercând în ultimii ani să submineze formatul, ca parte a strategiei mai ample de izolare a Chinei.

În comentariile apărute în presa chineză din aceste zile se arată că țări precum Lituania, Letonia, Estonia au decis retragerea din mecanismul de cooperare cu China, în timp ce Cehia manifestă același parcurs, „în contextul în care multe din Europa au fost puternic influențate de poziția anti-China susținută de SUA” (Global Times). În fața acestei evoluții, China mizează pe rațiunea și responsabilitatea guvernanților europeni pentru a se opune unei decuplări de economia chineză, „refuzând să urmeze SUA necondiționat”, câtă vreme cooperarea China-ECE în cadrul inițiativei „O centură, un drum” rămâne o componentă esențială pentru viitoarele legături economice și comerciale globale, în ciuda perturbărilor externe.

Este de reținut punctul de vedere transmis de ministrul ungar al Comerțului exterior și Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, care a transmis la Ningbo„ungurii nu considerăm China ca și cum ar fi un factor de risc sau o amenințare. Însă ungurii considerăm China o țară cu care, în urma cooperărilor, înregistrăm un mare profit și beneficii”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CHINA-ECE, De departe ... România, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Români în China, România, România - China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Viorica Dăncilă, singurul oficial român prezent la China-ECE Ningbo 2023

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.