China a pus în funcțiune cel mai mare radiotelescop de sinteză imagistică din lume

Cel mai mare radiotelescop de sinteză imagistică din lume, Radio Telescopului Solar Daocheng (DSRT) a intrat oficial în activitate, astăzi, în cadrul proiectului construit în extremitatea platoul Qinghai-Tibet din provincia Sichuan din sud-estul Chinei. Radiotelescopul, format din 313 antene parabolice conectate, amplastate în cerc, a trecut cu succes perioada de testare, dovedit capacitatea în experimente care au vizat monitorizarea activității solare și observațiile radioastronomice.

Cele 313 de antene sunt concepute pentru a urmări Soarele, în încercarea de a studia erupțiile solare și modul în care acestea afectează mediul din jurul Pământului, fiind folosite frecvențe cuprinse între 150 și 450 megahertzi, pentru a realiza imagini de înaltă precizie ale evoluțiilor solare.

Cu ajutorul DSRT, cercetătorii chinezi din cadrul Centrului Național de Științe Spațiale (NSSC) din cadrul Academiei Chineze de Științe au reușit deja să identifice, cu ajutorul secvențelor de imagini radio, pulsarul codificat J0332+5434.

Cele 313 antene ale DSRT, fiecare cu o anvergură de șase metri, înconjoară un turn central de calibrare cu înălțimea de 100 de metri, formând un telescop virtual imens. Centrul de control dispune de tehnologie de ultimă oră în domeniul monitorizării solare, care deja a înregistrat o urașă cantitate de imagini ale activității solare și date spectrale.

Construcția Radio Telescopului Solar Daocheng a început în 2019, lucrările de integrare hardware fiind încheiate în 2022, în ultimul an DSRT aflându-se în perioada de probe.

Radiotelescopul chinez DSRT, capabil să fie orientat spre orice direcție, cu un diametru de 110 metri, este cu 10% mai mare comparativ cu telescopul Green Bank aflat în Virginia de Vest (SUA), până în prezent cel mai mare de acest tip din lume.

DSRT poate acoperi 75% din deschiderea cerului, asigurând o platformă de observare de clasă mondială pentru studierea Soarelului, găurilor negre, quasarilor, exploziilor radio rapide, materiei întunecate, undelore gravitaționale și originii vieții în Univers.

China deține și cel mai mare radiotelescop fix din lume, radiotelescopul sferic cu deschidere de 500 de metri – FAST (intrat în funcțiune în 2016, foto jos), situat în munții provinciei Guizhou.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.