Țările BRICS condamnă atacurile din Gaza, susținând înființarea statului Palestina, în granițele recunoscute în Iunie 1967

Țările BRICS condamnă Israelul pentru atacurile și criza umanitară din Fâșia Gaza, susținând înființarea statului Palestina, în granițele recunoscute în Iunie 1967, se arată în Declarația comună a Miniștrilor Afacerilor Externe și Relațiilor Internaționale BRICS, emisă în urma reuniunii organizată, ieri, la Nijni Novgorod, (Federația Rusă).

Cu privire la situația din Ucraina, reprezentanții BRICS susțin propunerile de mediere care vizează soluționarea pașnică a conflictului, prin dialog și diplomație.

Potrivit documentului, țările BRICS condamnă măsurile protecționiste unilaterale, punitive și discriminatorii sub pretextul preocupărilor de mediu, care nu sunt conforme cu dreptul international, fiind respinse măsurile protecționiste unilaterale, care perturbă în mod deliberat lanțurile globale de aprovizionare și producție, și care denaturează concurența.

Miniștrii de Externe BRICS au exprimat sprijinul pentru promovarea tranziției energetice însă în conformitate cu prioritățile și circumstanțele specifice fiecărui stat, subliind totodată importanța utilizării monedelor locale în tranzacțiile comerciale și financiare.

Criza din Fâșia Gaza

Potrivit Declarației comune, miniștrii de Externe BRICS au exprimat profunda îngrijorare cu privire la deteriorarea situației din peritoriul palestinian ocupat, în special față de escaladarea fără precedent a violenței în Fâșia Gaza, ca urmare a operațiunii militare israeliene care a dus la strămutarea în masă a civililor, la decese și victim, la distrugerea infrastructurii civile.

În acest sens, a fost solicitată punerea în aplicare efectivă a rezoluțiilor Adunării Generale a ONU și a rezoluției 2720 a CSONU, furnizarea imediată, în condiții de siguranță și fără obstacole, a asistenței umanitare la scară largă, direct populației civile palestiniene din întreaga fâșie Gaza.

De asemenea, au fost cerută punerea în aplicare eficientă a rezoluției 2728 a CSONU pentru încetarea focului imediată, durabilă și susținută, odată cu eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor și civililor care sunt ținuți captivi ilegal. Mai mult, a fost exprimată îngrijorarea cu privire la atacurile tot mai mari ale Israelului asupra zonei Rafah, care agravează situația umanitară.

Țările BRICS recunosc măsurile provizorii ale Curții Internaționale de Justiție în cadrul procedurilor judiciare inițiate de Africa de Sud împotriva Israelului, fiind exprimată îngrijorarea cu privire la continuarea nerespectării flagrante de către Israel a dreptului internațional, a Cartei ONU, a rezoluțiilor ONU și a ordinelor judecătorești.

În acest cadru, țările BRICS au reafirmat sprijinul pentru aderarea deplină a Palestinei la ONU, au reiterat angajamentul față de viziunea soluției celor două state și inițiativa arabă de pace care include înființarea unui stat suveran, independent și viabil al Palestinei, în conformitate cu granițele recunoscute la nivel internațional în Iunie 1967, cu capital în Ierusalimul de Est.

Situația din Ucraina

În cadrul reuniunii de la Nizhny Novgorod, miniștrii de Externe din țările BRICS au exprimat îngrijorarea cu privire la conflictele în curs de desfășurare în mai multe părți ale lumii, fiind reiterat angajamentul față de soluționarea pașnică a litigiilor prin diplomație, dialog incluziv și consultări, fiind declarant sprijinul pentru eforturile care să conducă la soluționarea pașnică a crizelor.

În acest context, miniștrii au reamintit pozițiile statelor BRICS cu privire la situația din Ucraina și din regiune, așa cum au fost exprimate inclusive îm Consiliul de Securitate al ONU și Adunarea Generală a ONU, fiind apreciate propunerile de mediere și bune oficii care vizează soluționarea pașnică a conflictului prin dialog și diplomație.

Multilateralism și respectarea dreptului internațional

Miniștrii și-au reiterat angajamentul față de multilateralism și respectarea dreptului internațional, inclusiv scopurile și principiile consacrate în Carta Organizației Națiunilor Unite (ONU) ca piatră de temelie indispensabilă, precum și rolul central al ONU într-un sistem internațional în care statele suverane cooperează pentru menținerea păcii și securității internaționale, promovarea dezvoltării durabile, asigurarea promovării și Protecției democrației, drepturilor omului și libertăților fundamentale pentru toți, promovarea cooperării bazate pe solidaritate, respect reciproc, Justiție și egalitate.

Reafirmând rolul G20 ca forum principal pentru cooperarea economică internațională, care cuprinde atât țările dezvoltate, cât și cele în curs de dezvoltare pe o bază egală și reciproc avantajoasă, reprezentanții BRICS susțin că G20 ar trebui să continue să funcționeze prin consens, amplificând incluziunea prin integrarea vocii Sudului Global în agenda G20 și sprijind aderarea Uniunii Africane, la Summitul de la New Delhi.

Respingerea abordărilor unilaterale, protecționiste

În document, miniștrii de Externe BRICS subliniază impactul negativ asupra economiei mondiale și Dezvoltării Durabile ca urmare a abordărilor unilaterale care încalcă dreptul internațional, a utilizării măsurilor coercitive unilaterale, incompatibile cu principiile Cartei ONU, măsuri care produc efecte negative asupra creșterii economice, comerțului, energiei, sănătății și securității alimentare, în special în țările în curs de dezvoltare.

Mai mult, au fost condamnate măsurile protecționiste unilaterale, punitive și discriminatorii sub pretextul preocupărilor de mediu, care nu sunt conforme cu dreptul international, fiind respinse măsurile protecționiste unilaterale, care perturbă în mod deliberat lanțurile globale de aprovizionare și producție, și care denaturează concurența.

Tranziție energetică specifică fiecărei țări

Miniștrii BRICS au exprimat sprijinul pentru promovarea tranzițiilor energetice echitabile și echilibrate, în conformitate cu prioritățile și circumstanțele specifice fiecărui stat, prin utilizarea eficientă a tuturor surselor de energie, și anume a energiei regenerabile, inclusiv a biocombustibililor, hidroenergiei, combustibililor fosili, energiei nucleare și hidrogenului, esențiale pentru tranzițiile energetice echitabile.

Pe de altă parte, a fost subliniată importanța utilizării sporite a monedelor locale în tranzacțiile comerciale și financiare între țările BRICS.

„Soluții Africane la problemelele africane”

Privind problemele țărilor de pe continentul Africa, BRICS reiterează principiul „soluții Africane la problemelele africane”, principiu care ar trebui să conducă la soluționarea conflictelor și amenințărilor reprezentate de organizațiile teroriste din diferite subregiuni ale Africii.

Antiterorism și lupta antidrog

Catalogând orice acte de terorism ca fiind criminal și nejustificat, indiferent de motivația lor, oriunde și de către oricine este comis, țările BRICS au . Ei au condamnat atacul terorist din 22 Martie 2024 din apropiere de Moscova.

Pe aceeași direcție, a fost exprimată îngrijorarea cu privire la amploarea traficului de droguri și impactul fără precedent asupra sănătății și securității.

Neproliferarea nucleară și dezinformării

Miniștrii BRICS au remarcat importanța primordială a eforturilor de accelerare a punerii în aplicare a rezoluțiilor privind instituirea unei zone fără arme nucleare și alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu. De asemenea, a fost solicitată punerea în aplicare deplină a Rezoluției 1540 a CSONU, care dă statelor un impuls pentru adoptarea unor măsuri eficiente și solide pentru a preveni ca armele de distrugere în masă, mijloacele de livrare și materialele conexe, să ajungă în mâinile unor actori nestatali, inclusiv a teroriștilor.

Exprimând îngrijorarea cu privire la răspândirea exponențială și proliferarea dezinformării și informațiilor înșelătoare, miniștrii BRICS au subliniat importanța asigurării liberei circulații a informațiilor bazate pe fapte și a accesului publicului la acestea, precum și a protejării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, inclusiv a libertății de opinie și de exprimare.

Nu în ultimul rând, subliniind interesul piețelor emergente și al țărilor în curs de dezvoltare de a adera la organizație, miniștrii de Externe BRICS s-au angajat să consolideze angajamentul cu țările în curs de dezvoltare.

Textul integral al declarației de la Nizhny Novgorod AICI

BRICS este format astăzi din: Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud (țări fondatoare), la care s-au alăturat: Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran, la data de 1 Ianuarie 2024. Alte aproape 20 de țări au manifestat intenția de aderare la BRICS (vezi aici).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Africa, Analize - Comentarii, BRICS, China, Fâșia Gaza, Multilateralism ... în doi, Război în Gaza, Război în Ucraina, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.