Arabia Saudită, Argentina, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran, noile țări membre BRICS

Arabia Saudită, Argentina, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran sunt noule țări membre BRICS, decizia fiind luată în cadrul celui de-al 15-lea summit al liderilor organizat la Johannesburg (Africa de Sud). Potrivit declarației președintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, țară care a deținut președinția rotativă, calitatea de membru va intra în vigoare de la 1 Ianuarie 2024.

În declarația de astăzi, Ramaphosa (foto) a subliniat că liderii BRICS au stabilit un amplu program care vizează atragerea de investiții pentru Africa și țările membre ale asociației, program în care Noua Bancă de Dezvoltare (NBD) va juca un rol principal în sprijinul dezvoltării infrastructurii și dezvoltării durabile în Africa și în sudul globalui.

În fața necesității dezvoltării durabile și reformei sistemelor multilaterale, președintele Ramaphosa a declarat că țările BRICS susțin multilateralismul incluziv și respectarea dreptului internațional, inclusiv a scopurilor și principiilor consacrate în Carta Organizației Națiunilor Unite. De asemenea, BRICS susține soluționarea pașnică a diferendelor, prin dialog și consultare, odată cu construirea unui consens global privind politicile economice.

Pe de altă parte, liderul sud-african a subliniat că există un impuls global pentru utilizarea monedelor locale, a aranjamentelor financiare alternative și sistemelor alternative de plată, BRICS fiind pregătită să exploreze oportunități pentru îmbunătățirea stabilității, fiabilității și corectitudinii arhitecturii financiare globale. În acest sens, problema monedelor locale, a instrumentelor și platformelor de plată, rămân temă de lucru până la următorul summit, care va avea loc în Rusia, țară care preia președinția rotativă.

Potrivit Declarației de la Johannesburg II, țările membre BRICS subliniază importanța economică, financiară și politică globală, în baza unui parteneriat egal între țări care au opinii diferite, dar au o viziune comună pentru o lume mai bună, mai echitabile, mai favorabilă incluziunii și mai reprezentative.

„Prin acest summit, BRICS s-a angajat într-un nou capitol în efortul său de a construi o lume care este corectă, o lume care este dreaptă, o lume care este, de asemenea, incluzivă și prosperă”, a mai declarat președintele Cyril Ramaphosa.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Africa, Analize - Comentarii, Asia, BRICS, China, Din arhive, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.