FOTO – De 56 de ani, limba română se aude la Radio China Internațional

Ce anume, cu precizie, poate identifica dimensiunea caracterului şi dovada prieteniei? Probabil, bunătatea constantă! Un comportament dificil de asigurat, dar care odată demonstrat este dovada înţelepciuni acumulate prin filtrul suferinţei, asumării, cunoaşterii de sine şi ambiţiilor.

În relaţia cu România, China a fost și este un astfel de prieten, iar un reper al statorniciei este aniversarea de 56 de ani de la prima emisie în limba română la Radio China Internaţional – astăzi parte din China Media Group, o instituţie-babilon, în care se vorbesc şi promovează 65 de limbi și dialecte.

În urmă cu 56 de ani, în seara zilei de 29 spre 30 August (în China la ora emisiei era deja 30), la puţine zile de la invadarea Cehoslovaciei şi de la prezenţa premierului Zhou Enlai în Ambasada Republicii Socialiste România din Beijing (23 August 1968), aveau să fie transmise în eter primele semnale radio pentru publicul vorbitor de limba română. (Text actualizat)

Veteranii secţiei, astăzi trecuţi de vârsta de 80-90 de ani, fac parte din prima generaţie de absolvenţi chinezi ai Universităţii Bucureşti, unde au învăţat limba română şi unde au prins dragostea pentru România, devenind nu doar buni cunoscători ai culturii și istoriei noastre, ci mai ales ziditorii ai metaforei pline de sens: prietenia tradițională, atunci când este privită retrospectiv!

Având sprijinul colegului veteran Luo Dongquan, prezint numele veteranilor-fondatori care au asigurat secția de limbă română, la 29/30 august 1968: Li Jiayu, Yang Xueyi, Han Yuting, Li Mingwen, Zhu Yiping, Chen Wenying, Tang Dequan. În cadrul emisiunilor de debut au fost invitați Xu Wende – pe atunci la Ministerul chinez de Externe, Feng Zhichen – pe atunci la Universitatea de Limbi Străine și Ruan Jiafan – pe atunci la Consiliul pentru Relațiile Culturale cu Străinătatea.

Pios omagiu celor care nu mai sunt, calde mulțumiri celor care sunt și tuturor celor care, vreme de 56 de ani, au contribuit și muncesc pentru programele și proiectele Radio China Internațional, chinezi și români, cu toții parte din efortul amplu pe care China în face pentru a demonstra şi da sens prieteniei cu România, iar după 1991 și cu Republica Moldova.

Până la urmă, chiar dacă vremurile sunt altele, chiar dacă oamenii sunt alţii, iar condiţiile şi rezultatele sunt diferite, România continuă să existe în China cu precădere ca urmare a eforturilor pe care chinezii le fac, pentru a nu lăsa să se aştearnă prea repede … uitarea.

Deși au trecut numai 56 de ani, evenimentele calpe care se succed în avalanşă ecranează momentul 1968, trimiţându-l nemeritat în „preistoria” modernă.

La București, asistăm la un fenomen accelerat de pierdere a memoriei, de extincție a preocupărilor profunde. Odată cu aceasta pierdem repere și puncte de sprijin care afirmă  și argumentează incontestabil cine suntem!

La fel, se pierde esența, consistența şi menirea lucrurilor, generaţiile lipsite de educație și conștiința Istoriei fiind la un pas de a prelua frâiele istoriei. Dacă înțeleg realitatea prezentă, cei în măsură să producă o schimbare de direcție trebuie să acționeze acum, pentru a evita iminentul plonjon în superficialitatea gulerelor albe lipsite de conștiință, viziune, memorie.

Ce va urma? Depinde de cât de mult va fi impusă Educaţia şi Istoria în personalitatea tinerilor, aici observând tot mai acut accidentul cu urmări fatale reprezentat de extinderea globalismului economic până în tradițiile și culturile naţionale ale țărilor lipsite de lideri.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Descoperind China, Din arhive, Înţelege China, Republica Moldova, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 75, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

10 răspunsuri la FOTO – De 56 de ani, limba română se aude la Radio China Internațional

  1. VELA GHEORGHE spune:

    Vă Mulțumim D-le Dan Tomozei pentru tot ceea ce faceți în China pentru promovarea Limbii și Culturii Române!
    Dvs. sunteți (așa cum am mai spus și altă dată) adevăratul „Ambasador” al Neamului Românesc în Țara lui Confucius, care ați știut și ați putut să PĂSTRAȚI, ba chiar SĂ SALVAȚI Legătura de PRIETENIE care există între Poporoale Român și Chinez, de mai bine de jumătate de veac, în ciuda incompetenței și bădărăniei politicienilor români care au ȘUBREZIT și COMPROMIS la „oridinele și recomandările USA” această PRIETENIE !
    Pentru tot ceea ce ați făcut și faceți ca această PRIETENIE dintre China și România să rămână în picioare și să DĂINUIASCĂ în viitor, vă mulțumim CU RECUNOȘTIINȚĂ și prețuire…!
    Dumnezeu să vă binecuvinteze și să vă ÎNMULȚEASCĂ puterea și priceperea de a REPREZENTA pe mai departe în China, cu și mai multă abnegație, spiritul românesc și tot ceea ce are mai frumos Poporul Român…!
    De asemenea LE MULȚUMIM și Jurnaliștilor și Oamenilor de Cutură CHINEZI care IUBESC România lui Eminescu și care prin dragostea și PASIUNEA lor pentru Limba și Cultura Română au creat o adevărată „OAZĂ DE ROMÂNISM” în ASIA…!
    Să ne trăiți CU TOȚII, întru Mulți și Binecuvântați Ani!

    • Dan Tomozei spune:

      Mulțumesc pentru gândurile pline de îngăduință, domnule Gheorghe Vela.
      Insist să afirm că sunt un simplu om, cu educație modestă și un dram de conștiință și curaj.
      Har Bunului că avem repere, că avem OAMENI după care să ne ghidăm și în fața muncii și moștenirii avem să aducem mulțumiri, inclusiv în cadrul prieteniei România-China, o prietenie mereu încercată și tratată de români cu insuficientă maturitate.
      Calde urări de bine, de la margine de lume.
      Dan Tomozei

      • VELA GHEORGHE spune:

        Și Eu vă Mulțumesc, D-le Dan Tomoei pentru răspunsul Dvs. pe care mi l-ați dat la comentariul meu și de-asemenea îi MULȚUMESC și Bunului Dumnezeu pentru că pur și simplu EXISTAȚI, la această „margine de lume” pentru a arăta Chinei și Asiei CINE sunt Adevărații și NEAOȘII Români…!
        Vă Îmbrățișez cu drag…!

  2. A spune:

    La mulți, mulți ani! Este atât de minunat ce faceți acolo pentru România.
    Și o mică dedicație:
    https://m.youtube.com/watch?v=WDRJXD5W50s&pp=ygUTQ2lvY2FybGlhIHBhdWwgdHNhbw%3D%3D

  3. Roxana, Cape Town, SouthAfrica spune:

    La mulţi ani, cu inca mulţi alti 55 de ani de cultura pe viitor. Felicitari pentru toata activitatea culturala de acolo si entuziasmul cu care Dl. Tomozei reprezinta graiul romanesc. ..cu modestie si calitate. Si muzica postata de Elena Mateescu a fost zaharul din cafeaua de dimineata.. Multumesc.

  4. Maria Chiotan spune:

    Vă respectăm şi vă mulţumim pentru toată munca depusă! Mult succes pe mai departe şi sperăm într-un viitor mai bun al celor două ţări, împreună.🙏

  5. andron spune:

    Frumos, mulțumim

  6. La Mulți Ani cu multe victorii și realizări în plan profesional! Să fiți sănătoși și inspirați!

    Și-un mic dar muzical:
    https://www.youtube.com/watch?v=1Dx2Kyqh3R0

    Iar pentru că fără dans și fără Șostakovici viața și aniversările sunt pustii…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.