China 2010 – 146.000 de oficialii sancţionaţi, 5.373 urmăriţi penal

În anul 2010, 146.000 de oficialii din China au fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare. Dintre aceştia, 5.373 au fost deferiţi urmăririi penale, a informat premierul chinez, Wen Jiabao, în cadrul unui discurs ţinut la Consiliului de Stat.

Wen a spus că, în ciuda activităţii anti-corupţie de anul trecut, unele domenii sunt încă „predispuse la corupţie” din cauza lipsei de aplicare a legii sau a ineficientei reglementări şi supravegheri. Premierul chinez, Wen Jiabao, solicită o consolidare a luptei împotriva corupţiei, deoarece realitatea demonstrează că sarcina în această direcţie rămâne „extrem de dificilă”.
Premierul Wen Jiabao consideră că funcţionarilor şi familiilor acestora nu trebuie să li se permite să interfereze sau să manipuleze organizarea licitaţiilor. De asemenea, nici liderii întreprinderilor de stat nu trebuie să li se permită să aibă câştiguri ilicite prin intermediul întreprinderilor.
În ceea ce priveşte angajaţii bugetari, aceştia vor trebui să prezinte informaţii despre proprietăţile pe care le deţin şi locuriled e muncă ale membrilor de familie. Oficialii vor fi, de asemenea, obiectul unor pedepse aspre în cazul în care se fac vinovaţi de primire de mită, indiferent că aceasta ia forma banilor numerar, titluri de valoare sau carduri de plată, a mai spus primul ministru chinez.
Wen Jiabao a arătat că în ultima perioadă în China a fost acoradtă o tot mai mare atenţie plângerilor venite din partea publicului, fiind reduse costurile administrative. Cu toate acestea, ţara se confruntă încă cu o situaţie de dezvoltare extrem de complicată. Wen a arătat că unele probleme se vor rezolva pe termen lung, pe termen scurt fiind interconectate cu dezvoltarea economică şi socială a ţării, adăugând că discrepanţele sociale au devenit, în unele zone, uriaşe. Alături de corupţie, aceste probleme ar putea pune în pericol dezvoltarea şi stabilitatea ţării, dacă nu sunt corect tratate, a spus Wen.
Wen a promis o mai bună protecţie a intereselor legitime ale oamenilor şi reducerea cheltuielilor extravagante ale funcţionarilor. Exproprierile ilegale sau forţate ale terenurilor şi demolări caselor sunt strict interzise, a spus el, adăugând că sistemul administrativ ar trebui să fie reformat pentru a dilua puterea unor departamente guvernamentale.
Guvernul va reduce cheltuielile pentru călătoriile de afaceri şi recepţiile oficiale, va reduce numărul de reuniuni, şi va încuraja administraţiile guvernamentale să asigure o cât mai mare transparenţă în cheltuielile bugetare.

Adaptare după China Daily

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.