XINHUA – România în analiza finanaciară pentru Europa Cntrală şi de Est

Într-o analiză publicată, vineri, de agenţia oficială de presă din China, Xinhua, cu privire la situaţia monedelor naţionale din Europa centrală şi de Est, România este inclusă în grupul ţărilor ţintă pentru investitorii internaţionali care caută refugii sigure, alternative.

Xinhua notează că „în ciuda încrederii investitorilor, guvernatorul băncii centrale din România, Mugur Isărescu, rămâne rece”, citând o declaraţie a acestuia potrivit căreia „noi (n.a. – România) nu vedem motive de reducere a ratei dobânzilor … Poate vom deveni ceva mai inovatori”.
„Au fost gloanţe care ne-au zburat aproape de urechi şi nu trebuie să uităm cât de periculoase pot fi unele crize financiare”, este citat guvernatorul Isărescu într-o explicaţie privitoare la ceeace s-a întâmplat în toamna anului 2008, când moneda României a căzut pradă unui atac speculativ. Agenţia oficială chineză mai scrie că Isărescu are în vedere măsuri monetare inovatoare, pentru a evita aprecierea excesivă a Leului românesc.
Xinhua îl citează şi pe consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, care susţine că nu există semne de atacuri speculative pe moneda românească, în acest moment. „Fundamentele economiei româneşti sunt sănătoase, investitorii arată încredere în economie şi că recesiunea a fost depăşită”.
Agenţia chineză mai notează că „există semnale că investitorii globali au pus din nou România pe harta lor”, consemnând că investiţiile străine directe s-au dublat în perioada ianuarie – februarie, ajungând la 294 milioane euro. Noul acord stand-by cu FMI şi UE, precum şi recâştigarea statutului de „investment grade” sunt favorabile intrărilor de investiţii străine mai mari în viitor. Potrivit Xinhua, creşterea economică a României ar putea fi de 3,9% în 2012.
Analiza prezentată de agenţia oficială chineză include pe lângă România, Polonia şi Ungaria, concluzionând că „într-o perspectivă pe termen lung, nivelurile valutelor din Europa Centrală şi de Est ar putea fi în continuare atractive. Cu toate acestea, volatilitatea va rămâne atât timp cât criza datoriilor în unele ţări din zona euro continuă, iar preţurile la combustibili şi alimente vor creşte.

Sursa: XINHUA

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, EU Centrală şi de Est. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.