China se opune deciziei Uniunii Europene (UE) de a impune pentru prima dată taxe anti-subvenţie şi anti-dumping asupra importurilor din China, a anunţat Yao Jian purtătorul de cuvânt al Ministerul Comerţului din China (MOC). Declaraţia a fost făcută după ce UE a anunţat taxele anti-subvenţie şi anti-dumping impuse pentru hârtia din China folosită pentru imprimarea de înaltă calitate.
Potrivit agenţiei oficiale chineze de presă XINHUA, Yao Jian a subliniat că „prin impunerea unor taxe anti-subvenţie şi anti-dumping, UE a încălcat procedurile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) privind relaţiile comerciale asupra aceloraşi mărfuri”. Guvernul chinez şi companiile chinezeşti au adus dovezi pentru a demonstra cp industria hârtiei din China este una competitivă, că respectă principiile economiei de piaţă şi că guvernul de la Beijing nu a intervenit în operaţiunile de stabilire a a preţurilor mărfurilor, a mai afirmat Yao.
„Hotărârea UE încălcă multe reguli ale OMC şi afectarea grav interesele întreprinderilor chineze”, a reiterat oficialul MOC, care a susţinut că UE şi China ar trebui să se opună protecţionismului comercial pentru a evita abuzurile şi pentru a trata în mod corect tensiunile comerciale, prin negocieri.
„China va studia cu atenţie şi va evalua decizia finală. Ne rezervăm dreptul de a lua măsurile legale în consecinţă pentru a proteja interesele întreprinderilor chineze”, a mai afirmat Yao.
Taxele anti-subvenţie impuse de UE produselor din hârtie de calitate din China vor fi cuprinse între 4 şi 12%, iar tarifele anti-dumping vor varia de la 8 la 35,1%. Acestea vor fi aplicate pentru următorii cinci ani şi ar putea fi extinse în cazul în care la expirarea termenului va fi constată reapariţia prejudiciului în industria de hârtie din Europa, a anunţat Comisia Europeană. UE a lansat în februarie 2010 o anchetă anti-dumping la importurile de hârtie de calitate din China, urmată ulterior de o anchetă privind anti-subvenţia.
Sursa: XINHUA