Plin de vervă, născut, crescut, educat şi rămas convins de tezele lansate de Mao Zedong, unul dintre cei care i-au fost în preajma, martor al transformărilor pe care China le-a parcurs în ultima jumătate de veac, este Li Chun Xiang (foto). Cercetător în cadrul Muzeului Revoluţiei din oraşul Jinggangshan, provincia Jiangxi, din Sud – Estul Chinei, Li este o istorie vie şi înflăcărată a perioadei Mao. Cu un tată care a participat la crearea Armatei Roşii, actuala Armată Chineză de Eliberare a Poporului, un apropiat al lui Mao Zedong, Li a copilărit şi a fost educat în spiritul comunist chinez. Privindu-l povestind evenimentele trăite alături de liderii comunişti Mao şi Zhou Enlai, la o distanţă de zeci de ani, poţi spune că le trăieşte aievea, fiind permanent conectat la convingerea că singura soluţie politică posibilă este comunismul. În mod firesc, experienţa de viaţă personală dar mai ales performanţele Chinei de azi, îl transformă pe Li Chun Xiang, ajuns la 68 de ani, în bunicul simpatic, adorabil chiar. Un personaj care intră perfect în rolul de povestitor, în faţa nepoţilor, a evenimentelor care au condus la transformarea Chinei, la revoluţia culturală şi la politica actuală de reformă şi deschidere.
Specialist în fenomenul insurecţiei militare din anul 1927, Li Chun Xiang povesteşte cu o trăire nedisimulată evenimente, fapte şi experienţe personale, reuşind să capteze chiar şi atenţia unor nevorbitori de chineză, aşa cum sunt eu şi colegii străini. “În anul 1927, Mao Zedong şi-a condus trupele în provincia Jiangxi, spre oraşul Jinggangshan, unde ne aflăm. Aici s-a întâlnit cu armata condusă de Zhu De. Cele două armate sau unificat şi astfel s-a format Armata Roşie, actual Armată de Eliberare a Chinei”, povesteşte Li.
Insurecţia militară de la Nanchang şi stabilirea bazei de sprijin la Jinggangshan face ca acest din urmă oraş chinez să fie leagănul revoluţiei comuniste chineze. Dacă te plimbi pe străzile oraşului Jinggangshan descoperi că mulţi comercianţi trăiesc din imaginea lui Mao, fără a mai pune la socoteală faptul că nu există local, magazine sau chioşc în care să nu existe măcar un portret sau o statuetă a marelui lider chinez. Recunoaşterea lui Mao are rădăcini puternice în rândurile ţăranilor care au primit loturi de pământ, aceştia din urmă acordându-i întreaga încredere şi susţinere. “Mao nu a folosit experienţa Uniuni Sovietice în promovarea comunismului. El a utilizat o gândire proprie daptată la realităţile Chinei. Ţăranii au fost una dintre principalele preocupări ale lui Mao, de aceea el s-a bucurat de toată încrederea acestora. Mao a depus eforturi pentru crearea Armatei de Eliberare a Chinei şi Partidului Comunist Chinez, care se bucură şi acum de cea mai mare încredere în rândul chinezilor”, spune Li.
Pentru el, modelul Mao este unicul şi singurul valabil, motiv pentru care l-am întrebat care ar fi cele trei cuvinte care l-ar caracteriza pe fostul lider chinez, devenit mentor naţional. Li a răspuns fără să stea prea mult pe gânduri: puternic, realist, inovator. “Conectat permanent la realitatea din jur, Mao a acordat mereu încredere tinerilor, căutând permanent căi pentru realizarea unei Chine noi. Ce trebuie înţeles este faptul că spirtul Partidului Comunist Chinez este în serviciul întregului popor chinez. Aceasta este inovaţia principală a lui Mao”, spune Li Chun Xiang.
Trebuie subliniat, înainte de final, că la Jinggangshan şi în toată provincia Jiangxi, chiar dacă pare greu de imaginat pentru ocidentali, Mao este mai mult decât un mit. El este peste tot, la marile intersecţii, în statui monumentale, în instituţii, hoteluri, magazine şi în sufletul celor care trăiesc, la zeci de ani de la dispariţia lui, din promovarea şi vânzarea imaginii lui. Este un mod de viaţă aproape filozofic al chinezilor pe care dacă nu reuşeşti să îl înţelegi, cel puţin ar trebui să îl accepţi aşa cum este.
Text publicat şi pe Radio China Internaţional
-
CELE MAI CITITE 24h
- Domnului H.D. Hartmann, cu litere de AUR, dacă nu este ... prea Tîrziu!
- JEGOASA PROPAGANDĂ ÎN PRESA ROMÂNEASCĂ!
- Independentul Kelin Jieaoerjiesiku, vedetă în presa chineză, după primul tur al prezidențialelor
- Iohannis, singurul cinstit din orașul cu arestați și sinucigași
- FOTO | De 13 ani, ducem Tricolorul pe Marele Zid!
Apelul Academiei Române pentru IDENTITATE, SUVERANITATE ŞI UNITATE NAŢIONALĂ!
Semnatarii acestui Apel, îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (...)
Textul integral AICISă nu vă mai fie ruşine că sunteţi români !
Celor care încă nu aţi uitat că sunteţi români, urmaşii unei civilizaţii şi ai unui neam de oameni mândri, ridicaţi-vă şi schimbaţi soarta României de azi! Îmbrăcaţi din nou cămaşa mândriei de a fi români. Ajutaţi-i pe toţi cei care au uitat cine sunt, pe toţi cei care nu au ştiut niciodată, pe toţi cei care au învăţat strâmb despre neamul şi ţara lor, că a fi român este o mândrie şi o datorie de onoare în faţa celor care au trăit şi murit pentru demnitatea şi liniştea acestui popor mereu încercat! (...) Textul integral AICI
-
COMANDĂ CARTEA AICI
_________________________ -
COMANDĂ CARTEA AICI
_________________________ -
STATUI DE DACI AICI
______________________ -
Articole recente
- FOTO | De 13 ani, ducem Tricolorul pe Marele Zid!
- JEGOASA PROPAGANDĂ ÎN PRESA ROMÂNEASCĂ!
- Independentul Kelin Jieaoerjiesiku, vedetă în presa chineză, după primul tur al prezidențialelor
- Elena Lasconi a câștigat detașat voturile românilor din China
- O medalie cu semnificații istorice în relațiile chino-române
- China cere evitarea acutizării conflictului din Ucraina
- DIALOG XI JINPING – JOE BIDEN | China nu va rămâne pasivă atunci când securitatea și interesele îi sunt amenințate
- După trei ore de la lansare, nava spațială cargo Tianzhou-8 s-a conectat la stația spațială chineză
Categorii
- ABC – Minutul de chineză (9)
- Africa (18)
- ALEGERI 2014 (34)
- ALEGERI 2016 (12)
- ALEGERI 2019 (39)
- ALEGERI 2020 (38)
- ALEGERI 2024 (15)
- Analize – Comentarii (2.613)
- ANRPC 2016 (5)
- ANRPC 2018 (7)
- ANRPC 2019 (1)
- ANRPC 2020 (7)
- ANRPC 2021 (6)
- ANRPC 2022 (4)
- ANRPC 2023 (13)
- ANRPC 2024 (9)
- APEC (11)
- ASEAN (36)
- Asia (458)
- Asia – Pacific (90)
- BREXIT (8)
- BRICS (51)
- Cărţile mele (56)
- China (2.896)
- CHINA-ECE (43)
- CHINA-ECE, Belgrad 2014 (3)
- CHINA-ECE, București 2013 (7)
- CHINA-ECE, Budapesta 2017 (1)
- CHINA-ECE, Riga 2016 (5)
- CHINA-ECE, Sofia 2018 (5)
- CHINA-ECE, Suzhou 2015 (4)
- CNPCC 19/2017 (8)
- Comemorare 1945-2015 (11)
- Confucius (48)
- Congresul 20 PCC (17)
- CORONAVIRUS 2020 (408)
- DAVOS (11)
- De departe … România (1.614)
- Descoperind China (259)
- Din arhive (1.258)
- Din presa chineză (1.844)
- Din presa moldovenească (90)
- Din presa românească (971)
- Dincolo de Marele Zid (7)
- Drumul Mătăsii (39)
- Eminescu în China (39)
- EU Centrală şi de Est (630)
- Europa (810)
- Europa – Asia (683)
- Fâșia Gaza (30)
- Fotografii de poveste (80)
- G20 Hangzhou (7)
- HUANGSHAN (8)
- Înţelege China (1.495)
- Interviuri (116)
- JO Beijing 2022 (13)
- Mari sinologi români (42)
- Multilateralism … în doi (647)
- OCS (26)
- Poemele mele (15)
- Problema Taiwan (214)
- Război în Gaza (20)
- Război în Ucraina (302)
- Referendum 2018 (5)
- Republica Moldova (322)
- Români în China (618)
- România (2.163)
- România – China (1.059)
- România – R. Moldova (133)
- ROMANIA-CHINA 70 (51)
- ROMANIA-CHINA 75 (40)
- Rusia (549)
- Șapte zile la Shaanxi (8)
- Sărbători chinezești (45)
- Stația Spațială a Chinei (31)
- Uniunea Economică Eurasiatică (13)
- Uniunea Europeană (652)
- Ursul Panda (18)
- Veşti din China (2.759)
- Video (49)
- ZBORUL MH370 (23)
-
Textul integral AICI
Ora acasă
Ora la Beijing
Arhive
Meta