COTIDIANUL – Excedentul comercial al Chinei a scăzut în prima jumătate a anului
Excedentul comercial al Chinei a scăzut cu 18% în prima jumătate a anului, la 45 miliarde de dolari, minimul ultimilor şapte ani, în contextul încetinirii avansului exporturilor, cauzată de reducerea cererii la nivel mondial, transmite Bloomberg, citat de Mediafax. Pentru întregul an 2011, excedentul comercial ar putea ajunge la circa 150 de miliarde de dolari, continuând evoluţia descendentă după ce a atins în 2008 nivelul record de 295 miliarde de dolari, consideră Wang Tao, economist la UBS.
Textul integral AICI
CURIERUL NAŢIONAL – Excedentul comercial al Chinei a scăzut la minimul ultimilor 7 ani
ADEVĂRUL – China, îngenuncheată de o inflaţie galopantă
Eforturile Beijingului de a ţine sub control inflaţia au eşuat. Potrivit datelor anunţate vineri de Biroul Naţional de Statistică al ţării, rata inflaţiei a ajuns, în luna mai, la 6,4%, reprezentând astfel cea mai rapidă creştere lunară din ultimii trei ani. Datele devin cu mult mai îngrijorătoare pentru chinezi dacă luăm în calcul şi bilanţul comercial pentru luna mai. Excedentul comercial (diferenţa dintre exporturi şi importuri) a crescut considerabil, la 22,3 miliarde de dolari, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni.
Textul integral AICI
FINANCIARUL – China a depasit Japonia in topul Global 500 al marilor companii
Revista „Fortune” a prezentat topul Global 500 pe anul in curs, care cuprinde lista celor mai mari companii din lume dupa castigurile realizate. Surpriza clasamentului a oferit-o China, care a reusit sa devanseze Japonia, devenind, cu cele 69 de societati prezente in top, a doua mare putere, dupa Statele Unite, care apare cu 133 de companii. Dintre cele 69 de intreprinderi chineze, 61 sunt situate in partea continentala a tarii, cu 15 mai multe decat in 2010. Celelalte isi au sediul in Hong Kong si Taiwan. Merita mentionat ca in clasamentul din 2000 figurau numai doua companii din China, in 2011 erau deja 12, iar in 2006 se ajunsese la 20. Trei intreprinderi – Sinopec Group, China National Petroleum Corp si State Grid Corp – apar in Top 10, dar in urcare: prima cu doua trepte, a doua cu patru si a treia cu una.
Textul integral AICI
FINANCIARUL – Pentru gazul sau, Gazprom cere Beijingului un avans de 25 de miliarde de dolari
Compania rusa Gazprom a conditionat semnarea contractului de livrare a gazelor sale in China de achitarea unui avans de 25 mld. $. Citand surse apropiate discutiilor, agentia Interfax a anuntat ca societatea patronata de Aleksei Miller are nevoie de acesti bani pentru constructia conductei de transport a carburantului catre China. Aceleasi surse afirma ca Gazprom vrea banii imediat dupa parafarea intelegerii.
Textul integral AICI
FOREING POLICY – Nimic despre China în România
Cel mai important eveniment internaţional din preajmă, de la ediţia precedentă, ar trebui să fie turneul premierului Wen Jiabao pe ruta Budapesta-Berlin-Londra. Nimic despre Bucureşti. China foloseşte Ungaria drept (încă) o poartă de intrare în Uniunea Europeană. Vecinii unguri dau din coate să devină un lucrativ avanpost logistic chinezesc în regiune – drept pentru care solicită, ei, chinezilor investiţii în portul Constanţa… China e tot mai prezentă în Bulgaria, Grecia sau Serbia, în Ucraina, Ungaria şi Polonia – nu şi în România.
Textul integral AICI
GÂNDUL – Ce-şi doresc tinerii chinezi de la viaţă: „Sunt îngrijorat că fetele din China au devenit materialiste”
În cadrul expoziţiei „Lost in Transformation” de la Londra, menită să le arate europenilor lumea şi societatea chineză care se află într-o continuă transformare, un fotograf britanic a expus imagini cu tineri chinezi şi mesajele lor către lume, informează BBC. Adrian Fisk, care a pus bazele proiectului „Speak China”, a parcurs mii de kilometri şi, echipat cu o cameră de fotografiat şi foi albe de hârtie, i-a încurajat pe tinerii chinezi să scrie pe ele orice le trece prin minte. Unii au scris în limba engleză, alţii în chineză despre dragoste, emigrare, muncă sau diferenţele dintre Occident şi Orient. Cei care nu ştiau să scrie au fost fotografiaţi ţinând în mână o foaie albă de hârtie.
Textul integral AICI
JURNALUL NAŢIONAL – China impozitează „zero” veniturile până la 500 USD
Plafonul de impozitare pe salariul lunar a fost ridicat la 3.500 de yuani (500 dolari) de la 2.000 de yuani, ceea ce înseamnă că statul chinez nu va percepe nicio taxă pentru veniturile obţinute în acest barem. Congresul Naţional al Poporului (CNP) a decis modificarea pragurilor de impozitare în preajma aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinz, măsură care va intra în vigoare la 1 septembrie 2011.
Textul integral AICI