Negocieri pentru investiţii China – UE


China şi Uniunea Europeană (UE) vor începe cât mai curând posibil negocierile cu privire la acordurile de investiţii, în tentative de a consolida relaţiile economice bilaterale, consemnează publicaţia chineză de limbă engleză, China Daily, citând oficiali ai ambelor părţi.
În timpul unei conferinţe de presă susţinută la Beijing, ministrul chinez al Comerţului, Chen Deming, şi comisar european pentru comerţ, Karel De Gucht, au declarat că salută investiţiile făcute de până în present de fiecare parte. Ţările europene, în special Marea Britanie, Franţa, Germania şi Olanda sunt investitori importanţi în China, clasându-se între primii 10 investitorii străini direcţi. În anul 2010, UE a efectuat investiţii de 6,59 miliarde USD în China, în creştere cu 10,7%, potrivit Ministerului Comerţului chinez. De asemenea, UE a fost cea de a treia mare destinaţie pentru investiţiile chineze în anul 2009, cu o cifră de la 3,35 miliarde USD.
“Am convenit să înceapem negocierile axându-ne pe acordurile de investiţii China – UE cât de curând”, a declarat Chen, după întrevederea avută cu delegaţia UE. “Urăm bun venit companiilor europene care doresc să investească în China, şi, de asemenea, încurajăm companiile chineze să facă investiţii noi în UE”, a mai spus Chen arătând că UE este cel mai mare partener comercial al Chinei, iar China este a doua piaţă ca marime pentru exporturile europene.
De la începutul anului curent până în luna iunie, relaţiile comerciale China – UE au crescut cu 21,3% faţă de anul precent, ajungând la 265,9 miliarde USD, potrivit Administraţiei Generale a Vămilor din China. “Aceste cifre sunt impresionante. Putem considera relaţiile economice bilaterale drept o mare oportunitate de investiţii, acestea fiind parte a comerţului mondial şi a lanţului de aprovizionare global”, a spus oficialul European, Karel De Gucht.
În timp ce criza datoriilor europene pare să se extindă, realizarea de investiţii în China, naţiunea cu cea mai mare populaţie şi cea mai rapidă creştere economică la nivel mondial, ar putea fi o alegere buna pentru investitorii europeni caer ar putea, astfel, să compenseze riscurile economice interne, a declarat Wang Zhile, director al Centrului de Cercetare pentru Corporaţiile Transnaţionale din cadrul Ministerului de Comerţ din China.
În perioada ianuarie – mai 2011, investiţiile realizate în China de către cele 27 de member ale UE au crescut cu 9% ajungând la 2,93 miliarde USD, în timp ce fluxul de capital din SUA în China a scăzut cu 24,1% la 1,29 miliarde USD. “Până în prezent, investiţiile europene în China a fost destul de limitate, UE a investit mai mult în ţări ca Brazilia, Argentina şi India. Prin urmare, există un spaţiu extreme de larg pentru a investi în China”, a mai spus De Gucht.
Companiile străine member ale camerelelor europene şi americane de comerţ din China au criticat în mai multe rânduri, pe parcursul anului 2010, faptul că mediul investiţional chinez prezintă dificultăţi în ceea ce priveşte accesul pe piaţă, achiziţiile publice şi respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.
În aceste condiţii, începând cu luna octombrie a anului trecut, China a lansat o campanie pe durata a nouă luni, împotriva bunurilor contrafăcute, eforturile guvernului de la Beijing fiind îndreptate şi în promovarea drepturilor şi protecţiei proprietăţii intelectuale. În aceste condiţii, începând cu 1 iulie a.c., trei regulamente privind achiziţiile publice şi inovarea indigenă de către firmele chineze au fost casate. Măsura a fost apreciată de comisarul European care a declarat că “salută acest pas importante făcut de guvernul chinez, privind tăierea legăturilor dintre anumite reguli de inovare indigene şi achiziţiile publice”

Sursa: China Daily

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Europa - Asia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Negocieri pentru investiţii China – UE

  1. Pingback: EUROTEMPO » Blog Archive » Negocieri pentru investiţii China – UE

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.