COTIDIANUL – China: Statele Unite au intervenit grosolan în afacerile noastre interne
China a acuzat Statele Unite că au intervenit „grosolan” în afacerile interne din China, fapt ce a dus la „deteriorarea gravă” a relaţiilor, după ce preşedintele Barack Obama a avut o întrevedere cu liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, la Casa Albă, conform Reuters. Obama a avut o discuţie de 45 de minute cu Dalai Lama în care a subliniat că Statele Unite nu susţin independenţa pentru Tibet. China, pentru care Dalai Lama este un separatist care instigă la violenţe pentru a obţine independenţa Tibetului, a reacţionat rapid şi a declarat că întâlnirea lui Obama a avut un impact „nefast”. … (…).
Textul integral AICI
EVENIMENTUL ZILEI – Barack Obama a ignorat China şi s-a întâlnit cu Dalai Lama
Preşedintele american Barack Obama s-a întânit azi, la Casa Albă, cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama, notează AFP.
Întrevederea a avut loc în Sala hărţilor, a menţionat sursa citată. Anunţat în ultima clipă, vineri, de preşedinţia SUA, evenimentul s-a desfăşurat departe de ochii presei de la Washington. China îi ceruse preşedintelui american să renunţe la decizia de a-l primi pe Dalai Lama, apreciind că Washingtonul ar pune în acest fel la îndoială integritatea teritorială a Chinei şi suveranitatea acesteia asupra Tibetului. … (…).
Textul integral AICI
RADIO ROMÂNIA – Dalai Lama în vizită la Casa Albă
Preşedintele american Barack Obama l-a primit la Casa Albă pe liderul spiritual tibetan Dalai Lama, în ciuda faptului că Beijingul avertizase că o astfel de întâlnire ar putea afecta relaţiile dintre China şi SUA. Preşedintele american Barack Obama l-a primit la Casa Albă pe liderul spiritual tibetan Dalai Lama, în ciuda faptului că Beijingul avertizase că o astfel de întâlnire ar putea afecta relaţiile dintre China şi Statele Unite. Preşedinţia americană a organizat vizita cu discreţie, nu a acceptat prezenţa presei şi nu a anunţat întâlnirea decât cu câteva ore înainte ca Dalai Lama să-şi încheie vizita de 11 zile la Washington. … (…).
Textul integral AICI
ROMÂNIA LIBERĂ – Obama i-a transmis lui Dalai Lama susţinerea pentru un dialog direct între China şi Tibet
Barack Obama şi-a exprimat în cursul întâlnirii cu Dalai Lama susţinerea pentru un „dialog direct” între China şi Tibet, a anunţat Casa Albă, relatează NewsIn. Obama s-a întâlnit cu Dalai Lama sâmbătă la Washington. Liderul american a salutat angajamentul liderului spiritual tibetan faţă de nonviolenţă. Barack Obama a subliniat în cursul întâlnirii cu Dalai Lama politica americană potrivit căreia „Tibetul este parte a Chinei, iar SUA nu susţin independenţa Tibetului”, a anunţat Casa Albă. În cursul discuţiilor care au durat 45 de minute, preşedintele şi-a exprimat susţinerea pentru un „dialog direct” între China şi Tibet ca o cale către pace. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANCIAR – Harry Potter interzis în China până când un film chinez va stabili un nou record de vânzări
„Harry Potter şi Talismanele Morţii” sau „Transformes Dark of the Moon”, sunt două dintre cele mai celebre producţii ale Hollywood-ului de anul acesta care nu vor fi distribuite în cinematografele din China – cel puţin nu încă – până când o producţie locală care spune povestea comunismului din statul asiatic nu va stabili un nou record de vânzări de bilete pentru piaţa internă, scrie revista Time. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – Colonelul care a cucerit China
Yum! Brands, compania din spatele lanţului de fast-food-uri KFC, a înregistrat anul trecut o creştere de 10 procente a profiturilor globale, cu toate că a pierdut teren pe piaţa americană, în urma publicităţii negative din jurul magazinelor Taco Bell care a dus la un declin de peste 52 de milioane de dolari al veniturilor de anul trecut. … (…).
Textul integral AICI
ADEVĂRUL – „China foloseşte Moldova pentru a exporta în UE”
Analistul Valentin Lozovanu de la Institutul pentru dezvoltare şi iniţiative sociale (IDIS Viitorul) explică cum funcţionează ajutoarele date de România pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Şi ce interese au chinezii să „finanţeze” Moldova. … „Cu chinezii avem o colaborare îndelungată. Ne-au acordat mult timp granturi. La un moment dat, au vrut să ne acorde un împrumut de un miliard de dolari, iar condiţiile creditului erau foarte bune. Interesul lor este unul politic, dar şi economic. La nivel politic, ei cumpără sprijinul politic al ţărilor sărace – cum ar fi votul la ONU – prin asistenţa pe care o acordă. Pe plan economic, China poate folosi Moldova pentru a exporta în UE. Europenii au o fobie faţă de companiile din China, se tem de dumping şi de preţurile mici. China are o mare rezervă de valută străină şi ea caută să se asigure că aceşti bani vor finanţa exporturile chinezeşti. Ei ne dau asistenţă în bani, iar noi cumpărăm mărfuri din China şi finanţăm astfel economia lor”. … (…).
Textul integral AICI