Într-un amplu articol publicat de Ziarul Financiar, intitulat „Ministrul român de externe: Dorim relaţii bune cu Rusia, dar pentru un dans este nevoie de doi„, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi (foto), a discutat despre relaţiile României cu doi dintre cei mai puternici şi de forţă parteneri mondial: Rusia şi China.
Ampla analiza, care ar putea fi cuprinsă în fraza: „Relaţiile cu Rusia rămân în continuare extrem de reci, iar deficitul comercial cu China nu dă semne să se redreseze„, evidenţiază involuţiile relaţionale cu precădere în plan economic, fireşte, ca efect al lipsei de tact în plan politic bilateral.
Redau în cele ce urmează, textul integral privitor la relaţiile cu China.
CHINA: Nimic fără Partidul Comunist
Despre afaceri se crede, în general, că nu au graniţe şi că businessul nu ar fi afectat într-o mare măsură de relaţiile politice. Principiul nu se aplică însă în relaţiile cu China, unde, dacă nu ai „intrare” la decidenţii politici, nu poţi spera să faci afaceri la nivel de anvergură, ci cel mult bişniţă.
China este o piaţă imensă şi teoretic orice produs românesc poate fi vândut acolo. Doar că deficitul comercial al României în relaţiile cu China este major şi nu dă semne că s-ar diminua. China ocupă locul cinci în importurile României, 5,5% din total, dar în topul exporturilor această ţară nu este decât pe locul 15-17.
„Relaţiile cu China sunt vechi, dar trebuie adaptate la nivelul secolului XXI”, spune ministrul de externe. Potrivit şefului diplomaţiei, MAE a iniţiat un grup interministerial pentru a identifica domeniile prioritare cu focus pe atragerea investiţiilor chineze.
Există, arată el, trei paliere distincte în această relaţie: „dialogul politic (esenţial în afaceri – n.n.) care este în expansiune. Dezvoltarea relaţiilor economice şi subsecvent „avem în vedere identificarea a 2-3 domenii prioritare de anvergură”. Ministrul mai spune: „Avem în vedere deschiderea la Beijing a unui institut cultural român şi la Bucureşti a unui centru cultural chinez. Studenţii chinezi la Bucureşti sunt mai puţini ca în trecut, dar ne propunem să revenim la situaţia de dinainte”.
Ultimul înalt reprezentant chinez care a venit la Bucureşti este Li Changchun, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, în vreme ce preşedintele Băsescu s-a întâlnit cu preşedintele Chinei Hu Jintao în 2008. Intenţiile Bucureştiului sunt bune, doar că România nu are ambasador la Beijing de aproape opt luni.
De mai mulţi ani diplomaţia românească se uită cu jind nu doar înspre China, ci şi spre India, o altă ţară cu potenţial imens pentru exporturile româneşti. Deocamdată însă nu s-a întâmplat mare lucru.
Textul integral pe ZIARUL FINANCIAR
Pingback: EUROTEMPO » Blog Archive » Ministrul de externe Teodor Baconschi despre relaţiile cu R. P. China