Beijing via Istambul, cu aterizare la Bucureşti, şi ajung acasă după zece luni … Urmărind zilnic presa de la Bucureşti, cunoscând realitatea românească, având şi experienţa vizitei guvernamentale conduse de premierul Emil Boc, am lăsat în camera de hotel din Beijing orice aşteptare. Am făcut bine, pentru că România, în cele zece luni, a acumulat la nivel social atât de multă lehamite şi dezinteres încât micile succese economice, derizorii, nu au cum să mai fie contorizate. Petecele de lucrări, dispersate într-un haos ce pare controlat la nivel naţional, nu pot satisface pretenţiile unei societăţi care a luat startul în mileniul înaltelor tehnologii. În aceste condiţii, România, din nefericire, rămâne rurală, brutală şi abrutizantă, fenomene greu de perceput din interior câtă vreme românii respiră aerul contaminat cu impostură, demenţă şi absenţa reacţiei în faţa răului. România pare un animal prins în miez de noapte, în mijlocul drumului, orbit de lumina farurilor, incapabil să se mai ferească de lovitura finală … mortală. Când va veni oare aceasta?
În cele zece zile petrecute în ţară am căutat repere ale normalului, repere sociale, dar a fost cu neputinţă să le găsesc. De la aeroportul Henri Coandă, la drumul naţional, apoi călătoria până la Sibiu, totul părea mai prăfuit decât la plecare. Nu discut aici de lipsa de interes, de lipsa deciziei politice în faţa responsabilizării publice. Este inadmisbil pentru o ţară cu pretenţii europene să tolereze imaginea rurală în plină Capitală, să accepţi în mijloc de drum naţional lucrări începute la care nimeni nu mişcă o piatră spre disperarea şoferilor care rămân încolonaţi kilometri întregi … Nu îmi propun să fac niciun fel de comparaţii: România – China, deşi ar fi multe de arătat şi învăţat. Caut să desenez o imagine generală, evident critică, a unei ţări pe care am părăsit-o considerând că dezertez din profesia de jurnalist de opinie. Dar, sentimentele de greu, de revoltă pentru mizeriile administrative întâlnite la tot pasul, mai multe şi mai greu de acceptat după experienţa unei capitale care aspiră la poziţia de primă putere mondială, m-au copleşit. Nu îmi propun nici să ofer soluţii. Cei care conduc România nu mai par de multă vreme că sunt interesaţi de români, de naţiune, de România ca stat. Am constatat, la mine acasă, cum statul proiectează acţiuni de decimare a populaţiei, acţiuni pe care le prezintă cu titlu de glorie şi succes politic. Cum altfel explică guvernanţii absenţa medicamentelor vitale din farmacii? Ca să dau doar un singur exemplu în paralel cu preocupările guvernanţilor pentru modificarea legilor electorale, teritorial – administrative, constituţionale, ca şi cum asta ar face poporul mai sănătos, mai educat, mai curat.
Am fost surprins, după atâtea luni departe de ţară, să urmăresc din nou posturile de ştiri, regăsindu-le acum mai superficiale, decadente şi lipsite de morala necesară demnităţii de jurnalist. O competiţie aproape nebună parcă s-a declanşat între clasa politică şi audio-vizual, cel din urmă luând locul opoziţiei parlamentare, lipsită de coerenţă şi credibilitate. Cum să accepţi ca normal un discurs mediocru, jignitor, lipsit de eleganţă din partea unor invitaţi prezentaţi cu titluri universitare, academice? Despre ce modele mai poate fi vorba? Care sunt alternativele la pleiada de impostori şi dezonoranţi care ocupă azi poziţiile înalte ale statului român?
Îmi este greu să vorbesc despre România la acest nivel, însă realitatea trebuie privită în faţă. O realitate dură, neplăcută, lipsită de orizonturi salvatoare. O realitate cu care românii se complac şi o acceptă, motiv pentru care nici soluţiile nu au cum să fie facil de găsit şi aplicat. Pentru că românii au fost aduşi, în anul de graţie 2011, în stadiul dezinteresului general faţă de stat, naţiune, patrie, la numai 20 de ani de democraţie. Interesul pentru valorile libertăţii este atât de scăzut încât sensul cuvintelor la nivel social a fost transformat şi adaptat unui comportament gregar, hărţuit de nevoi şi lipsuri, încât la nivel mental, psihologic, România este învinsă prin tradare, la toate nivelurile. Pentru că azi, România, prin cei care se află în funcţii de decizie de stat (aici includ şi opoziţia parlamentară), caută să impună drept rezultate de succes proiecte care au ab initio un caracter dezastruos, uşor de sesizat. Cum să nu te întrebi atunci, cu nemărginită revoltă, pentru cine lucrează cei care conduc România? Pentru că poporul român este unul singur. (VA URMA)
-
-
CELE MAI CITITE 24h
Apelul Academiei Române pentru IDENTITATE, SUVERANITATE ŞI UNITATE NAŢIONALĂ!
Semnatarii acestui Apel, îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (...)
Textul integral AICISă nu vă mai fie ruşine că sunteţi români !
Celor care încă nu aţi uitat că sunteţi români, urmaşii unei civilizaţii şi ai unui neam de oameni mândri, ridicaţi-vă şi schimbaţi soarta României de azi! Îmbrăcaţi din nou cămaşa mândriei de a fi români. Ajutaţi-i pe toţi cei care au uitat cine sunt, pe toţi cei care nu au ştiut niciodată, pe toţi cei care au învăţat strâmb despre neamul şi ţara lor, că a fi român este o mândrie şi o datorie de onoare în faţa celor care au trăit şi murit pentru demnitatea şi liniştea acestui popor mereu încercat! (...) Textul integral AICI
-
COMANDĂ CARTEA AICI
_________________________ -
COMANDĂ CARTEA AICI
_________________________ -
STATUI DE DACI AICI
______________________ -
Articole recente
- China a lansat cu succes misiunea spațială Shenzhou-20
- Călin Georgescu în dialog cu Tucker Carlson: „Am un vis: Libertate și demnitate pentru poporul român”
- Ion Cristoiu vs. cenzura anonimilor!
- RĂZBOIUL TARIFELOR VAMALE: CHINA și SUA aplică reciproc tarife vamale de 84%
- UE solicită sprijinul Chinei în fața tarifelor SUA
- RĂZBOIUL TARIFELOR VAMALE: Dacă SUA insistă pe propria cale, China va lupta până la capăt
- Sărbătoarea Qingming – Ziua comemorării morților în China
- Rusia și China reafirmă parteneriatul strategic
Categorii
- ABC – Minutul de chineză (9)
- Africa (23)
- ALEGERI 2014 (34)
- ALEGERI 2016 (12)
- ALEGERI 2019 (39)
- ALEGERI 2020 (38)
- ALEGERI 2024 (46)
- ALEGERI 2025 (19)
- Analize – Comentarii (2.669)
- ANRPC 2016 (5)
- ANRPC 2018 (7)
- ANRPC 2019 (1)
- ANRPC 2020 (7)
- ANRPC 2021 (7)
- ANRPC 2022 (4)
- ANRPC 2023 (13)
- ANRPC 2024 (9)
- ANRPC 2025 (2)
- APEC (11)
- ASEAN (44)
- Asia (472)
- Asia – Pacific (95)
- BREXIT (8)
- BRICS (56)
- Cărţile mele (58)
- China (2.927)
- CHINA-ECE (43)
- CHINA-ECE, Belgrad 2014 (3)
- CHINA-ECE, București 2013 (7)
- CHINA-ECE, Budapesta 2017 (1)
- CHINA-ECE, Riga 2016 (5)
- CHINA-ECE, Sofia 2018 (5)
- CHINA-ECE, Suzhou 2015 (4)
- CNPCC 19/2017 (8)
- Comemorare 1945-2015 (11)
- Confucius (48)
- Congresul 20 PCC (18)
- CORONAVIRUS 2020 (409)
- DAVOS (11)
- De departe … România (1.654)
- Descoperind China (262)
- Din arhive (1.291)
- Din presa chineză (1.856)
- Din presa moldovenească (90)
- Din presa românească (975)
- Dincolo de Marele Zid (13)
- Drumul Mătăsii (39)
- Eminescu în China (39)
- EU Centrală şi de Est (669)
- Europa (849)
- Europa – Asia (689)
- Fâșia Gaza (33)
- Fotografii de poveste (80)
- G20 Hangzhou (7)
- HUANGSHAN (8)
- Înţelege China (1.518)
- Interviuri (118)
- JO Beijing 2022 (14)
- Mari sinologi români (42)
- Multilateralism … în doi (701)
- OCS (29)
- Poemele mele (15)
- Problema Taiwan (216)
- Război în Gaza (23)
- Război în Ucraina (319)
- Referendum 2018 (5)
- Republica Moldova (322)
- Români în China (624)
- România (2.199)
- România – China (1.066)
- România – R. Moldova (133)
- ROMANIA-CHINA 70 (51)
- ROMANIA-CHINA 75 (45)
- Rusia (570)
- Șapte zile la Shaanxi (8)
- Sărbători chinezești (46)
- Stația Spațială a Chinei (31)
- Uniunea Economică Eurasiatică (13)
- Uniunea Europeană (683)
- Ursul Panda (18)
- Veşti din China (2.786)
- Video (49)
- ZBORUL MH370 (22)
-
Textul integral AICI
Ora acasă
Ora la Beijing
Arhive
Meta
Adevar graita-i Dane ! Ai ramas realista si incisiv, asa cum te stiu. Si asta e bine. Macar tu. Nu-mi pare bine ca ai plecat fara sa ne anunti ca ai venit, dar te inteleg. Sa-ti fi povestit cum e aici ? Chiar eu am renuntat de mult la asta. Am vazut cam toata Europa si povestesc cum e acolo (e ultima ramasita a idealurilor de formator de opinie de pe vremea cand scriam, iar la asta nu renunt !). Bine ca ai plecat din nou. Spre o China mai normala decat Romania aceasta ajunsa la cel mai de jos nivel intelectual (in curand va trebui sa traducem si acest termen, in cazul in care se continua asa). Vorbeai despre presa, dar aceasta nu mai exista ! Ma bucur ca ai avut unde pleca. Cred ca ai numarat orele pana la plecare. Iti doresc sanatate, putere si tot binele din lume. Noi cautam in continuare o cale de a scapa spre o lume normala. Pana atunci, ne mai indulcim cu cate un concediu petrecut in tari pline de normalitate. Chestia a devenit ca un drog. Mai luam o doza
Te salut dragul meu şi dragii mei de lângă tine … Da, am ales să vin şi să plec incognito … pentru liniştea mea şi a celorlalţi. Multumesc pentru cuvintele frumoase. Doar cu scrisul am rămas aproape de cele care se întâmplă acasă, în ţară, din păcate. Va salut şi va doresc să fie aşa cum visaţi, cât mai curând. Numai bine.
Salutare,
Ma bucur ca ai revenit in Romania chiar si pentru 10 zile pentru ca asta e un semn ca vei reveni in viitorul mai departat, cand situatia in tara va fi si mai anosta :). Pana atunci toate bune si sper sa ne revedem candva, in Sibiu.
:)) numai tu puteai face asta.. dar data viitoare ot te taxez sau paote iti fac o vizita in Beijing… asa pe neanuntate :))))
[…] Articolul integral poate fi citit aici […]
uf…si nu m-ai sunat ca vii. te asteptam la aeroport. si eu sunt dezamagita de tot ce este in tara..dar sunt lasa. nu ma mai uit la televizor, nu mai citesc stirile.. traiesc in lumea mea si mi-e bine. dar recunosc, sunt lasa ca fac asta :((((
data viitoare cnad vii, daca nu ma suni, te bat pana clantani 😛
Da, am venit in tara fara sa anunt pe nimeni si am plecat la fel. Am ales asta pentru confortul personal … Iti dai seama ce surpriza le-am facut parintilor. Dar am plecat rapid, concediul fiind scurt, iar situatia din tara m-a dezamagit … Voi scrie despre toate astea … Te imbratisez. Numai bine!
Interesant articol. Si din pacate prea adevarat….
Concediu placut si sper sa ne vedem in aceste zile.
Te salut, prieten drag. Deja, de cateva zile am incheiat concediul si am parasit tara. Iti doresc sa ai succes si rabdare cu tot ce este in jurul tau.
Numai bine.