China reflectată în presa de la Bucureşti – 13.09.2011

FINANCIARUL – China trimite pe orbită modulul „Palatul stelar”

China pregateşte contrucţia propriei sale staţii spatiale. În cadrul programului, Beijing va trimite până la sfârşitul acestei luni primul modul orbital, scrie publicaţia Die Welt. În opinia publicaţiei, acest puternic impuls dat dezvoltării programului spaţial chinez poate fi urmare a renunţării de către SUA la propriul lor program şi la problemele evidente cu care se confruntă industria cosmică a Rusiei. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Harta superputerilor economice în 2030. Cum va fi ajutată China de „gravitaţie” în războiul economic cu SUA

Faptul că detronarea ei este prevestită atât de des este, poate, un indicator al supremaţiei SUA, ca lider economic global. În 1956, ruşii i-au informat, politicos, pe vestici că „istoria este de partea noastră. Vă vom îngropa”. În anii ’80 însă, istoria a părut să ţină cu Japonia. Acum se pare că este de partea Chinei, scrie The Economist. (…) Din moment ce China are o populaţie de peste patru ori mai mare decât cea a SUA, nu trebuie să producă, per capita, decât un sfert din cât se produce în Statele Unite. De fapt, Subramanian susţine că, în acest moment, China este deja cea mai mare putere a lumii, dacă se ia în considerare faptul că preţurile sunt foarte mici datorită intervenţiei statului. … (…).
Textul integral AICI

HOTNEWS – China a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie ca nouă autoritate din Libia

Autorităţile de la Beijing au recunoscut oficial Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia ca nouă autoritate conducătoare, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, scrie AFP. China devine cel mai nou membru al Consiliului de Securitate ONU care recunoaşte organizaţia rebelilor, după ce săptămâna trecută au cerut Consiliului Naţional de Tranziţie garantarea intereselor companiilor chineze din Libia. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Economia chineză ar putea egala economia Americii anilor ’70 până în 2030

Noua lucrare a lui Arvind Subramanian, publicată de Peterson Institute for International Economics, discută despre posibilitatea ca economia Chinei să o depăşească pe cea a Statelor Unite ale Americii mai curând decât se preconiza până acum. Concluzia la care Subramanian a ajuns este aceea că puterea economică globală a Chinei va avea până în 2030 aceeaşi valoare pe care care o aveau Statele Unite în 1970. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – Cum este văzut „11 septembrie” în presa mondială: opt puncte de vedere, inclusiv din Pakistan şi China

(…) China – „O încercare mai mare pentru eforturile mondiale împotriva terorismului este reprezentată de lipsa unei măsuri comune”, scriu Yang Qingchuan şi Zhi Linfei în Xinhua, agenţia naţională de presă. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ- Bătălia conductelor pe coridorul sudic al gazelor

(…) În afara faptului că UE are nevoie de diversificarea aprovizionării sale cu gaz, Europa nu doreşte să rămână în afara luptei de influenţă în regiune la care participă Rusia, SUA şi China. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL- Cine i-a aranjat lui Traian Băsescu vizita în Statele Unite

(…) Documente desecretizate ale Departamentului de Stat referitoare la această întâlnire arătau că Nicolae Ceauşescu era interesat de politica americană în Vietnam, că a încercat să susţină China în mai multe aspecte şi că se gândea că URSS nu va mai rezista foarte mult timp. Şi Nicolae Ceauşescu s-a dus în Statele Unite, întâlnindu-se la 12 aprilie 1978, la Casa Albă, cu Jimmy Carter. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.