XINHUA – SUA şi România au semnat acordul de apărare anti-rachetă

Statele Unite ale Americii şi România au semnat, marţi, la Washington DC, un acord de apărare anti-rachetă care va permite desfăşurarea sistemului de interceptare SM-3 în statele Est-europene până în anul 2015, transmite agenţia oficială de presă chineză, Xinhua. Sistemul anti-rachetă vizează rachetele cu raza scurtă şi medie de acţiune.
Secretarul de stat Hillary Clinton, care a semnat cordul alături de ministrul de externe Teodor Baconschi, a declarat că documentul este “un alt reper important în lunga istorie de colaborare şi prietenie dintre cele două ţări”.
După ratificarea de către Parlamentul român, acordul va permite SUA să construiască, întreţine şi opereze instalaţii care să cuprindă sistem de apărare balistice terestre antirachetă de tipul SM-3, la baza aeriană militară Deveselu de lângă Caracal (România). Totodată, sistemul va oferi capacitatea de apărare în Europa şi SUA împotriva rachetelor balistice lansate din Orientul Mijlociu, au afirmat reprezentanţii Departamentului de Stat american. “Acest acord este un pas important în eforturile noastre de a ne proteja de ameninţările crescânde generate de proliferarea rachetelor balistice din ce în ce mai letale şi sofisticate, împotriva inamicilor înarmaţi cu arme de distrugere în masă”, au mai afirmat surse din cadrul departamentului american.
În luna septembrie 2009, preşedintele American, Barack Obama, a reorganizat planului de apărare anti-rachetă adoptat de administraţia Bush, propunând amplasarea unui sistem radar şi rachete de interceptare în Republica Cehă şi Polonia. Acest proiect a întâlnit opozitia vehementă a Rusiei. La summit-ul de la Lisabona (Portugalia), din luna noiembrie 2010, liderii NATO au convenit să dezvolte un scut de apărare anti-rachetă care leagă sistemele din Statele Unite si Europa pentru a proteja statele membre în faţa unor atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune.
Scutul anti-rachetă stability în acordul semnat de SUA şi România va fi dezvoltat în etape începând cu anul 2011 până în 2020 şi implică desfăşurarea de rachete interceptoare americane în Europa. Aceste vor fi capabile să intercepteze rachete balistice intercontinentale cu rază lungă de acţiune. În cadrul unei conferinţe de presă privind acordul SUA – România, un înalt oficial american a reiterat faptul că sistemul nu vizează Rusia sau sistemul de apărare strategică a Rusiei.
Sursa: Xinhua

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, România, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.