MEDIAFAX – Un influent economist chinez sfătuieşte Beijingul să nu cumpere obligaţiuni europene
„Nu ar trebui să cumpărăm obligaţiuni europene şi ar trebui să existe condiţii pentru a cumpăra”, a afirmat Yu, fără a oferi detalii privind condiţiile menţionate. Circa un sfert din rezervele valutare de 3.200 miliarde de dolari ale Chinei, cele mai mari din lume, sunt denominate în euro. Guvernul chinez şi-a exprimat în repetate rânduri în ultimii doi ani încrederea în zona euro, însă nu a dezvăluit sau confirmat până în prezent vreo măsură concretă prin care ar fi dispus să ajute Europa. Yu a arătat totodată că Beijingul ar trebui să reducă ponderea activelor denominate în dolari în rezervele valutare, deoarece moneda americană va slăbi pe termen lung. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Faceţi cunoştinţă cu chinezul care are mai mulţi bani decât Steve Jobs şi Rupert Murdoch
China nu a fost afectată de criza economică drept dovadă numărul miliardarilor din această ţară a crescut, în 2011, de la 189 la 271. Cel mai bogat chinez are o avere care o depăşeşte pe cea a lui Steve Jobs, omul care se identifică cu Apple şi Rupert Murdoch, magnatul media australian. Cel mai bogat chinez, potrivit unei liste anuale publicată de Hurun Report, este Liang Wengen, în vârstă de 55 de ani. Acesta este co-fondator al companiei Sany, cea mai mai importantă firmă construcţii din China. Averea sa a ajuns la 11 miliarde de dolari, după ce în 2010 a ocupat locul patru în top. Wengen, fost manager al unei fabrici de arme, a pus bazele Sany, în anul 1989, în provincia Hunan. Compania a crescut cu timpul, iar în prezent are cinci baze operaţionale în China şi câte una în Statele Unite, Germania, India şi Brazilia. De asemenea, Sany are 24 de puncte de vânzare în întreaga lume. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – Forţa de muncă chineză devine prea scumpă. Zece ţări care s-ar putea transforma în viitoarea China
„Confecţionarea bunurilor în China doar pentru costurile foarte reduse de acolo ţine de trecut”, spune Nick Debnam, preşedintele KPMG Asia Pacific, o companie de consultanţă şi audit care a publicat un studiu despre statele astiatice care ar putea călca pe urmele Chinei, relatează Business Insider. În studiul KPMG se arată că printre dezavantajele tot mai proeminente ale Chinei se numără costurile ridicate ale forţei de muncă precum şi media de vâstă înaintată a populaţiei, de 35 de ani, cea mai mare din regiune. … (…).
Textul integral AICI
HOTNEWS – Stiţi cum se spune Einstein şi Galileo în chineză? N-aveţi cum ghici
Fotograful Şerban Mestecăneanu, alături de soţia sa Delia, călătoresc o lună prin China. Din supramodernul Shanghai, până în satele din provinciile sud-vestice, vor ţine un jurnal de călătorie în timp real: fotografii şi poveşti din cea mai mare şi mai misterioasă ţara din lume. Astăzi au ajuns în sud-vestul Chinei, în orîşelul Weishan. Ne-am propus să căutam o piaţă mai deosebită şi nu foarte cunoscută, cea ţinută de minoritatea Yi ce locuieşte în munţi şi coboară doar în anumite zile ale săptămânii special pentru aceste ocazii şi poartă costume tradiţionale. Aşa că am plecat spre Weishan, un oraşel aflat la 52 de km sud de Dali şi populat de aproximativ 20.000 de locuitori aparţinând minorităţilor Yi şi Hui. … (…).
Textul integral AICI
ROMÂNIA LIBERĂ – Marele Zid Chinezesc – protectorul imperiului
De fiecare dată când ne gândim la China, primul lucru care ne vine în minte… bine, al doilea, pentru că primul este mâncarea chinezească … este Marele Zid, material de legendă, de vremuri străvechi, de Marco Polo şi de nesfârşitul imperiu chinez. Este una dintre cele mai cunoscute construcţii din lume şi, cu siguranţă, cea mai mare structură realizată vreodată de om. Marele Zid Chinezesc a fost început în secolul 5 înainte de Christos şi a fost terminat în forma pe care o vedem azi de abia în secolul 17, în timpul dinastiei Ming. Ca orice zid din istorie şi cel chinezesc a fost construit pentru a apăra ţara de invaziile armate ale străinilor. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANCIAR – FMI: Economia mondială îşi pierde din putere
(…) FMI sfătuieşte ţările din zona euro să îşi consolideze sistemul bancar şi să rezolve criza datoriilor de stat, Statele Unite să îşi disciplineze politica fiscală şi să îşi „vindece” dependenţa de datorii, China să se bazeze mai mult pe cererea de pe piaţa internă, iar Brazilia să tempereze o economie supraîncălzită, scrie The Wall Street Journal. (…) China şi India sunt în continuare printre cele mai dinamice economii, cu rate estimate de creştere de 9,5%, respectiv 7,8% în 2011. … (…).
Textul integral AICI