GÂNDUL – China plănuieşte să construiască propria staţie spaţială care va găzdui până la 60 de astronauţi în 2020
China se pregăteşte să lanseze în spaţiu primul modul de cercetare, un satelit care să servească drept platformă pentru asamblarea în spaţiu a unei staţii spaţiale chineze, scrie the Guardian. „Tiangong-1” este un modul automat, un laborator spaţial, ce va fi lansat pe orbită geocentrică deasupra deşertului Gobi. Staţia spaţială chineză s-ar putea să coste mai puţin decât Staţia Spaţială Internaţională construită de SUA şi Europa. Satelitul chinez are formă cilindrică şi o lungime de 10,5 metri şi va fi lansat pe orbită cu ajutorul unei rachete Long March 2F de la cosmodromul din Jiuquan, rămânând în spaţiu timp de doi ani. … (…).
Textul integral AICI
JURNALUL NAŢIONAL – China a făcut primul pas în dezvoltarea staţiei spaţiale proprii
Primul modul al viitoarei staţii spaţiale chineze, modulul Tiangong 1 a fost lansat, joi, cu succes, la ora 21:16, ora Beijingului (13:16 GMT), de la Centrul de Lansare a sateliţilor Jiuquan, din Nord – Vestul Chinei. Modulul fără pilot a fost purtat în spaţiu de racheta Long March 2FT1 şi va testa, în cursul acestui an, andocarea în spaţiu cu o nava spaţială. Astfel se va deschide calea Chinei de a deveni o nouă ţară capabilă să deţină o staţie spaţială permanentă, până în anul 2020. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Hu Jintao şi alţi lideri de cel mai înalt nivel ai Chinei, în semn de încurajare şi susţinere a eforturilor depuse în cadrul programului spaţial demarat în anul 1992. … (…).
Textul integral AICI
HOTNEWS – China a lansat primul laborator spaţial
O rachetă care transporta primul laborator spaţial al Chinei, Tiangong-1, s-a lansat din Deşertul Gobi în nordul ţării, la ora locala 21:16, relateaza BBC. Controlorii vor putea verifica dacă laboratorul a fost plasat pe orbita corecta abia în cateva ore. Modulul lung de 10 metri şi jumătate nu are oameni la bord, însă se aşteaptă ca astronauţii chinezi – yuhangyuani – să îl viziteze anul viitor. Tiangong înseamnă „palat ceresc” în chineză. … (…).
Textul integral AICI
AGERPRES – Racheta portantă este pregătită pentru a duce pe orbită primul modul al staţiei spaţiale chineze
China lansează joi primul modul al viitoarei sale staţii spaţiale, modul denumit Tiangong 1 („palatul celest”), iar racheta portantă ce va transporta pe orbită acest segment al staţiei spaţiale este în poziţie de lansare şi alimentată cu combustibil, conform Xinhua şi Space.com. Modulul va fi transportat pe orbită de o rachetă Long March-2FT1. Racheta urmează să fie lansată la ora 1:16 p.m. (ora Beijingului) de la Centrul de Lansare al Sateliţilor Jiuquan din nord-vestul Chinei. … (…).
Textul integral AICI
HOTNEWS – China are o jumatăte de miliard de internauţi
China are o jumătate de miliard de internauţi, un record mondial în continuă creştere, a anunţat joi agenţia China Nouă, citată de AFP. De la finele lunii iunie, când China avea 485 de milioane de internauţi, 15 milioane de oameni s-au alăturat celei mai mari ciber-comunităţi din lume, a afirmat Wang Chen, şeful biroului pentru informaţii din Consiliul de Afaceri ale Statului. Internetul chinezesc mai are o particularitate: o rată foarte mare de creştere a utilizatorilor de micro-bloguri (aproximativ 4 din zece internauţi), un mediu folosit în special pentru comunicarea şi difuzarea ştirilor, într-o ţară unde presa este strict controlată de stat. … (…).
Textul integral AICI
HOTNEWS – Fenomenul medicamentelor contrafăcute vândute pe internet în toată lumea, controlat de grupări ruseşti, cu profituri de miliarde de dolari
Mai multe grupări ruseşti de crimă organizată, împreună cu asociaţi din China, vând medicamente false şi neautorizate pe internet, în urma cărora obţin venituri de miliarde de dolari, punând în pericol viaţa a mii de oameni, au precizat joi poliţia şi autorităţile medicale din Marea Britanie, citate de Reuters. Aceştia vând produsele pe site-uri farmaceutice care par legitime, administrate din Rusia cu infrastructură IT dirijata prin China pentru a evita să fie descoperită. … (…).
Textul integral AICI
COTIDIANUL – Primăvara arabă, a doua colonizare a Africii
Cu rezerve valutare de 1.300 de miliarde de dolari, care ar putea acoperi aproape întreaga datorie publică a Statelor Unite, China s-a lansat în ultimii ani într-o campanie de cucerire economică a Africii, continentul cu cele mai puţin explorate rezerve naturale. „Primăvara arabă” a anului 2011 vine să stabilească regulile reîmpărţirii unui continent care până de curând părea rezervat intereselor fostelor puteri coloniale şi a celor mai mari promotori ai decolonizării din secolul trecut-Statele Unite. China, al doilea mare consumator de petrol, importă 30% din această cantitate din Africa, în special din Sudan şi din Golful Guineea. În ultimii ani, China, dar şi Rusia, şi-au extins prezenţa economică în Libia condusă de fostul regim Gaddafi. Rezervele de petrol ale Libiei sunt estimate ca fiind cele mai mari din Africa, cu 35% peste cele ale Nigeriei. … (…).
Textul integral AICI