ZIARUL FINANCIAR – China a făcut o „ofertă secretă de salvare a zonei euro”
China s-ar fi oferit pentru a ajuta zona euro cu lichiditate, informează Sunday Times, citată de Business Insider. Conform publicaţiei, „surse de la discuţiile G20 au spus că China vrea să pompeze miliarde în zona euro prin cumpărarea de active de infrastructură. De asemenea, băncile chineze ar fi dispuse să îşi mărească expunerea pe datoria suverană a zonei euro”. Această infuzie de capital s-ar face doar dacă se vor vedea semne privind reducerea cheltuielilor bugetare şi reforme structurale. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – China ia cu asalt sălile de clasă din Occident
Creșterea economică galopantă a Chinei i-a determinat pe mulți vestici să se apuce să învețe mandarina în detrimentul unir limbi tradiționale, precum spaniola sau germana, informează Financial Times. Cât de răspândite sunt cursurile de mandarină în Europa diferă de la țară la țară. Un cuvânt de spus au și elevii, dar mai ales părinții lor, precum și rigiditatea curriculum-ului impus de guvern. În Italia și în Spania interesul este ceva mai scăzut, decât în Franța, Marea Britanie și statele nordice. Ministrul suedez de învăţământ, Jan Bjorklund, afirma în iule că este mai important, din punct de vedere economic, să știi chineză decât franceză sau spaniolă. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – China aruncă studenţii în războiul cibernetic
Nanhao Group este, în multe privinţe, o companie de tehnologie ca oricare alta. Doar că mulţi dintre cei 500 de angajaţi mai au şi „un al doilea job”. Asta pentru că Nanhao adăposteşte „o unitate de poliţie cibernetică”, condusă de armata chineză, scrie FT.com. Nu se ştie exact ce face această poliţie cibernetică, dar, conform oficialităţilor locale, unitatea are două părţi: una de atac cibernetic şi alta de apărare cibernetică. La Nanhao se află doar una dintre miile de unităţi instalate de armata chineză în toată ţara, în companii de tehnologie sau universităţi. Aceste unităţi formează „coloana vertebrală” a armatei cibernetice a Chinei, văzută drept o ameninţare din ce în ce mai serioasă pentru celelalte ţări. … (…).
Textul integral AICI
MONEY.RO – China se prăbușește. Ce va face lumea?
Cele mai importante oraşe industriale ale Chinei se confruntă cu mari probleme pe măsură ce companiile, care nu demult exportau masiv, îşi închid porţile. Efectele se vor vedea la nivel global. În Wenzhou, un oraş din estul Chinei, se produceau înainte de criză cele mai mari cantităţi de brichete şi ochelari din lume, motiv pentru care urbea era considerată un fel de trend-setter pentru întreaga ţară. Acum, oraşul-indicator pentru economia chineză se confruntă cu mari probleme: zeci de patroni de fabrici şi-au părăsit în ultimele săptămâni companiile, lăsându-şi angajaţii neplătiţi şi datorii uriaşe către stat, scrie Financial Times. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANCIAR – Un chinez a cheltuit 110.000 dolari pentru 82 de telefoane iPhone 4S
(…) Publicaţia de limbă chineză Apple Daily News a relatat astăzi că un client din China a cheltuit 110.000 dolari americani pentru 82 de telefoane iPhone 4S. La Hong Kong, iPhone 4S s-a vândut pe piaţa gri, adus în special din Australia şi Japonia, speculatorii cumpărând şi câte zece exemplare pentru a le revinde la preţuri de până la şase ori mai mari. Preţul unui telefon poate ajunge şi la 1.500 de dolari americani la Hong Kong (click aici pentru a vedea cât costa iPhone 4S în SUA şi Europa). … (…).
Textul integral AICI
BURSA – „Murfatlar” vrea să crească în ritm accelerat exporturile, cu accent pe China şi Rusia
Interviu – (…) În prezent, Murfatlar exportă în multe ţări: SUA, Israel, China, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie etc. Chiar şi în aceste ţări urmărim creşterea exportului, în paralel, cu dobândirea de noi pieţe şi cu contribuţia vinurilor premium, care se „nasc” chiar din strugurii culeşi acum. Dorim să creştem în ritm accelerat exporturile cu accent pe China şi Rusia, ţări pe care am reuşit să intrăm recent. … (…).
Textul integral AICI