Barack Obama: Ajunge! China trebuie să se poarte ca o economie matură

Preşedintele Barack Obama a afirmat duminică, la finalul summitului de cooperare economică Asia-Pacific, că SUA s-a saturat de practicile comerciale şi monetare ale Chinei, în cel mai dur discurs la adresa economiei rivale de până acum, relatează Reuters. „Ajunge!” a exclamat Obama în cadrul conferinţei de presă, la finalul summitului APEC de 21 naţiuni, în care s-a reuşit un progres important spre crearea unei zone comerciale libere în zona Pacificului.

La o zi după întâlnirea cu preşedintele Hu Jintao, Obama a cerut Chinei să nu mai „joace” sistemul internaţional şi să creeze un spaţiu uniform de desfăşurare pentru afacerile din SUA şi din alte ţări.

„Vom continua să fim fermi – China trebuie să opereze după aceleaşi reguli ca toată lumea. Nu vrem să profite de SUA”, a declarat Obama reporterilor.

China a răspuns, afirmând că refuză să respecte reguli economice la redactarea cărora nu a participat. „Mai întâi, trebuie să ştim despre regulile cui vorbim. Dacă regulile sunt făcute la nivel colectiv, prin acord şi China este parte a acestui acord, atunci China le va respecta. Dacă regulile sunt decise de o ţară sau câteva ţări, China nu are obligaţia să le respecte”, a declarat Pang Sen, oficial al ministerului de externe chinez. … (…). Textul integral pe HOTNEWS.RO

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în APEC, China, Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.