EVENIMENTUL ZILEI – Feţele Chinei
China de azi nu mai e cea de acum 20 de ani. Restricţiile de natură politică există, se simt apăsătoare în presă, în locuri publice, iar ritmul de dezvoltare de când China duce aşa numita „politică a deschiderii” a născut contraste uriaşe. Nici cei mai drastici dintre propagandiştii comunişti nu se mai feresc să recunoască: satul chinez e la sute de ani distanţă de luminile orbitoare ale Shanghai-ului, de exemplu. … (…).
Textul integral AICI
ADEVĂRUL – Se clatină comunismul în China?
Pasa proastă prin care trece economia chineză ameninţă pactul tacit dintre Partidul Comunist şi populaţie – chinezii acceptă restricţiile civice şi îngrădirea libertăţilor pentru locuri de muncă şi preţuri scăzute. Inflaţia ajunge la cote alarmante, iar mii de muncitori chinezi au învăţat să protesteze. Săptămâna trecută, mii de muncitori din provincia sudică Guangdong s-au ciocnit cu forţele de ordine în timp ce protestau în faţa fabricii în care lucrează, cerând salarii mai mari. Un lait-motiv al protestelor care au loc tot mai des în China a devenit nemulţumirea muncitorilor că nu-şi pot permite să le cumpere copiilor jucăriile pe care chiar ei le fabrică. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – Topul celor mai inedite recorduri bătute de chinezi
Chinezii, care deţin în prezent 100 de recorduri mondiale, se află pe locul şapte în Cartea Recordurilor Guinness, numărul de titluri obţinute crescând de la an la an, relatează Business Insider. „Am observat o creştere mare în ceea ce priveşte numărul de recorduri bătute. China devine una dintre cele mai mari pieţe a recordurilor mondiale obţinute”, susţine Rowan Simons, preşedintele Guiness World Records. Prima ediţie chinezească a Cărţii Recordurilor a fost publicată în 2000, de atunci numărul titlurilor obţinute de chinezi mărindu-se de patru ori. Printre recordurile deţinute în prezent de a treia cea mai mare ţară din lume se numără cea mai înaltă femeie în viaţă, femeia cu cel mai lung păr, dar şi persoana cu cele mai multe ace înfipte în cap. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – Tensiunile dintre China şi SUA ar putea duce la un conflict militar de proporţii
Riscul unui nou război de amploare care să implice Statele Unite ale Americii şi China este în creştere, scrie istoricul britanic Max Hastings în Daily Mail. În 1950, când trupele americane au pătruns în Coreea de Nord, sub mandat ONU, pentru a apăra Coreea de Sud, armata chineză a surprins pe toată lumea intervenind în conflict, la ordinele liderului comunist Mao Tse-tung. Atunci, forţele americane şi britanice au pătruns adânc în Coreea de Nord, însă au fost respinse de chinezi. A urmat o perioadă de stagnare pe front, până când, trei ani mai târziu, s-a semnat pacea şi armistiţiul între cele două Corei. Acum, în 2011, lumea nu mai este la fel, iar America îşi vede dominaţia din zona asiatică a Pacificului pusă sub semnul întrebării. Puterea economică a Chinei este pe măsura puterii militare, ceea ce îngrijorează atât statele asiatice, cât şi Washingtonul. „Dacă ne luăm după experienţele din trecut, SUA şi China se vor trezi, la un moment dat în viitor, prinse într-o criză serioasă”, spune strategul american Paul Stares. … (…).
Textul integral AICI