ROMÂNIA LIBERĂ – Ce vrea China în 2012
Odată cu globalizarea şi existenţa unei lumi multipolare, China şi alte ţări cu economii emergente sunt, în mod cert, pregătite să joace un rol mult mai important, nu numai în 2012, dar şi în deceniile viitoare. Puterea economică şi influenţa Chinei în lume au crescut de la izbucnirea crizei financiare din 2008, iar ideea că Statele Unite şi China ar trebui să conducă lumea, sub forma unei înţelegeri de tipul „G-2”, a început să plutească în aer.
Însă acest aranjament cu China, parte a G-2, contravine politicii externe a ţării, precum şi trendului general privind dispersarea puterii geopolitice în comunitatea internaţională. Deşi conducerea Chinei se va schimba anul acesta, poziţia statului privind această idee nu se va schimba. Când premierul chinez Wen Jiabao a vizitat Praga în mai 2009, pentru al 11-lea summit dintre China şi Uniunea Europeană, a ex-pli-cat că Beijingul se opune conceptului G-2. China are intenţia fermă de a nu sprijini hegemonia şi nici dominaţia globală a câtorva ţări asupra majorităţii. China crede într-o cooperare mai profundă cu toate marile regiuni ale lumii. Spre exemplu, Europa – o civilizaţie veche şi magnifică şi un jucător important pe scena internaţională. Integrarea a tot mai multe ţări în Uniunea Europeană a dus la o dinamizare a continentului european. Şi, în ciuda dificultăţilor prin care trece, Uniunea Europeană încă se mândreşte cu puterea şi influenţa internaţională pe care le are. … (…).
Textul integral AICI
COTIDIANUL – Companiile aeriene chineze refuză să plătească taxele de poluare din UE
Un grup care reprezintă principalele patru companii aeriene chineze a precizat că va ignora taxele pentru emisiile de dioxid de carbon impuse de UE. „China nu va coopera cu UE în domeniul comerţului cu permise de poluare, iar companiille chineze nu vor impune taxe suplimentare pasagerilor”, spune Cai Haibo, secretar general adjunct al China Air Transport Association, citat de Reuters. Un înalt oficial european a declarat însă că state precum China sau SUA vor alege portiţa introducerii unor taxe proprii împotriva emisiilor de carbon, pentru a nu plăti taxele europene, considerate foarte mari. Asociaţia Internaţională pentru Transport Aerian (IATA) estimează că aceste taxe vor presupune cheltuieli de 900 de milioane de dolari pentru companiile aeriene în 2012 şi vor ajunge la 2,8 miliarde de dolari în 2020. … (…).
Textul integral AICI
JURNALUL NAŢIONAL – China vrea moralitate şi răreşte divertismentul la tv
Programele de divertisment din China s-au rărit. Emiţătorii prin satelit au redus numărul lor cu două treimi, în urma unei directive a Guvernului, potrivit agenţiei de stat China Nouă, preluată de BBC şi RFI România. Ordinul privind limitarea „divertismentului excesiv” în China a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012. A fost o decizie a Administraţiei de Stat pentru Radio, Film şi Televiziune, izvorâtă din temerea autorităţilor că programele de divertisment ale televiziunilor au tente vulgare, în special cele de reality TV, show-urile pentru descoperirea tinerelor talente, talk-show-urile sau emisiunile pe teme matrimoniale. De acum înainte, posturile de televiziune cu difuzare pe satelit (în număr de 34) vor avea permisiunea de a difuza doar două programe de acest gen pe săptămână şi cel mult 90 de minute de divertisment zilnic, în intervalul 19:30-22:00. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – 2 pui de panda, atracţia centrului Chengdu din China
În luna octombrie a anului trecut, centrul de împerechere şi creştere a urşilor panda „Chengdu” din China a sărbătorit naşterea a 12 pui alături de mii de de vizitatori veniţi să asiste la prima ieşire la joacă a acestora, fără a fi însoţiţi de mama lor, scrie Daily Mail. Prima ieşire pe cont propriu este dificilă pentru fiecare pui de animal, însă cei 12 pui de panda s-au avut unii pe alţii alături la prima ieşire la joacă. Încă o dată, sub privirile chinezilor curioşi, puii au mâncat frunze de bambus, s-au luat la întrecere şi s-au cocoţat în copaci. Blana ursuleţilor a început să prindă nuanţe de negru şi alb, după ce la naştere, toţi puii de panda au avut blăniţa într-o nuanţă de gri deschis. … (…).
Textul integral AICI