Mesajul E.S. Romulus-Doru Costea, Ambasadorul României cu ocazia Zilei Culturii Naţionale a României sărbătorită la Liceul „1 Octombrie” Beijing

Stimate Domnule Director Li Xi Gui,
Stimate Domnule Director general Gao Hong,
Stimate Domnule Ambasador Anatol Urecheanu,
Onoraţi oaspeţi,
Dragi profesori şi elevi,

Data de astăzi, 15 ianuarie, a fost aleasă drept Zi a Culturii Naţionale a României în semn de omagiu pe care poporul nostru îl aduce lui Mihai Eminescu. Este al doilea an în care marcăm acest moment. Dumneavoastră, profesorii şi elevii Liceului 1 Octombrie, organizaţi pentru a patra oară sărbătorirea poetului român şi suntem onoraţi să participăm la această manifestare deosebită.
Vedem în sărbătoarea noastră de astăzi expresia prieteniei şi afecţiunii care caracterizează legăturile dintre români şi chinezi. Fiind împreună în această zi înseamnă, totodată, că distanţa geografică dintre România şi China devine neînsemnată prin recunoaşterea reciprocă şi aprecierea deplină a valorilor specifice ale culturilor noastre.
Operele lui Mihai Eminescu sunt cunoscute în China. Primele traduceri au apărut în 1955, prin intermediul limbii ruse, iar doi ani mai târziu au apărut şi traduceri direct din română. De atunci, au apărut mai multe ediţii şi volume care au strâns la un loc poezii şi scrieri în proză ale celui pe care un poet chinez îl considera „o stea luminoasă pe bolta poeziei universale”.
Cultura şi educaţia constituie, deopotrivă, o componentă fundamentală a relaţiilor tradiţionale dintre două naţiuni puternice şi demne, România şi China. În acest sens, avem o datorie comună faţă de relaţiile culturale şi educaţionale româno-chineze, faţă de valorile ţărilor noastre pe care trebuie să le transmitem generaţiilor viitoare.
Textul integral pe RADIO CHINA INTERNAŢIONAL

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, Eminescu în China, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.