Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului s-a întâlnit cu ambasadorul Republicii Moldova în România

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senatorul Titus Corlăţean, l-a primit, marţi, pe ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, anunţă un comunicat transmis de biroul de presă al PSD. În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă stadiul actual al relaţiilor bilaterale privilegiate româno-moldovene în plan politic, economic, cultural.
Ambasadorul Republicii Moldova a făcut o prezentare a situaţiei politice de la Chişinău în contextul în care Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat neconstituţionale alegerile pentru funcţia de preşedinte din 16 decembrie 2011. De asemenea, au fost trecute în revistă intenţiile Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) de la Chişinău de organizare a unui nou referendum constituţional pentru modificarea prevederilor Constituţiei ce ţin de procedura de alegere a Preşedintelui.
Titus Corlăţean a reiterat sprijinul pe care partea română îl acordă Republicii Moldova în procesul de apropiere de Uniunea Europeană şi de valorile democrației de tip european. Senatorul român a subliniat rolul AIE ca garant al atingerii obiectivelor europene ale Republicii Moldova, precum şi importanţa stabilităţii politice pe termen mediu la Chişinău, nevoia de predictibilitate în acţiunile interne şi externe ale guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană, inclusiv prin alegerea Preşedintelui Republicii Moldova, conform înţelegerilor din coaliţia de guvernare, care să permită evitarea unor noi alegeri anticipate.
În cadrul discuţiilor s-a confirmat oportunitatea adoptării în perioada următoare, de către Parlamentul României, a unei rezoluţii de sprijin pentru accelerarea negocierilor şi semnarea Acordului de asociere la UE a R. Moldova, liberalizarea regimului de vize necesare cetăţenilor Republicii Moldova pentru spaţiul UE, respective încheierea acordului de liber schimb în domeniul economic cu UE, obiectivul final fiind derarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
De asemenea, au fost discutate o serie de aspecte privind necesitatea promovării şi implementării unor obiective economice de ordin strategic în plan bilateral, în ceea ce priveşte interconectarea reţelelor de energie electrică şi gaze naturale.
În acest context, senatorul Corlăţean a informat în legătură cu desemnarea de către Parlamentul României, în cursul lunii decembrie 2011, a componenţei româneşti din viitoarea Comisie comună pentru integrare europeană a celor două Parlamente, precum şi cu intenţia organizării unei şedinţe a acestei Comisii la sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie a.c.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Republica Moldova, România, România - R. Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.