Ambasadorul României în China a depus scrisoarea de acreditare

Ambasadorul Romaniei in China Romulus Doru CosteaPreşedintele R.P. Chineze, Hu Jintao, a primit, joi, scrisoarea de acreditare din partea noului ambasador al României acreditat în China, E.S. Romulus-Doru Costea (foto).

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din România, ambasadorul român a transmis Preşedintelui R.P. Chineze un mesaj din partea Preşedintelui României, Traian Băsescu, în legătură cu dorinţa fermă a ţării noastre de a dezvolta relaţiile de cooperare, în special în domeniul economic, şi de a aprofunda dialogul politic pe teme de interes comun cu R. P. Chineză. A fost exprimată convingerea că, în al şaptelea deceniu al istoriei relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, colaborarea bilaterală se va consolida în urma realizării unor proiecte concrete, în beneficiul ambelor popoare.

La rândul său, preşedintele Hu Jintao a transmis aprecierea R. P. Chineze pentru hotărârea şi consecvenţa care caracterizează atitudinea României faţă de relaţiile cu statul şi poporul chinez şi a subliniat disponibilitatea R. P. Chineze de a acţiona concret în vederea dezvoltării legăturilor bilaterale, mai ales în domeniul economic.

Cu acest prilej, a fost convenită utilitatea continuării dialogului la nivel înalt, urmând să fie convenite perioade reciproc acceptabile pentru stabilirea unor întâlniri în perioada următoare.
Ambasadorul Romulus-Doru Costea a sosit la Beijing în luna ianuarie şi îi succede în funcţia ambasadorului Viorel Isticioaia-Budura, în prezent director general pentru Asia în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă din cadrul Comisiei Europene.
Postul de ambasador al României în China a fost vacant timp de peste un an, de la plecarea din misiune a ambasadorului Isticioaia. România are, de mai mulţi ani, un deficit de reprezentare la nivel de ambasador atât în Japonia cât şi în Coreea de Sud, ca să enumăr doar ţări de maximă importanţă în Asia.
Prezentarea scrisorii de acreditare a oficialului roman a avut loc în cadrul unei ceremoni în care au mai fost acreditaţi ambasadorii din Nepal, Siria, Austria, Bolivia, Cipru şi Qatar.

Romulus-Doru Costea s-a născut la Cehu-Silvaniei, jud. Sălaj, în 1953. În anul 1976 a absolvit Facultatea de limbi clasice, romane şi orientale, secţia limbi orientale, a Universităţii Bucureşti, cu specialităţile arabă şi engleză, după care a activate în comerţul exterior, apoi ca interpret-translator. În ianuarie 1990 a fost angajat la Ministerul Afacerilor Externe, ca secretar III, la Direcţia Politică de Sinteză. În cadrul MAE a fost director adjunct al Direcţiei Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (iulie 1990 – mai 1991), după care a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Emiratul Kuwait şi Sultanatul Oman (1991-1995). La terminarea postului a coordonat Grupul de Planificare Politică din MAE (1995-1997), după care a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în R. A. Egipt (1997 – 2001).
În 2001 a fost numit director al Direcţiei de Analiză, Sinteză şi Comunicare din MAE; în această postură a asigurat, printre altele, coordonarea activităţilor de resort ale MAE în contextul crizelor declanşate de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 şi ostilităţile din Afganistan şi Irak.
În decembrie 2003 a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi la alte organizaţii internaţionale cu sediul în Elveţia. Între 19 iunie 2007 şi 18 iunie 2008 a deţinut funcţia de Preşedinte al Consiliului Drepturilor Omului – organism specializat în această materie, înfiinţat în cadrul ONU în 2006.
Este doctor în ştiinţe politice-relaţii internaţionale al Şcolii Naţionale pentru Studii Politice şi Administrative, susţinându-şi dizertaţia pe tema democratizării în Orientul Mijlociu Extins. În 1999 a fost distins cu Ordinul Serviciul Credincios, în grad de ofiţer, iar în 2003 a primit Premiul MAE pentru diplomaţie inventivă – 2002.
Înaintea trimiteri în misiune la Beijing, Romulus-Doru Costea a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Este căsătorit şi are un copil.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.