De multe ori mi-am imaginat oraşul natal făcând paralele cu Beijingul. Imaginea pe care care o văd zilnic prin ferestrele biroului este similară cu dealurile care înconjoară Sibiul. Uneori este reconfortant să îmi alin dorul de casă cu imaginea dealurilor verzi aproape tot timpul anului. Aceste dealuri, aflate la maxim 20 de kilometri de centrul capitalei, sunt adevărate sanctuare ecologice, religioase, refugii de linişte în orele libere.
Colina Parfumată este unul dintre locurile preferate cu precădere în zilele toride de vară când, la Beijing, temperaturile ajung la peste 40 de grade Celsius, iar umiditatea din aer este greu de suportat. Şi atunci, Colina Parfumată devine o Meca a răcorii şi liniştii.
Cu o suprafaţă de peste 150 de hectare, dealul are o înălţime cu puţin peste 550 de metri, însă aici se găsesc două vârfuri pe care beijinghezii le aseamănă cu două beţigaşe parfumate care se aduc ofrandă în temple. De aici vine şi numele de Colina Parfumată, dar şi de la multitudinea de plante, 280 de mii de tipuri de flori şi arbori, din care 5.800 de copaci au vârste care depăşesc şi 1000 de ani.
Primele datări ale acestui paradis verde vin din anul 1186, din timpul dinastiei Jin, când a fost construit templul Xiangshan, unul dintre locurile de relaxare ale împăraţilor. Apoi, în anul 1745, împăratul Qianlong a dispus să se construiască un palat, o pagodă şi multe pavilioane de vacanţă. După finalizarea lucrărilor, locul a fost denumit Grădina liniştii şi plăcerii, ceea ce este şi astăzi, chiar dacă multe dintre construcţii au fost distruse în urma evenimentelor zbuciumate prin care a trecut întregul Beijing.
La intrarea în parcul Colinei Parfumate se află un lac artificial, Lacul Yanjing, tăiat pe jumătate de un pod spectaculos, sculptat în marmură. Adevărată oglindă a cerului, apa lacului îţi lasă impresia că a încremenit, reflectând norii în alergarea lor pe cer. În apropiere se află unul dintre cele mai frumoase obiective, numele pe care îl poartă spunând multe: “Studioul inimii liniştite”.
Ansamblul circular contruit la 1522, de o frumuseţe uluitoare, cu un lac artificial în care se găsesc sute de peşti exotici, înconjurat de culoare şi pavilioane, mi-a acaparat nu doar atenţia cât mai ales dorinţa de a rămâne cât mai mult timp. Curios lucru, în acest sanctuar al frumuseţii şi liniştii împăraţii dinastiilor Ming şi Qing alegeau să îşi admonesteze miniştrii. Pe o suprafaţă de patru hectare au fost amenajate, iar astăzi sunt finalizate lucrările de restaurare, grădini în care au fost aduse plante din toată China, în special de pe cursul Fluviului Galben. Cea mai mare plăcere a vizitatorilor care ajung la Studioul inimii liniştite este aceea de a hrăni crapii aurii sau roşii din lac. Pentru câţiva yuani poţi cumpăra plicuri cu hrană, bătălia din apă fiind una magnifică pentru fiecare boabă.
O poveste aparte are Templul Johkang – Oglinda inimii, astăzi o ruină. Construit la comanda împăratul Qianlong, templul a devenit sediul principal al celui de-al şaselea Panchen Lama, care a venit în capitala imperială pentru a celebra cea de a 70-a aniversare a împăratului. Templul avea o suprafaţă de un hectar şi a fost contruit într-un amestec de stiluri sino-tibetane. Aprecierea împăratului Qianlong pentru Panchen Lama a fost atât de mare încât a dat dispoziţii să fie construite clădiri speciale pentru acesta. În anul 45 de domnie, împăratul şi Panchen Lama au inaugurat cu mare fast noul ansamblu arhitectural. Numai că, în anul 1860, în urma atacurilor franco-britanice, întregul templu a fost distrus şi incendiat de mai multe ori. Din fericire, autorităţile de la nivel de stat au dispus, în ultimii ani, demararea unor ample şi impresionante lucrări de reconstrucţie având la bază imagini din arhiva imperială. La fel ca şi în cazul Grădinii imperiale Yuanmingyuan, este greu de înţeles mânia şi pornirea distructivă a armatelor occidentale. Din fostul templu a mai rămas doar baza, care azi foloseşte drept reper în cadrul lucrărilor de reconstrucţie.
Un alt punct de atracţie din Colina Parfumată este Pagoda Octogonală, o frumuseţe pe opt niveluri. Pe colţurile fiecărei laturi sunt amplasate clopote care, în bătaia vântului, produc o adevărată simfonie. Pagoda a fost construită în timpul dinastiei Ming şi este una dintre cele mai importante contrucţii ale parcului.
Zidul care înconjura întreaga suprafaţă a Colinei Parfumate este un alt argument care evidenţiază importanţa, valoarea şi interesul pe care împăraţii chinezi l-au acordat acestui spaţiu. Zidul din piatră, cu rol de protecţie, a fost contruit pe o lungime de cinci kilometri, imitând pielea unui tigru. Şi el a fost distrus de armatele occidentale, doar o mică parte rezistând până azi.
Atracţia uriaşă pentru Colina Parfumată a determinat autorităţile responsabile de turism să investească masiv nu doar în proiectele de restaurare ci şi în sistemele de transport pe cablu. Iată de ce, ascensiunea cu telescaunul până pe vârful dealului, la Vârful Beţigaşelor, este preferată urcatului pe coastele abrupte.
Text apărut în volumul „Descoperind China – Beijing„, Editura Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, 2012