Iurie Leancă: Relaţia dintre Bruxelles şi Chişinău – o mişcare în două sensuri

Bruxelles-ul vine în întâmpinarea Chişinăului. Noi trebuie să ne mişcăm spre Europa şi să demonstrăm că suntem cu adevărat europeni. Declaraţii în acest sens au fost lansate de către vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, scrie UNIMEDIA.
„Este o mişcare în două sensuri. Bruxelles-ul spre noi şi noi spre Bruxelles. În mod special, noi trebuie să ne mişcăm spre Bruxelles, în ideea că trebuie să demonstrăm încă o dată că suntem europeni, nu numai în felul cum arătăm, nu doar în virtutea istoriei şi geografiei, şi limbii, ci şi în virtutea faptului că dorim să acţionăm exact ca europenii”, a punctat ministrul în cadrul unei intervenții pentru Europa Liberă.
„Ne dorim şi noi ca în acest proces de apropiere de Uniunea Europeană să fixăm problemele structurale, instituţionale, care există astăzi în Republica Moldova. Noi doar nu ascundem problemele. Şi, pentru a le fixa, avem nevoie de preluarea expertizei şi experienţei europene. Şi iată că, datorită acestei deschideri şi acestui interes de preluare a experienţei, datorită motivaţiei noastre puternice de a nu reinventa bicicleta, ea demult a fost inventată. Iată că există acest interes din partea Uniunii Europene şi, în mod special, al Comisiei Europene, dar şi al mai multor ţări membre să ne ajute să parcurgem această etapă dificilă, dar pentru care nu avem alternativă, de fapt, dacă vrem să avem un stat funcţional cu instituţii care activează în interesul cetăţeanului şi nu invers. Şi ca cetăţeanul din Republica Moldova să aibă încrederea în viitorul acestei ţări”, a conchis Leancă.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa moldovenească, Republica Moldova, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.