Sabin Cutaş: „Economia Uniunii Europene şi cea a Chinei au atins un nivel impresionant de interdependenţă”

Europarlamentarul Sabin Cutaş (foto), membru al Comisiei pentru comerţ internaţional a Parlamentului European, a subliniat importanţa relaţiilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi China, atrăgând totodată atenţia asupra practicilor de impunere a unor bariere la circulaţia bunurilor şi serviciilor. În acest context, el a cerut Comisiei Europene să întărească relaţiile cu China, luând însă măsuri pentru a proteja întreprinderile şi lucrătorii europeni, în speţă prin intermediul dezvoltării unei strategii industriale. Intervenţia eurodeputatului român a avut astăzi loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind importurile de origine chineză la preţuri excesiv de mici.
„Într-un timp relativ scurt, economia Uniunii Europene şi cea a Chinei au atins un nivel impresionant de interdependenţă. În prezent, fluxul comercial dintre cei doi parteneri se ridică la aproximativ 1 miliard de euro pe zi, iar parteneriatul economic dintre UE şi China este al doilea cel mai semnificativ la nivel global”, a explicat Sabin Cutaş.
„Cu toate că Beijingul a aderat la OMC în 2001, relaţiile sale comerciale cu Uniunea continuă să fie marcate de impunerea unor bariere la circulaţia bunurilor şi serviciilor. Printre acestea se numără accesul dificil pe piaţă al operatorilor economici, restricţionarea exporturilor cu materii prime, folosirea subvenţiilor, sau cea a practicilor de dumping. Comisia a demarat recent, ca urmare a plângerilor depuse de companiile europene, două investigaţii privind vânzarea panourilor solare chinezeşti la preţuri artificial de joase”, a adăugat deputatul european.
Potrivit europarlamentarului: „UE beneficiază în mod considerabil de pe urma relaţilor comerciale cu China, însă tipul de comportament menţionat mai devreme afectează totodată capacitatea companiilor europene de a rămâne competitive, într-un context în care Uniunea are nevoie de promovarea industriilor sale şi de crearea de locuri de muncă.”
„Consider că relaţiile dintre UE şi China trebuie întărite, însă ele trebuie să se bazeze pe reciprocitate şi pe respectul pentru normele comerciale. De aceea, cer Comisiei să ia măsuri pentru a proteja lucrătorii şi întreprinzătorii europeni, în speţă prin dezvoltarea unei strategii industriale”, a conchis Cutaş.
Sursa: Biroul de presă Eurodeputat Sabin Cutaş

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.