Reprezentanţii Asociaţiei pentru Industria Fotovoltaică din România (AIFR) împreună cu Biroul pentru Promovare Comercial-Economică din cadrul Ambasadei României în China au organizat, vineri, la Beijing, un eveniment de prezentare şi atragere în România a investitorilor chinezi din industria fotovoltaică. În prezenţa a peste 80 de reprezentanţi de firme din domeniu veniţi din mai multe provincii chineze, reprezentanţii Ambasadei şi ai AIFR au prezentat potenţialul de investiţii în zona energiilor verzi, domeniu în care România prezintă încă avantaje fie dacă este privit şi numai din perspectiva certificatelor verzi.
În condiţiile în care în România sunt instalaţi 18-20 MegaWaţi de panouri fotovoltaice pe baza unor echipamente chinezeşti şi pe baza unor finanţări oferite de China, preşedintele AIFR, Ciprian Glodeanu (foto), a declarat că există un interes major pentru promovarea sistemului solar din România astfel încât societăţile chineze să vină şi să dezvolte cât mai multe proiecte. „Dorim să creştem cât mai mult expunerea sectorului fotovoltaic din România, atractivitatea lui, şi să convingem cât mai multe companii chineze de nivel Tr.1 – Tr.2 să vină şi să investească. Sunt companii chinezeşti interesate să dezvolte capacităţi de producţie în România, să aibă parteneri locali, chiar să dezvolte direct fabrici. Ei vor să facă din România un hub aproape de Orientul Mijlociu, aproape de Rusia şi aproape de Europa de Vest”.
Ciprian Glodeanu a mai declarat că reprezentanţii companiilor chineze sunt interesate de modalitatea de funcţionare a sistemului legislativ românesc, mulţi dintre investitorii asiatici considerând că România are un sistem asemănător cu alte jurisdicţii în care acţionează deja, cum ar fi Spania, Italia sau Germania. „Am încercat să le explicăm că avem un sistem diferit, care funcţionează diferit şi cred că trebuie să avem un proces de învăţare, de educare cu aceştia”, a spus Glodeanu care a subliniat şi faptul că din punct de vedere legislativ România trebuie să ofere stabilitate pentru a putea atrage investiţii mari. „Am suferit destul de mult şi din păcate mai suferim. Prin adoptarea noii legi a energiei electrice, Legea 123, s-a făcut un pas semnificativ înapoi prin interzicerea contractelor bilaterale în afara pieţei centralizate. Practic s-a blocat finanţarea pentru proiectele fotovoltaice. Avem sprijinul guvernului, să vedem ce se va întâmpla cu viitorul guvern, avem sprijinul ANRE în vederea clarificării acestui sistem. Dar, am spus-o şi o spun, România are nevoie de stabilitate, România are nevoie de claritate. Nu trebuie să dăm legi care să nu se înţeleagă, nu trebuie să dăm legi care să fie subiect de interpretări diferite, mai ales în domeniul certificatelor verzi în care sunt tot felul de semne de întrebare. Dacă facem sistemul confuz vom avea confuzie dar nu vom avea investitori”.
Unul dintre români cu experienţă în zona investiţiilor fotovoltaice şi eoliene din China, Cristina Frangulea (foto), care de mai bine de doi ani şi jumătate asigură din Beijing relaţiile de cooperare dintre investitorii chinezi şi partenerii români din domeniu, a declarat că „în momentul de faţă, în domeniul solar, piaţa chineză este într-un stadiu de dezvoltare cu mult peste necesităţile interne motiv pentru care vor avea nevoie de pieţe cum este cea din România. Cred că ţine numai de modul în care România va şti să atraga atenţia investiţiilor chineze în acest domeniu. Mă refer la legislaţie, care trebuie să fie stabilă şi să ofere investitorilor siguranţa că banii băgaţi în piaţă vor avea un return invesment pe măsura aşteptărilor”. Pe de altă parte, Frangulea a apreciat că şi partenerii chinezi trebuie să înţeleagă mai bine realităţile pieţei şi economiei româneşti. „Partea chineză trebuie să înţeleagă că piaţa de electricitate din România este o piaţă liberă, în care cererea şi oferta se fixează într-un mod natural şi că nu este controlată de stat. Tradiţional vorbind, investiţiile companiilor chineze dacă pot fi adresate în cadrul unei cooperări, spre exemplu guvernamentale, atunci investiţia este mult mai sigură, mult mai uşor de făcut, pentru că este garantată de stat, pentru că există un cadru legal şi ei au încredere să facă această investiţie”.
Cât priveşte şansele României de a trage investiţii majore în domeniul energiilor verzi din partea investitorilor chinezi, Cristina Frangulea a apreciat că este foarte greu pentru oricine să atragă, în acest moment, atenţia investitorilor chinezi. În aceste condiţii, România trebuie să îşi promoveze într-un mod agresiv oportunităţile pe care le are, prin intermediul unor specialişti care să vină să prezinte, în limba chineză, oportunităţile de investiţii şi ce anume trebuie să ştie un investitor chinez ca să fie relaxat în investiţia pe care o face în România. „Cred că trebuie să fim mult mai conştienţi de puterea pe care o are China şi de aceea trebuie depuse mai multe eforturi în această direcţie”, în condiţiile în care statul asiatic îşi distribuie strategic atenţia către anumite locaţii cum ar fi America Latină sau Africa, zone care tind să primească mult mai multă atenţie decât primeşte Europa.
-
-
CELE MAI CITITE 24h
- Domnului H.D. Hartmann, cu litere de AUR, dacă nu este ... prea Tîrziu!
- Filozoful revoluțiilor din fotoliu, Claudiu Târziu, se inspiră din Becali
- Efectul Georgescu
- China, Rusia și Iran cer oprirea sancțiunilor unilaterale în dosarul nuclear iranian
- INTERVIU - Prof. Univ. Dr. Luminița Bălan: Literatura chineză contemporană este o oglindă a întregii sale tradiții culturale
Apelul Academiei Române pentru IDENTITATE, SUVERANITATE ŞI UNITATE NAŢIONALĂ!
Semnatarii acestui Apel, îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (...)
Textul integral AICISă nu vă mai fie ruşine că sunteţi români !
Celor care încă nu aţi uitat că sunteţi români, urmaşii unei civilizaţii şi ai unui neam de oameni mândri, ridicaţi-vă şi schimbaţi soarta României de azi! Îmbrăcaţi din nou cămaşa mândriei de a fi români. Ajutaţi-i pe toţi cei care au uitat cine sunt, pe toţi cei care nu au ştiut niciodată, pe toţi cei care au învăţat strâmb despre neamul şi ţara lor, că a fi român este o mândrie şi o datorie de onoare în faţa celor care au trăit şi murit pentru demnitatea şi liniştea acestui popor mereu încercat! (...) Textul integral AICI
-
COMANDĂ CARTEA AICI
_________________________ -
COMANDĂ CARTEA AICI
_________________________ -
STATUI DE DACI AICI
______________________ -
Articole recente
- China, Rusia și Iran cer oprirea sancțiunilor unilaterale în dosarul nuclear iranian
- Filozoful revoluțiilor din fotoliu, Claudiu Târziu, se inspiră din Becali
- Efectul Georgescu
- Dr. Doina Lemny, la Beijing: Ambiguitatea, misterul și arta în opera lui Constantin Brâncuși
- Dr. Ștefan Lemny, în China: Dimitrie Cantemir este primul reprezentant român în patrimoniul cultural al umanității
- România nu mai este democrație, dar aste o știm de 20 de ani
- DIPLOMAȚIA CHINEI ÎN 2025: Taiwan este nenegociabil, tragedia din Ucraina putea fi evitată, Rusia este partenerul stabil, SUA nu pot suprima și coopera simultan cu China, UE poate fi un partener de încredere
- Pentru alegerile prezidențiale, Ciolacu impune cenzura prin ”MINISTERUL ADEVĂRULUI”!
Categorii
- ABC – Minutul de chineză (9)
- Africa (23)
- ALEGERI 2014 (34)
- ALEGERI 2016 (12)
- ALEGERI 2019 (39)
- ALEGERI 2020 (38)
- ALEGERI 2024 (43)
- ALEGERI 2025 (16)
- Analize – Comentarii (2.661)
- ANRPC 2016 (5)
- ANRPC 2018 (7)
- ANRPC 2019 (1)
- ANRPC 2020 (7)
- ANRPC 2021 (7)
- ANRPC 2022 (4)
- ANRPC 2023 (13)
- ANRPC 2024 (9)
- ANRPC 2025 (2)
- APEC (11)
- ASEAN (44)
- Asia (472)
- Asia – Pacific (95)
- BREXIT (8)
- BRICS (55)
- Cărţile mele (58)
- China (2.921)
- CHINA-ECE (43)
- CHINA-ECE, Belgrad 2014 (3)
- CHINA-ECE, București 2013 (7)
- CHINA-ECE, Budapesta 2017 (1)
- CHINA-ECE, Riga 2016 (5)
- CHINA-ECE, Sofia 2018 (5)
- CHINA-ECE, Suzhou 2015 (4)
- CNPCC 19/2017 (8)
- Comemorare 1945-2015 (11)
- Confucius (48)
- Congresul 20 PCC (18)
- CORONAVIRUS 2020 (409)
- DAVOS (11)
- De departe … România (1.651)
- Descoperind China (262)
- Din arhive (1.285)
- Din presa chineză (1.851)
- Din presa moldovenească (90)
- Din presa românească (974)
- Dincolo de Marele Zid (13)
- Drumul Mătăsii (39)
- Eminescu în China (39)
- EU Centrală şi de Est (666)
- Europa (844)
- Europa – Asia (687)
- Fâșia Gaza (33)
- Fotografii de poveste (80)
- G20 Hangzhou (7)
- HUANGSHAN (8)
- Înţelege China (1.512)
- Interviuri (118)
- JO Beijing 2022 (14)
- Mari sinologi români (42)
- Multilateralism … în doi (692)
- OCS (28)
- Poemele mele (15)
- Problema Taiwan (216)
- Război în Gaza (23)
- Război în Ucraina (316)
- Referendum 2018 (5)
- Republica Moldova (322)
- Români în China (624)
- România (2.196)
- România – China (1.066)
- România – R. Moldova (133)
- ROMANIA-CHINA 70 (51)
- ROMANIA-CHINA 75 (45)
- Rusia (568)
- Șapte zile la Shaanxi (8)
- Sărbători chinezești (46)
- Stația Spațială a Chinei (31)
- Uniunea Economică Eurasiatică (13)
- Uniunea Europeană (679)
- Ursul Panda (18)
- Veşti din China (2.780)
- Video (49)
- ZBORUL MH370 (22)
-
Textul integral AICI
Ora acasă
Ora la Beijing
Arhive
Meta