Eurodeputatul Ioan Mircea Paşcu despre situaţia militară şi de securitate din Marea Chinei de Sud

Ioan Mircea PascuVicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu (foto) a subliniat, la Bruxelles, în cadrul audierii publice privind situaţia militară şi de securitate în Marea Chinei de Sud că „ar trebui să ne gândim ce măsuri putem lua pentru ca Europa să-şi sporească influenţa în regiunea Asiei de Est. Ceea ce se întâmplă în cea mai dinamică regiune economică a lumii are un impact asupra întregului sistem economic şi politic mondial”.
„Astăzi, Uniunea Europeană are o influentă relativ limitată în regiunea Asiei de Est, în primul rând fiindcă statele membre preferă să aibă mai degrabă o relaţie bilaterală cu actori cheie din zona asiatică, decât să acţioneze multilateral, în comun. În al doilea rând, suntem mult mai preocupaţi de relaţiile comerciale cu Asia de Est, decât de politica din zonă şi, probabil, nu ne vom implica decât dacă ne va fi cerut acest lucru, iar acest lucru nu este nici el, la rândul său, sigur”.
Europarlamentarul PSD a declarat că „nu ştiu dacă acum avem pârghiile de influenţă şi presiune necesare pentru această regiune. Modelul tradiţional al influenţei europene, bazat pe condiţionarea sprijinului financiar de îndeplinirea anumitor condiţii, are o atracţie din ce în ce mai mică, în comparaţie cu cel necondiţionat, practicat de statele din zona asiatică”.
Referindu-se la evoluţiile de securitate din Marea Chinei de Sud, Ioan Mircea Paşcu a punctat: „Asia de Est are nevoie de un mecanism instituţional multilateral pentru prevenirea şi soluţionarea conflictelor şi, de aceea, cred că experienţa Europei, ar putea fi utilă regiunii asiatice”.
„Sunt de acord că o variantă asiatică a unui mecanism similar CSCE ar putea fi o alternativă viabilă. Măsurile de consolidare a încrederii (CBMs – confidence building measures) cu care am lucrat ani de-a rândul, în Europa, şi cu are am menţinut stabilitatea pe continent, ar putea fi, de asemenea, o sursă de inspiraţie, mai ales acum când situaţia din zonă devine dificilă. Singura diferenţă ar fi că noi, în Europa, am putut introduce aceste măsuri de consolidare a încrederii doar atunci când confruntarea a început să se estompeze, în lumina apropiatei încheieri a Războiului Rece. Mă întreb, deci, dacă Asia chiar este pregătită, acum, să adopte măsuri asemănătoare, în situaţia în care competiţia din regiune este în creştere?”, a concluzionat vicepreşedintele AFET.
Sursa: Biroul de Presa PSD
Foto: www.ioanmirceapascu.ro

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Europa - Asia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.