GÂNDUL: După ce i-au primit pe investitorii din China cu pâine, sare şi pliante colorate despre ”frumuseţea locurilor”, autorităţile române se miră: ”De ce au plecat nemulţumiţi?!”

Shi Li, vicepreşedintele CGGCSursa: GÂNDUL.INFO
China Gezhouba Group Company Ltd. (CGGC), una dintre primele 10 companii chineze din domeniul infrastructurii energetice şi de transport, este interesată să construiască hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti. Investiţia este estimată la 1,4 miliarde de euro şi ar crea 5.000 de locuri de muncă. După mai multe întâlniri cu autorităţile române în ultimii ani, oficialii firmei au constatat recent la Bucureşti că Guvernul român nu s-a decis, încă, asupra procedurii de atribuire a contractului.
În loc de date concrete, investitorii au fost întâmpinaţi la Cluj cu pâine şi sare şi o prezentare la planşă, acest lucru nefiind tocmai ceea ce aşteptau oaspeţii străini. De ce au plecat nemulţumiţi investitorii?
„Documentaţia suficientă şi completă despre acest proiect este încă aşteptată”, a declarat pentru gândul Shi Li (foto), vicepreşedintele CGGC, companie care a construit cea mai mare hidrocentrală din lume, Trei Defilee (fluviul Yangtze, China).
Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, spune că i-a primit cum a putut mai bine, dar dă vina pe timpul scurt pentru pregătirea vizitei. „Noi i-am primit ospitalier. Ei au fost şi în zona unde urmează să se construiască hidrocentrala. Au fost impresionaţi de oameni şi de frumuseţea locurilor”, se mândreşte Vuşcan.
Pe hârtie, Deloitte, consultantul selectat de autorităţi acum aproape trei ani în baza unui contract de 5 milioane de euro şi care trebuia să găsească potenţiali investitori, a stabilit că hidrocentrala de lângă Cluj-Napoca va fi gata în 2020.
CGGC, care nu are în portofoliu nici un proiect în Europa, a fost, la un moment dat, contractor la un proiect câştigat în Etiopia de ENKA, partenerul turc al Bechtel, la construcţia Autostrăzii Transilvania.
Contactat de gândul, Shi Li, unul dintre vicepreşedinţii companiei China Gezhouba Group Company Ltd. (CGGC), care a venit recent în România, ne-a transmis, prin e-mail, că a fost informat „pe scurt” despre proiect şi că „este foarte greu de spus în acest moment dacă CGGC ar investi în acest proiect”.
„Am avut o întâlnire cu Hidroelectrica în timpul acestei vizite (la Cluj-Napoca n.n.) şi am fost informat pe scurt despre acest proiect. Documentaţia suficientă şi completă despre acest proiect este încă aşteptată”, a declarat pentru gândul Shi Li, vicepreşedintele CGGC.
El a precizat că CGGC şi-a prezentat propunerea şi la Ministerul Energiei. Ministrul Constantin Niţă nu a putut fi contactat până la publicarea acestui articol.
„Aşa cum am precizat în conferinţa de presă de la Cluj-Napoca, CGGC este foarte interesată de acest proiect, deoarece CGGC este o companie specializată în domeniul proiectelor de baraje şi hidrocentrale. CGGC şi-a exprimat interesul şi la ministerul de profil”, a spus Shi Li.
„Este foarte greu de spus în acest moment dacă CGGC ar investi în acest proiect pentru că până acum nu s-a stabilit procedura de achiziţie în cadrul investiţiei şi nici nu este clar cum se va face proiectarea, achiziţia şi construcţia”, a declarat Shi Li, răspunzând la întrebarea gândul dacă CGGC este interesat să participe la o eventuală licitaţie pentru atribuirea contractului. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.