Studiul pentru termocentrala chinezilor de la Rovinari, gata în toamnă

Sursa: BURSA.RO
Studiul de fezabilitate pentru termocentrala care urmează să fie construită de China Huadian Engineering la Rovinari va fi gata în luna septembrie, ne-a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia. Grupul pe cărbune cu o putere instalată de 600 MW reprezintă o investiţie estimată la un miliard de euro.
Domnul Ciurel ne-a precizat: „În vizita de lucru pe care am efectuat-o în China şi care s-a încheiat săptămâ-na trecută am avut întâlniri în care am discutat despre proiect. Proiectul este în grafic, iar partea chineză ne-a comunicat că studiul de fezabilitate va fi gata în septembrie. Astfel, în toamna aceasta, se va putea lua decizia de investiţie de ambele părţi şi se va putea constitui compania de proiect”.
Complexul Oltenia, în componenţa căruia intră centralele de la Craiova, Rovinari şi Turceni, dar şi fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, va participa la compania de proiect pentru noua centrală cu aportul în natură (activele din locaţia alocată investiţiei). Astfel, Complexul Oltenia va avea o participaţie de circa 7-8% din compania de proiect, estimează Laurenţiu Ciurel.
Energia produsă de chinezi în termocentrala pe care o vor construi la Rovinari urmează să fie exportată, în mare parte, în Austria şi Turcia. Grupul nou nu va intra în concurenţă cu Complexul Oltenia şi alte centrale similare din ţara noastră. Chinezii vor asigura finanţarea prin banca lor de export, iar ţara noastră nu va acorda garanţii de stat. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.