China şi România între ţările cu creştere a numărului de imigranţi

Sursa imigrantilor in tarile OECDPrincipalele ţări furnizoare de imigranţi, în ţările OECD, după China, sunt România, Polonia, India, Mexic, Filipine, SUA, Germania, Maroc şi Marea Britanie, fiecare având peste 100 de mii de imigranţi, arată datele raportului privind migraţia internaţională pe anul 2013. Cu toate acestea, deşi China a devenit lideră între ţările de origine a imigranţilor în ţările OECD, Secretarul General al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, a declarat că este „destul de interesat de măsurile inteligente şi eficiente ale Chinei în aducerea expertizei înapoi acasă”.
Numărul de imigranţi chinezi în economiile dezvoltate a crescut uşor faţă de anul 2009, făcând din China principala ţară de origine a imigranţilor, arată un raport prezentat de Comisia Europeană preluat de publicaţia China Daily.
Chiar şi aşa, având în vedere cele 1,4 miliarde de locuitori, procentul imigranţilor chinezi este mult mai mic decât cel din multe alte ţări ale lumii. Pe de altă parte, China este apreciată pentru capacitatea de introspecţie în atragerea de expertiză.
Potrivit raportului, imigraţia chineză în ţările OCDE a ajuns în anul 2011 la 529 de mii de oameni. Aceasta după ce în 2007 era de 518 mii, iar în 2009 scăzuse la 460 mii.
Deşi ţările Uniunii Europene s-au confruntat cu un val de imigranţi, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a declarat că numărul imigranţilor chinezi legali şi ilegali în ţările Uniunii Europene este în creştere. „Această mişcare este o contribuţie, nu o povară”, a apreciat Malmstrom pentru China Daily.
Potrivit raportului, migraţia în ţările OECD a crescut cu 2% în 2011 faţă de 2010, ajungând la aproape patru milioane. Migraţia în Uniunea Europeană a crescut cu 15%, după o scădere de aproape 40% în timpul crizei. Raportul mai arată că tendinţa de părăsire a ţărilor cele mai afectate de criză se accelerează, fiind în creştere cu 45% în perioada 2009 – 2011.
Sursa grafic: OECD

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, România, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.