Profesorii George Potra şi Ioan Scurtu propun primirea profesorului Gheorghe Buzatu post mortem în Academia Românǎ

Prof Gheorghe Buzatu_Foto Cristina Nichitus RonceaSursa: ZIARISTIONLINE.RO
Sâmbǎtǎ, 20 iulie 2013, a avut loc la Focşani, simpozionul ştiinţific ROMÂNIA ÎN RELAŢIILE INTERNAŢIONALE (1958-1968), organizat de Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a AOŞR, în colaborare cu Muzeul Vrancei.
Lucrǎrile simpozionului au fost moderate de Ioan Scurtu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a AOŞR. Au participat circa 40 de profesori, cercetǎtori ştiinţifici, arhivişti şi editori din Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Piteşti, Galaţi, Bacǎu, Focşani. În comunicǎrile prezentate de Constantin Buşe, Jipa Rotaru, Liviu Ţǎranu, Andreea Pop, Cornel Ţucǎ, Constantin I. Stan, Luminiţa Giurgiu, Iulian Boţoghinǎ, Teodora Giurgiu, Horia Dumitrescu au fost analizate relaţiile internaţionale şi politica externǎ a României în perioada cuprinsǎ între retragerea trupelor sovietice (1958) şi invadarea Cehoslovaciei de cǎtre trupele Tratatului de la Varşovia, acţiune condamnatǎ energic de liderul politic român Nicolae Ceauşescu.
Prima parte a simpozionului a fost dedicatǎ istoricului GHEORGHE BUZATU, care a încetat din viaţǎ în urmǎ cu două luni, la 20 mai 2013. Personalitatea marelui istoric a fost evocatǎ de Ioan Scurtu, Petre Ţurlea, Constantin Buşe, Valentin Ciorbea, Jipa Rotaru, George G. Potra, Nina Deşliu, Silviu Moldovan, Ioan Mitrea, Stela Cheptea.
În cuvântul sǎu, George G. Potra, dupǎ ce a evidenţiat bogata activitate ştiinţificǎ desfǎşuratǎ de marele istoric, a propus iniţierea unor demersuri pentru primirea lui Gheorghe Buzatu post mortem în Academia Românǎ. Propunere a fost susţinutǎ de mai mulţi participanţi la simpozion, apreciindu-se cǎ acesta ar fi un act de reparaţie moralǎ pentru unul dintre cei mai mari istorici români.
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa românească, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.