Sabin Cutaş: Negocierile UE – China privind un acord bilateral de investiţii

George Sabin CUTA?, mepEuroparlamentarul Sabin Cutaş (foto), membru al Comisiei pentru comerţ internaţional din Parlamentul European, a salutat eforturile Uniunii Europene de a încheia un acord bilateral de investiţii cu China. În acelaşi timp, deputatul european a pledat pentru menţinerea la nivel interstatal a unui mecanism de reglementare a disputelor, pentru a evita posibilitatea ca investitorii chinezi sa poată acţiona in justitie statele membre UE.
Potrivit lui Sabin Cutas: „China este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Uniunii Europene. Doar în 2012 valoarea totală a comerţului dintre UE şi China a atins un total de 433,8 miliarde euro. De aceea, consider ca actualul acord – primul de acest gen după ce investiţiile directe au devenit competenţa exclusivă a Uniunii – va asigura o mai buna protecţie a investitorilor europeni”.
„Astfel, barierele din calea firmelor europene care decid să investească pe teritoriul chinez trebuie eliminate, cu scopul de a garanta o concurenţă loială. Cu toate acestea, posibilitatea ca un investitor să poată acţiona în justiţie statul nu răspunde neapărat acestui deziderat. De cele mai multe ori, companiile transnaţionale se tem să demareze o acţiune legală împotriva Chinei, preferând sa rezolve prin intermediul dialogului eventualele dispute. Pe de altă parte, un astfel de mecanism poate fi acţionat în detrimentul statelor membre UE, un exemplu relevant fiind plângerea asiguratorului chinez Ping An împotriva băncii Fortis. În consecinţă, pledez pentru menţinerea unui mecanism interstatal de reglementare a disputelor în cadrul acordului bilateral”, a declarat deputatul european.
Biroul de Presa PSD

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.