Diplomația Chinei la un nou punct de pornire

Yang JiechiDiplomația Chinei se află într-un nou punct de pornire istoric, a declarat, sâmbătă, consilierul de stat chinez, Yang Jiechi, (foto – fost ministru de Externe), adăugând că țara asiatică va urmări cu fermitate o politică externă independentă, de pace, depunând eforturi pentru realizarea de noi progrese, de cooperare win – win cu celelalte țări, transmite agenția de presă XINHUA.
„Vom integra interesele noastre cu cele ale altor țări, pentru a crea o comunitate mai apropiată pe subiectele de interes comun”, a declarat Yang, în cadrul Conferinței Consiliului Secolul 21 desfășurată la Beijing.
Președintele chinez, Xi Jinping, și alți lideri de stat au avut un start bun pe frontul diplomatic, printr-o serie de inițiative pe parcursul anului trecut, trimițând un mesaj foarte clar lumii potrivit căruia China se angajează să își îndeplinească responsabilitățile și să exploreze noi perspective în plan diplomatic, a spus Yang.
China își va extinde interesele convergente cu partenerii, respectând opțiunile de independență ale sistemului social și calea de dezvoltare din toate țările, adoptând o strategie de deschidere mai activă, în domeniul cooperării economice, în promovarea construirii arhitecturii regionale și globale, cooperării în domeniul securității, oferind garanții de egalitate, transparență, deschidere și incluziune, a arătat Yang Jieci.
În relațiile Chinei cu țările importante, Yang a declarat că speră să lucreze împreună cu Statele Unite pentru a îmbogăți conținutul unui nou model de relaționare, una care este bazată pe non-conflict, non-confruntare, respect reciproc și cooperare win-win. China își va actualiza relațiile de parteneriat strategic și coordonare cu Rusia, va continua cooperarea cu Uniunea Europeană și va dezvolta cooperarea de prietenie cu economiile emergente și puterile regionale.
În discursul său, ținut în fața a peste 40 de personalități politice, oameni de știință și lideri de afaceri, Yang a declarat că țările vecine Chinei au fost întotdeauna o prioritate pe agenda diplomatică.
„Țările în curs de dezvoltare sunt temelia de conduită a diplomației noastre”, a spus Yang, adăugând că China va plasa justele relații mai presus de orice, oferind asistență pentru a le ajuta să ajungă la o dezvoltare mai rapidă.
De asemenea, China va aduce o mai mare contribuție la pacea și dezvoltarea mondială, promițând să promoveze democrația în relațiile internaționale și să contribuie mai mult la reforma și îmbunătățirea regimului de guvernare globală.
Consilierul de stat chinez a explicat, de asemenea, noile caracteristici și tendințe ale situației globale, arătând că știința și revoluția tehnologică au adus noi oportunități de creștere și dezvoltare, țările devenind tot mai interdependente odată cu dezvoltarea globalizării economice.
Consiliul Secolul 21 este un forum neguvernamental format din foști șefi de stat, lideri intelectuali și antreprenori de nivel mondial. Fondat în anul 2011, Consiliul este o platformă de dialog și acțiune, care abordează tematici care privesc provocările guvernării globale.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Înţelege China, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.