Jiang Zemin, amintiri despre România

Jiang ZeminFostul preşedinte chinez Jiang Zemin (foto) este autorul unei noi lucrări biografice privind activitatea profesională din anii 1970 – 1980, lucrare în care este rememorată şi perioada petrecută în România, informează agenţia de presă Xinhua.
Lucrarea care apare la Centrul pentru Literatură şi presă a PCC reflectă, între altele, bunele colaborări dintre China şi România, în perioada dezvoltării industriale a celor două ţări, cu precădere a industriei de maşini şi utilaje.
Potrivit informaţiilor prezentate de partea chineză, deşi „confruntat cu dificultăţi, Jiang s-a angajat în cercetarea inovatoare, a lucrat într-un stil realist şi a coordonat cooperarea externă în domeniul economic şi tehnologic”, fapt reflectat în noua carte. Volumul include şi o serie de interviuri cu foşti colegi ai liderului chinez, dar şi valoroase imagini de arhivă.

În anul 1977, pe atunci inginer, Jiang Zemin a ajuns în România, la Câmpulung, în cadrul unor schimburi economice bilaterale. Timp de mai multe luni, acesta a participat la dezvoltarea Fabricii de Matriţe, unde au fost instalate utilaje chineze de mari dimensiuni. Prezenţa în România cu acea ocazie a născut o relaţie specială, fapt pentru care, în repetate ocazii a scris şi a rememorat prietenia legată alături de români. După 1977, Jiang a mai revenit în România de două ori: în 1985, în calitate de ministru al industriei electronice, şi 1996 în cadrul unei vizite de stat, în calitate de preşedinte al R.P. Chineze.
Potrivit presei locale din România, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Bucureşti, în perioada 29 iunie – 2 iulie 1996, Jiang Zemin a solicitat să meargă la Fabrica ARO, însă autorităţile au evitat acest punct din program dată fiind prăbuşirea economică a uzinei. O poveste interesantă pe acest subiect puteţi citi în Evenimentul Muscelean.

Jiang Zemin - Limba romana, 800 de frazeNăscut la 17 august 1926, Jiang Zemin a fost preşedinte al RP Chineze în perioada 1993 – 2003, fiind unul dintre promotorii cultivării limbilor străine la nivelul marelui stat asiatic. Pasiunea pentru limba română l-a determinat să o includă, alături de engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă, japoneză şi arabă, între cele mai importate limbi la nivel mondial, în cadrul lucrării “Manualul de limbi străine pentru cadrele de conducere – Limba română, 800 de fraze”, apărută la finalul anului 2011. Volumul în limba română cuprinde informaţii despre istoria şi cultura României, despre relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, dar şi opere semnate de mari nume ale culturii române între care Mihai Eminescu, George Coşbuc, Vasile Alecsandri etc.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din presa chineză, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.