Limba română apreciată la cel mai înalt nivel în China

Ambasadorul României la Beijing, Romulus – Doru Costea, a primit, miercuri, un cadou special din partea fostului preşedinte chinez Jiang Zemin, constând ultima lucrare editorială personală, intitulată „Limba română, 800 de fraze”, apărută în seria „Manualul de limbi străine pentru cadrele de conducere”, îngrijit de Ministerul Chinez de Externe. Jiang Zemin a scris pe cartea oferită oficialului român: „Ofer această lucrare ambasadorului Doru Costea. Cu înaltă consideraţie, Jiang Zemin”.

Jiang Zemin - Limba romana, 800 de frazeCa semn de preţuire a relaţiilor tradiţionale dintre România şi R.P. Chineză, fostul lider chinez a decis să includă limba română între cele mai apreciate limbi de circulaţie internaţională utilizate în China, alături de engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă, japoneză şi arabă. Funcţionarii Ambasadei României din Beijing au primit, de asemenea, un set complet de cărţi. Cadoul special a fost înmânat de o delegaţie a departamentului de limba română a Radio China Internaţional, care a realizat varianta audio a cărţii, delagaţie compusă din profesorul Luo Dongquan şi directorul departamentului, Wu Min.

Romulus – Doru Costea a subliniat, în cadrul discuţiilor, relaţia tradiţională de prietenie româno-chineză, făcând o trimitere la nevoile prezentului. „Suntem într-o altă perioadă istorică. În consecinţă, avem datoria de a acţiona în aşa fel încât această nouă perioadă istorică să fie mai mult decât cele anterioare. Şi ştiu că nu va fi uşor. Pentru că muncim în alte condiţii, pentru că şi China şi România s-au dezvoltat, sunt altceva decât acum 20 – 40 de ani. Înseamnă că putem şi trebuie să construim pe ce am acumulat până acum şi să găsim formulte inteligente de strângere a relaţiilor între profesionişti”, a spus ambasadorul Romulus – Doru Costea.

Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin este vorbitor a mai multor limbi străine între care şi româna, fiind un pasionat al poeziei eminesciene. În anii ‘70, acesta a fost prezent în România în cadrul unor proiecte economice, a revenit în 1985 în calitate de ministru al industriei electronice, iar în 1996 a efectuat o vizită de stat în calitate de preşedinte al R.P. Chineze.
Volumul în limba română cuprinde informaţii despre istoria şi cultura României, despre relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, dar şi opere semnate de mari nume ale culturii române între care Mihai Eminescu, George Coşbuc, Vasile Alecsandri etc.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Eminescu în China, ROMANIA-CHINA 70, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Limba română apreciată la cel mai înalt nivel în China

  1. Pingback: S-a dus Jiang Zemin. Un președinte chinez cu școală și prin România - Editia de Dimineata

  2. Pingback: EUROTEMPO » Blog Archive » Limba română apreciată la cel mai înalt nivel în China

  3. Pingback: Jiang Zemin ramane indragostit de Romania. Dan Tomozei transmite din China | Ziarişti Online

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.