China reflectată în presa de la Bucureşti – 22.02.2012

ADEVĂRUL – China este dispusă să susţină economia europeană, însă nu prin împrumuturi

Sprijinul Chinei pentru soluţionarea crizei datoriilor suverane din Europa rămâne valabil în continuare, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez după întâlnirea de astăzi a miniştrilor europeni de finanţe care au hotărât acordarea unui ajutor de 130 de miliarde de euro pentru Grecia. „Sprijinim eforturile U.E. de a rezolva problema datoriilor zonei euro. Avem încredere în euro. Vom continua să lucrăm după capacităţile noastre cu U.E. şi F.M.I. pentru a ne uni eforturile în soluţionarea crizei datoriilor”, a declarat Hong Lei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei la o conferinţă, citat de Reuters. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – China, India şi Japonia şi-ar putea reduce cu cel puţin 10% importurile de ţiţei din Iran

China, India şi Japonia intenţionează să-şi reducă cu cel puţin 10% importurile de ţiţei din Iran din cauza intensificării sancţiunilor Statelor Unite, care au făcut dificilă continuarea afacerilor cu Bagdadul. Iranul este al doilea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi al treilea exportator mondial de ţiţei. Exporturile de petrol asigură jumătate din veniturile guvernamentale ale Iranului. Cei trei mari importatori din Asia achiziţionează împreună aproximativ 45% din ţiţeiul exportat de Iran. … (…).
Textul integral AICI

EURACTIV – Cum concurează Europa cu China ca ritm de creştere, 12%, anual

„Economia noastră digitală este subestimată de către public, fiind mult mai importantă decat s-ar putea crede. Este mai mare decât economia Belgiei şi, dacă ar fi aparţinut unei ţări, aceasta ar fi fost eligibilă de a deveni membru G20. Ritmul ei de creştere este de 12% anual, similar cu cel al Chinei”, spune Neelie Kroes, într-un interviu pentru EurActiv. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – Le Point: Pireu, cel mai mare port al Chinei la Mediterana

În 2008, anul în care criza a lovit Grecia, operaţiunile din unul dintre cele două terminale pentru containere ale portului Pireu, cel mai mare de la Mediterana, au fost preluate de compania chineză Cosco. Aceasta a semnat un copntract de concesionare pentru 35 de ani, în schimbul a 3,4 miliarde de euro, scrie Le Point. Nici presa greacă, nici cea internaţională nu sunt binevenite în zona chineză a portului, iar Cosco a comunicat foarte puţin despre activităţile sale. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – Chinezii au dat în judecată Apple pentru „iPad”

Compania chineză Proview a dat în judecată Apple, pe motiv că ar folosi fără drept numele iPad.În fapt, numele celebrei tablete PC chiar a fost deţinut de chinezi încă din 2001, însă a fost cumpărat de americani pentru suma de 55.000 de dolari. Acum, Proview susţine că, potrivit contractului, Apple nu ar avea voie să folosească numele în China. Mai mult, aceştia cer o despăgubire de 38 de milioane de dolari, dar şi scuze din partea Apple. Procesul a început în China de anul trecut, iar în urmă cu câteva zile s-a luat şi o decizie. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – Ultimii pictori ai lui Mao

Artiştii care l-au pictat pe „Marele Timonier” în China anilor ’70 evocă condiţiile realizării acestei industrii picturale ce ilustra puterea. Considerat unul dintre reprezentanţii majori ai expresionismului chinez, Yuan Yunsheng, născut în 1937, a realizat numeroase portrete oficiale ale lui Mao, ale brigăzilor de soldaţi şi ale unor membri ai partidului comunist. Pentru a-l ajuta în predarea artei, el a colectat numeroase obiecte vechi care îl înconjoară în atelierul său glacial dintr-o periferie a Beijingului. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Mărfuri contrafăcute de peste 400.000 de euro, descoperite în Portul Constanţa

Lucrătorii vamali constănţeni au confiscat, marţi, mai multe carcase de telefon şi cititoare de carduri contrafăcute, în valoare de peste 400.000 de euro, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, lucrătorii vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud au făcut un control amănunţit la un container sosit din China, cu destinaţia Bucureşti. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – O pădure veche de 298 de milioane de ani, descoperită sub o mină de cărbune din China

Cercetătorii americani şi chinezi au descoperit o pădure gigantică, veche de 298 de milioane de ani, perfect conservată sub o mină de cărbuni din Wuda (China), scrie Gizmodo. Oamenii de ştiinţă au botezat pădurea “Pompeiul din permian” (ultima perioadă din paleozoic), deoarece aceasta a fost conservată de lava vulcanică, la fel ca oraşul antic roman. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.