XINHUA – China și România aprofundează prietenia tradițională și consolidează cooperarea

Premierul chinez Li Keqiang va participa la reuniunea liderilor China – Europa Centrală și de Est (ECE), urmând să efectueze o vizită oficială în România, ca invitat al premierului român Victor Ponta, transmite agenția oficială de presă chineză, XINHUA.
Aceasta va fi prima vizită a unui premier chinez în România în ultimii 19 ani și, de asemenea, prima vizită a premierului Li în Europa Centrală și de Est, de la preluarea mandatul în luna martie.
„Vizita oficială a premierul Li în România va ridica în mod semnificativ relațiile bilaterale, și va da un nou impuls prieteniei tradiționale dintre cele două țări și cooperării practice”, a declarat Cui Hongjian, director al Departamentului European al Institutului de Studii Internaționale din China.
În timpul vizitei sale în România, Li se va întâlni cu liderii români și va ține un discurs în Parlament.
Ca prieten vechi al Chinei, România, stabileşte relații diplomatice cu Republica Populară Chineză (RPC), la 5 octombrie 1949, la patru zile după ce RPC a fost fondată. De asemenea, a dedicat mari eforturi pentru impunerea PRC ca membru al ONU, în 1971. Relațiile politice dintre China și România au pus o bază solidă pentru impulsionarea cooperării lor practice.
Cele două țări au menținut frecvent schimburi la nivel înalt. Atât președintele Xi Jinping, cât și premierul Li Keqiang s-au întâlnit cu premierul Victor Ponta în cadrul Reuniunii China – Europa Centrală și de Est (CEE) a liderilor locali care a avut loc la Chongqing (China), în 2-4 iulie.
În timpul întâlnirii, Xi a declarat că China este gata să colaboreze cu România, să se extindă schimburile și cooperarea în diferite domenii, pentru a îmbunătăți coordonarea în afacerile multilaterale și pentru a ridica relațiile bilaterale la un nivel superior.
La rândul său, premierul Li, în timpul discuțiilor cu Victor Ponta, a subliniat prietenia profundă, respectul reciproc, înțelegerea și sprijinul dintre cele două popoare, făcând apel la cele două părți pentru a extinde cooperarea în domenii precum comerțul, investițiile, energia din surse regenerabile și cultura.
În timpul șederii sale în China, premierul Victor Ponta a promis că România va coopera pentru intensificarea relațiilor politice, comerciale și culturale dintre China și România, va promova relațiile China – CEE și China – Uniunea Europeană.
Feng Zhongping, vice-președinte al Institutului Chinez de Relații Internaționale Contemporane, a declarat că România a adoptat o politică echilibrată în dezvoltarea relațiilor sale externe – acordând importanță relațiilor atât cu țările occidentale, cât și cu China. Cele două țări au efectuat, de asemenea, o cooperare multilaterală.
Comerțului bilateral a ajuns la 3,27 miliarde USD, până în luna octombrie a acestui an, în timp ce în anul 2000 s-a situat la mai puțin de 300 de milioane ISD. Investițiile totale ale Chinei în România se ridică la 160 de milioane USD.
Potrivit analiștilor, România are așteptări mari în atragerea de investiții ale întreprinderilor chineze și pentru extinderea cooperării cu China în construcția de infrastructură, energie regenerabilă și agricultură.
Întreprinderile chineze, cum ar fi furnizorul de soluții privind tehnologia informației și comunicațiilor Huawei, au sprijinit ocuparea forței de muncă locală și a oferit sprijin tehnologic României. Huawei, care are în prezent un număr de 70.000 de angajați în cercetare si dezvoltare la nivel global, a deschis filiala în România în anul 2003. În prezent, are aproximativ 800 de angajați în România și a sprijinit crearea a peste 2.500 de locuri de muncă în țară.
Wang Haitao, CEO Huawei România, a declarat că Huawei intenționează să se extindă în următorii ani în România, investind 120 de milioane USD până în 2018.
Realizări au fost, de asemenea, înregistrate în domenii precum educația, știința și tehnologia, cultură, sănătate și turism.
Până în prezent, patru Institute Confucius au fost deschise în România pentru a promova schimburile culturale între cele două părți.
Relațiile îmbunătățite între China și România vor fi un exemplu pentru relațiile bilaterale dintre China și alte țări din ECE, a declarat Cui Hongjian.
Aflată în nord-estul Peninsulei Balcanice, România este poarta de est a UE. Cooperare practică între China și România va ajută la creșterea cooperării Chinei cu Europa.
Feng Zhongping a arătat că dezvoltarea relațiilor China – România va ajuta la completarea relațiilor China – Europa și China – CEE, promovând cu siguranță, dezvoltarea ECE și Europei ca un întreg.
Într-un interviu acordat, joi, în exclusivitate pentru Xinhua, Victor Ponta a declarat că vizita premierului Li Keqiang în România și întâlnirea liderilor China – ECE va consolida și mai mult legăturile de cooperare între cele două părți.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la XINHUA – China și România aprofundează prietenia tradițională și consolidează cooperarea

  1. Pingback: Stirea zilei, a saptamanii, a lunii si a anului. XINHUA si Agerpres despre vizita premierului Chinei, Li Keqiang, in Romania. Li: “Suma contractelor semnate cu România va fi uriaşă” | Ziaristi Online

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.