Premierul chinez Li Keqiang va participa la reuniunea liderilor China – Europa Centrală și de Est (ECE), urmând să efectueze o vizită oficială în România, ca invitat al premierului român Victor Ponta, transmite agenția oficială de presă chineză, XINHUA.
Aceasta va fi prima vizită a unui premier chinez în România în ultimii 19 ani și, de asemenea, prima vizită a premierului Li în Europa Centrală și de Est, de la preluarea mandatul în luna martie.
„Vizita oficială a premierul Li în România va ridica în mod semnificativ relațiile bilaterale, și va da un nou impuls prieteniei tradiționale dintre cele două țări și cooperării practice”, a declarat Cui Hongjian, director al Departamentului European al Institutului de Studii Internaționale din China.
În timpul vizitei sale în România, Li se va întâlni cu liderii români și va ține un discurs în Parlament.
Ca prieten vechi al Chinei, România, stabileşte relații diplomatice cu Republica Populară Chineză (RPC), la 5 octombrie 1949, la patru zile după ce RPC a fost fondată. De asemenea, a dedicat mari eforturi pentru impunerea PRC ca membru al ONU, în 1971. Relațiile politice dintre China și România au pus o bază solidă pentru impulsionarea cooperării lor practice.
Cele două țări au menținut frecvent schimburi la nivel înalt. Atât președintele Xi Jinping, cât și premierul Li Keqiang s-au întâlnit cu premierul Victor Ponta în cadrul Reuniunii China – Europa Centrală și de Est (CEE) a liderilor locali care a avut loc la Chongqing (China), în 2-4 iulie.
În timpul întâlnirii, Xi a declarat că China este gata să colaboreze cu România, să se extindă schimburile și cooperarea în diferite domenii, pentru a îmbunătăți coordonarea în afacerile multilaterale și pentru a ridica relațiile bilaterale la un nivel superior.
La rândul său, premierul Li, în timpul discuțiilor cu Victor Ponta, a subliniat prietenia profundă, respectul reciproc, înțelegerea și sprijinul dintre cele două popoare, făcând apel la cele două părți pentru a extinde cooperarea în domenii precum comerțul, investițiile, energia din surse regenerabile și cultura.
În timpul șederii sale în China, premierul Victor Ponta a promis că România va coopera pentru intensificarea relațiilor politice, comerciale și culturale dintre China și România, va promova relațiile China – CEE și China – Uniunea Europeană.
Feng Zhongping, vice-președinte al Institutului Chinez de Relații Internaționale Contemporane, a declarat că România a adoptat o politică echilibrată în dezvoltarea relațiilor sale externe – acordând importanță relațiilor atât cu țările occidentale, cât și cu China. Cele două țări au efectuat, de asemenea, o cooperare multilaterală.
Comerțului bilateral a ajuns la 3,27 miliarde USD, până în luna octombrie a acestui an, în timp ce în anul 2000 s-a situat la mai puțin de 300 de milioane ISD. Investițiile totale ale Chinei în România se ridică la 160 de milioane USD.
Potrivit analiștilor, România are așteptări mari în atragerea de investiții ale întreprinderilor chineze și pentru extinderea cooperării cu China în construcția de infrastructură, energie regenerabilă și agricultură.
Întreprinderile chineze, cum ar fi furnizorul de soluții privind tehnologia informației și comunicațiilor Huawei, au sprijinit ocuparea forței de muncă locală și a oferit sprijin tehnologic României. Huawei, care are în prezent un număr de 70.000 de angajați în cercetare si dezvoltare la nivel global, a deschis filiala în România în anul 2003. În prezent, are aproximativ 800 de angajați în România și a sprijinit crearea a peste 2.500 de locuri de muncă în țară.
Wang Haitao, CEO Huawei România, a declarat că Huawei intenționează să se extindă în următorii ani în România, investind 120 de milioane USD până în 2018.
Realizări au fost, de asemenea, înregistrate în domenii precum educația, știința și tehnologia, cultură, sănătate și turism.
Până în prezent, patru Institute Confucius au fost deschise în România pentru a promova schimburile culturale între cele două părți.
Relațiile îmbunătățite între China și România vor fi un exemplu pentru relațiile bilaterale dintre China și alte țări din ECE, a declarat Cui Hongjian.
Aflată în nord-estul Peninsulei Balcanice, România este poarta de est a UE. Cooperare practică între China și România va ajută la creșterea cooperării Chinei cu Europa.
Feng Zhongping a arătat că dezvoltarea relațiilor China – România va ajuta la completarea relațiilor China – Europa și China – CEE, promovând cu siguranță, dezvoltarea ECE și Europei ca un întreg.
Într-un interviu acordat, joi, în exclusivitate pentru Xinhua, Victor Ponta a declarat că vizita premierului Li Keqiang în România și întâlnirea liderilor China – ECE va consolida și mai mult legăturile de cooperare între cele două părți.
-
CELE MAI CITITE 24h
- Domnului H.D. Hartmann, cu litere de AUR, dacă nu este ... prea Tîrziu!
- Independentul Kelin Jieaoerjiesiku, vedetă în presa chineză, după primul tur al prezidențialelor
- JEGOASA PROPAGANDĂ ÎN PRESA ROMÂNEASCĂ!
- Elena Lasconi a câștigat detașat voturile românilor din China
- FOTO | De 13 ani, ducem Tricolorul pe Marele Zid!
Apelul Academiei Române pentru IDENTITATE, SUVERANITATE ŞI UNITATE NAŢIONALĂ!
Semnatarii acestui Apel, îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (...)
Textul integral AICISă nu vă mai fie ruşine că sunteţi români !
Celor care încă nu aţi uitat că sunteţi români, urmaşii unei civilizaţii şi ai unui neam de oameni mândri, ridicaţi-vă şi schimbaţi soarta României de azi! Îmbrăcaţi din nou cămaşa mândriei de a fi români. Ajutaţi-i pe toţi cei care au uitat cine sunt, pe toţi cei care nu au ştiut niciodată, pe toţi cei care au învăţat strâmb despre neamul şi ţara lor, că a fi român este o mândrie şi o datorie de onoare în faţa celor care au trăit şi murit pentru demnitatea şi liniştea acestui popor mereu încercat! (...) Textul integral AICI
-
COMANDĂ CARTEA AICI
_________________________ -
COMANDĂ CARTEA AICI
_________________________ -
STATUI DE DACI AICI
______________________ -
Articole recente
- FOTO | De 13 ani, ducem Tricolorul pe Marele Zid!
- JEGOASA PROPAGANDĂ ÎN PRESA ROMÂNEASCĂ!
- Independentul Kelin Jieaoerjiesiku, vedetă în presa chineză, după primul tur al prezidențialelor
- Elena Lasconi a câștigat detașat voturile românilor din China
- O medalie cu semnificații istorice în relațiile chino-române
- China cere evitarea acutizării conflictului din Ucraina
- DIALOG XI JINPING – JOE BIDEN | China nu va rămâne pasivă atunci când securitatea și interesele îi sunt amenințate
- După trei ore de la lansare, nava spațială cargo Tianzhou-8 s-a conectat la stația spațială chineză
Categorii
- ABC – Minutul de chineză (9)
- Africa (18)
- ALEGERI 2014 (34)
- ALEGERI 2016 (12)
- ALEGERI 2019 (39)
- ALEGERI 2020 (38)
- ALEGERI 2024 (15)
- Analize – Comentarii (2.613)
- ANRPC 2016 (5)
- ANRPC 2018 (7)
- ANRPC 2019 (1)
- ANRPC 2020 (7)
- ANRPC 2021 (6)
- ANRPC 2022 (4)
- ANRPC 2023 (13)
- ANRPC 2024 (9)
- APEC (11)
- ASEAN (36)
- Asia (458)
- Asia – Pacific (90)
- BREXIT (8)
- BRICS (51)
- Cărţile mele (56)
- China (2.896)
- CHINA-ECE (43)
- CHINA-ECE, Belgrad 2014 (3)
- CHINA-ECE, București 2013 (7)
- CHINA-ECE, Budapesta 2017 (1)
- CHINA-ECE, Riga 2016 (5)
- CHINA-ECE, Sofia 2018 (5)
- CHINA-ECE, Suzhou 2015 (4)
- CNPCC 19/2017 (8)
- Comemorare 1945-2015 (11)
- Confucius (48)
- Congresul 20 PCC (17)
- CORONAVIRUS 2020 (408)
- DAVOS (11)
- De departe … România (1.614)
- Descoperind China (259)
- Din arhive (1.258)
- Din presa chineză (1.844)
- Din presa moldovenească (90)
- Din presa românească (971)
- Dincolo de Marele Zid (7)
- Drumul Mătăsii (39)
- Eminescu în China (39)
- EU Centrală şi de Est (630)
- Europa (810)
- Europa – Asia (683)
- Fâșia Gaza (30)
- Fotografii de poveste (80)
- G20 Hangzhou (7)
- HUANGSHAN (8)
- Înţelege China (1.495)
- Interviuri (116)
- JO Beijing 2022 (13)
- Mari sinologi români (42)
- Multilateralism … în doi (647)
- OCS (26)
- Poemele mele (15)
- Problema Taiwan (214)
- Război în Gaza (20)
- Război în Ucraina (302)
- Referendum 2018 (5)
- Republica Moldova (322)
- Români în China (618)
- România (2.163)
- România – China (1.059)
- România – R. Moldova (133)
- ROMANIA-CHINA 70 (51)
- ROMANIA-CHINA 75 (40)
- Rusia (549)
- Șapte zile la Shaanxi (8)
- Sărbători chinezești (45)
- Stația Spațială a Chinei (31)
- Uniunea Economică Eurasiatică (13)
- Uniunea Europeană (652)
- Ursul Panda (18)
- Veşti din China (2.759)
- Video (49)
- ZBORUL MH370 (23)
-
Textul integral AICI
Ora acasă
Ora la Beijing
Arhive
Meta
Pingback: Stirea zilei, a saptamanii, a lunii si a anului. XINHUA si Agerpres despre vizita premierului Chinei, Li Keqiang, in Romania. Li: “Suma contractelor semnate cu România va fi uriaşă” | Ziaristi Online