Creşterea economică a Chinei este pe cale să decoleze ajutată de exporturile către Europa

Sursa: ZIARUL FINANCIAR
Contrar aşteptărilor, economia Chinei este pe cale să accelereze propulsată de creşterea exporturilor către Europa şi Statele Unite, unde procesul de ralansare va continua, ajutat printre altele de boom-ul exporturilor petrochimice şi de independenţa energetică mai mare.
Exporturile chinezeşti creează un impuls foarte puternic care ar putea alimenta creşterea celei de-a doua economii ca mărime din lume în urmă­toarele trimestre, scrie CNBC, care citează opiniile mai multor economişti.
China a înregistrat în noiembrie cel mai mare surplus comercial din ultimii cinci ani, creat de creşterea substanţială a expor­turilor, mai puternică decât avansul importurilor.
Exporturile au sărit cu 12,7% în ritm anualizat, după o creştere de doar 5,6% în octombrie. Revenirea reflectă cererea mai mare din statele bogate.
Spre exemplu, creşterea exporturilor către Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, s-a dublat la 17,7% în noiembrie, iar livrările către Europa au urcat cu 18,4%, după o creştere de 12,7%. „Oamenii subestimează forţa revenirii bazate pe exporturi. Adevărul este că se simte un impuls de creştere foarte puternic pentru exporturile asiatice venind din Europa şi SUA, iar acesta va susţine creşterea PIB-ului Chinei în următoarele trei-patru trimestre“, consideră Michael Spencer, analist al băncii germane Deutsche Bank. (…)
În 2014 ajung la scadenţă datorii ale companiilor chinezeşti de 427 miliarde de dolari, sumă echivalentă cu dublul economiei irlandeze şi cu aproape 20% mai mare decât cea de anul acesta, ceea ce trezeşte îngrijorări că anul viitor îi va aduce Chinei primul default pe obligaţiuni emise de companii nefinanciare, scrie Bloomberg. Randamentele obligaţiunilor cotate cu rating maxim şi cu scadenţa la 10 ani se situează la 6,2%, cu aproape un punct procentual peste nivelul de la începutul anului. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, Europa, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.