Sergiu Bogdan Roman cu mituri şi legende la Shanghai

Mituri si legende la Shanghai 1Muzeul de Artă Xuhui din Shanghai a găzduit, la finalul săptămânii trecute, vernisajul expoziţiei de pictură „Misterele începutului” semnate de artistul român Sergiu B. Roman (Johnny), rezident de mai mulţi ani în marea metropolă chineză.
Organizată cu sprijinul Consulatului General al României la Shanghai, expoziţia cuprinde 32 de lucrări inspirate din miturile şi legendele universale, copacul vieţii, arborele cosmic fiind teme care au devenit pasiune pentru artisul român, absolvent de filozofie.
„Mi-au plăcut poveştie şi ilustraţiile cărţilor de poveşti din copilărie. Erau cărţi bune, cărţi frumoase, cu ilustraţii frumoase pe care de fiecare dată le copiam. Mituri si legende la Shanghai 5„La început, imitam, apoi am ajuns să le fac din ce în ce mai bine, apoi să stăpânesc desenul. Asta s-a îmbinat, ulterior, cu întrebările din facultatea de filozofie, cu răspunsurile la anumite teme, mituri, poveşti, legende, toată filosofia antică. Pe acest fond, m-am întrebat cum ar arăta toate aceste idei ale omului primitiv, ale omului antic, cum ar arăta puse pe pânză, ce culori ar avea toată povestea într-o ilustraţie?”, a declarat Sergiu B. Roman.
Consulul General al României la Shanghai, Florin Marius Tacu, a apreciat că expoziţia lui Sergiu Bogdan Roman este semnificativă din mai multe puncte de vedere. „În primul rând din perspectiva calităţii lucrărilor expuse, iar aici sunt ecoul celor spuse deMituri si legende la Shanghai 4 oamenii de artă prezenţi la lansare şi care au avut cuvinte extrem de laudative la adresa lucrărilor. Apoi, din cunoştinţele noastre, aceasta este prima expoziţie de autor a unui artist român în Shanghai şi mai mult un artist român care trăieşte la Shanghai de câţiva ani. Nu în ultimul rând expoziţia are loc la începutul unui an important pentru noi, 2014, când sărbătorim 65 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte cu Republica Populară Chineză şi 10 ani de la semnarea Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Colaborare. Nu mai departe de acum câteva săptămâni, a fost publicat Acordul cultural româno-chinez pentru perioada 2013 – 2016. România are multe de oferit prietenilor chinezi, inclusiv din perspectiva contemporaneităţii culturale şi expozia lui Sergiu Bogdan Roman este o dovadă vie în acest sens”, a arătat Consulul General Tacu.
Locuitor al Shanghaiului, Sergiu B. Roman vorbeşte despre casă cu greutatea firească celor care cunosc greutăţile sentimentului care macină tăcut, dar căruia eşti nevoit să îi faci faţă … „Uneori este greu, te cuprind gândurile mai puţin vesele. Este greu să fii departe de familie, prieteni, dar nu îţi dai seama de asta decât după ce stai mai mult timp. Dar, cum mulţi nu au avut o experienţă foarte bună în propria lor ţară, orice ieşire a fost o şansă, ca o binecuvântare. Îmi este dor de ţară, dar mă gândesc că ce am reuşit să fac aici poate că în România nu aş fi avut şansa să fac”.
Expoziţia „Misterele începutului” va fi deschisă publicului în perioada 11 – 26 ianuarie a.c.Mituri si legende la Shanghai 3

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.