SUA, Kenya și Jamaica – podiumul Campionatelor Mondiale de Atletism, Beijing 2015. România, locul 59
Cea de a 15-a ediție a Campionatului Mondial de Atletism (CMA) a fost inaugurată, sâmbătă, sportul mondial revenind pe Stadionul „Cuibul de pasăre” din Beijing, după Jocurile Olimpice de vară 2008. Ediția din acest an a CMA, la care participă aproximativ 2.000 de sportivi din întreaga lume, a fost inaugurată de preşedintele chinez Xi Jinping, președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, și președintele Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism (IAAF), Lamine Diack.
Delegația României este formată din 17 sportivi (12 fete și 5 băieți) înscriși la 12 probe: Sanda BELGYAN, Cristina BUJIN, Marius COCIORAN, Mihai DONISAN, Andrei GAG, Andreea GRECU, Marius IONESCU, Anamaria IONIȚĂ, Florentina MARINCU, Mihaela NUNU, Marian OPREA, Elena PANȚUROIU, Florina PIERDEVARA, Bianca RAZOR, Alina ROTARU, Claudia ȘTEF și Claudia Paula TODORAN.
Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Tineretului și Sportului din România, ministrul Gabriela Szabo a participat la ceremonia de deschidere de sâmbătă, precum și la dezbaterile Adunării Generale a Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism (IAAF), desfășurate săptămâna aceasta la Beijing.Campionatul Mondial de Atletism, programat să se desfășoare în perioada 23 – 30 august, este primul eveniment de talie mondială organizat la Beijing după ce capitala chineză a câștigat dreptul de organizare a Jocurilor Olimpice de iarna 2022.
Competițiile campionatului mondial de la Beijinf se vor desfășura sub auspiciile mascotei „Yan-er” (o pasăre asemănătoare bufniței), în fapt un joc de cuvinte chinezești care înseamnă „înghite puţin”.
Realizat de Prof. Dr. Lin Cunzhen, decan asistent şi profesor asociat la Academia de Arte frumoase din China şi de Ding Ming, student al profesorului Lin, Yan-er integrează trei simboluri: a înghiţi, zmeul „Sha Yan” şi masca operei tradiționale Beijing. Simbolul „a înghiţiţi” reprezintă vibraţia și dinamica, asimilat cu agilitatea atleților, zmeu „Sha Yan” – reprezintă dorința beijinghezilor pentru o calitate mai bună a vieţii, pentru că este simbolul purtătorului de veşti bune, iar masca operei în stil Beijing este o importantă parte a patrimoniului cultural chinez cunoscut în lume, reprezentând aprecierea artei şi culturii chineze.
Organizatorii au deschis un site dedicat CMA: www.iaafbeijing2015.com/en/ în care sunt prezentate, în timp real, rezultatele competițiilor.