China | Proprietatea și bunurile statului nu trebuie să devină ostaticele unui grup sau grupuri de interese (I)

Proprietatea si bunurile statului 1Proprietatea și bunurile economice ale statului chinez nu trebuie să devină ostatice ale unui grup sau grupuri de interese, în timp ce reforma proprietății de stat (SOE/state-owned enterprises) trebuie să fie continuată prin consolidare și eficientizare, pentru a se asigura echitatea socială. Acestea sunt o parte dintre ideile prezentate de Zhang Chunxiao, profesor la Chinese Academy of Governance, vicepreședinte executiv al Forumului Asiatic Boao, în cadrul conferinței cu tema „Reforma întreprinderilor de stat și situația actuală a economiei chineze”, organizată recent de Asociația Jurnaliștilor din Întreaga Chină (ACJA).

Zhang Chunxiao BsPotrivit profesorului Zhang Chunxiao (foto), Comisia de Disciplină a P.C. Chinez împreună cu Comisia Militară Centrală a Chinei au emis începând cu luna iulie, aproape săptămânal, regulamente privind administrarea SOE arătând că „acestea aparțin oamenilor, că nu pot deveni subiect de inters al niciunui grup, nu pot servi interesele niciunui grup și nici nu pot fi ținute ostatice„. Iată de ce, comisiile verifică oamenii din consiliile de administrație și bugetele, iar dacă în trecut cineva a făcut ceva greșit, este cercetat. De asemenea, dacă performanțele economice sunt scăzute, sunt derulate verificări și auditat întregul proces economic. „Având în vedere dimensiunea economiei chineze este de înțeles că aceasta nu este ușor de administrat, de aceea este nevoie de un board de control al performanței la nivel de stat”, declară Zhang Chunxiao.

China trebuie să asigure o mai mare libertate, dar în același timp să îmbunătățească managementul SOE, dacă dorește să imprime o direcție corectă economiei, susține Zhang. Chiar și așa, „cel mai important lucru pentru întreprinderi este să își îmbunătățească structura corporativă” abia apoi putând fi vorba de „libertatea managementului de a lua decizii”.

În condițiile în care există diverse tipuri de capital, de stat și private, în cadrul pieței chineze, autoritățile de la Beijing încurajează existența unei proprietăți mixte în cadrul economiei, fiind discutată aplicarea unui proces diferențiat al tipului de proprietate. Una dintre regulile accentuate de economistul chinez a vizat o declarație a președintelui Xi Jinping care susține că „pentru orice reformă trebuie să ne asigurăm că o putem aplica rapid, însă progresul trebuie să fie unul echilibrat”. Chinezii vorbesc despre o aplicare prudentă a reformelor, simultan cu aplicarea rapidă a acestora pentru că „nu dezvoltăm o economie cu proprietate mixtă doar de dragul economiei”.

„Nu încercăm să separăm tortul sau prăjitura. Nu încercăm să divizăm SOE în diferite părți. Ce încercăm este să dezvoltăm economia, iar în acest proces trebuie să adoptăm măsuri strategice de calitate, să adoptăm echipamente, tehnologii și un management mai bune, toate fiind necesare pentru dezvoltare. Încercăm să le atragem (investițiile private – n.m.) și să le implicăm în dezvoltare, pentru că ne vor ajuta să creștem valoarea și forța SOE, cu rezultate reciproc avantajoase. Asta trebuie să facem”, susține profesorul Zhang Chunxiao.

Zhang Chunxiao FsAvând în vedere uriașa dimensiune dar și vechimea proprietății de stat, China dorește să încurajeze managementul acestuia să accepte existența proprietății private în acord cu regulile pieței, iar în unele zone să se dezvolte în comun. „Credem că numai așa 1 + 1 vor face mai mult de 2. Ceea ce urmărim este dezvoltarea în comun a proprietății private și a SOE. Dezvoltarea unei proprietăți mixte, a unui tip de dezvoltare mixtă, care să folosească piața ca platformă de dezvoltare. (Va urma)Avertizare dantomozeipunctro

REFERINȚE >>>
CHINA – Revizuirea „listei negative” şi deschiderea economiei pentru investitorii străini
China – Debutul unei încetiniri economice permanente
Companiile europene reclamă “reforma şi închiderea” aplicată de Beijing
Restricțiile pe Internet afectează afecerile companiilor europene din China
China – Peste 1.000 de companii supuse controalelor anti-monopol
Serviciile de Internet trebuie să se supună regulilor din China
UE – CHINA | Eliminarea barierelor este vitală pentru comerţ
Cea mai bună perioadă economică a Chinei, probabil, s-a încheiat
Europenii, încă reticenţi în a accepta investițiile chineze
UE – CHINA | Eliminarea barierelor este vitală pentru comerţ

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.