BREXIT poate însemna Schengen pentru România

BREXIT to SchengenFelicit Marea Britanie, alegătorii britanici, pentru că au trezit din amorţeală birocraţia abuzatoare a Uniunii Europene. BREXIT este cel mai eficient „medicament” pentru înalţii funcţionarii europeni care au ajuns să considere Uniunea Europeană o posesiune, ţările nişte saivane, iar cetăţenii o turmă permanent bună de muls. Pentru prima dată din 1949, birocraţia modernă europeană a primit un şut în fundul imens, cât un continent!

BREXIT nu este o premieră istorică, (premiera a făcut-o Groenlanda care a părăsit Comunitatea Economică Europeană la finalul anilor ’70), însă Marea Britanie are rolul de a cutremura din temelii instituţiile şi modelul instituţional auto-declarat infailibil al Uniunii Europene. Numeric, economic, militar şi diplomatic, britanicii sunt o forţă mondială, motiv pentru care ieşirea din UE marcată doar de demisia premierului David Cameron nu este suficient. Se impun demisii la vârf şi la nivelul instituţiilor europene care au lâncezit pe subiectul BREXIT de cel puţin trei ani.

ESTE BREXIT!

BREXIT, chiar dacă este prezentată ca o nenorocire sau un alt final de lume, este un beneficiu pentru întreaga Europă, nu doar pentru ţările membre UE. Modelul bazat pe şantaj copiat de la americani şi brevetat în negocierile interne europene nu mai poate fi tolerat, de la procedurile de aderare, până la accederea în diferse spaţii sau structuri. Pentru România este un bun moment să solicite imperativ aderarea la Spaţiul Schengen, numai să aibă cine să o facă la Bucureşti.

BREXIT este o pierdere pentru conservatorul David Cameron care a jucat la cacealma cu Uniunea Europeană, declanşând avalanşa referendumului pe care, iată, nu a mai fost în măsură să o controleze.
BREXIT mai este o pierdere pentru toţi speculanţii la burse, chiar dacă furtuna va ţine numai câteva zile, până întreaga lume va înţelege că, în fond, BREXIT nu înseamnă decât un exerciţiu democratic, lipsit de efecte sociale şi economice imediate.

La Bucureşti, BREXIT este un motiv de băgat în seamă, de pozat important şi emis declaraţii stupide. Mai ieri, preşedintele Iohannis făcea glume pe tema ieşirii Marii Britanii din UE, pentru ca azi să convoace reuniuni de urgenţă, de analiză! Să analizeze, ce? Situaţia din Marea Britanie, efectele care probabil vor avea loc peste trei-cinci ani, deciziile Germaniei, Franţei, Italiei, pe care le va înghiţi fără comentarii?
Iată o nouă dovadă că România este condusă de întâmplaţi în funcţii, nu de oameni conştienţi de necesitatea analizării în prealabil a tuturor posibilităţilor, pentru a nu genera panică prin convocări de urgenţă, lipsite de seriozitate.

Pe de altă parte, constat indecenţa reacţiilor unor europarlamentari români care au uitat că sunt, mai înainte de orice, reprezentanţii intereselor României, nicidecum ai Marii Britanii sau ai vidului instituţional birocratic supradimensionat reprezentat de Uniunea Europeană.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, BREXIT, De departe ... România, Europa, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.