Xi Jinping: „G20 trebuie să accepte schimbarea și progresele cerute de vremuri”

Xi Jinping  - G20 trebuie sa accepte schimbarea 1Reformele financiare, economice, energetice, investiționale și de cooperare au reprezentant principalele teme ale mesajului final al Summitului G20 de la Hangzhou prezentat de președintele Chinei, Xi Jinping (foto), care a ținut să sublinieze că țările membre ale grupului „trebuie să accepte schimbarea și progresele cerute de vremuri”. În calitate de gazdă a summitului, Xi a declarat că cel de-al 11-le Summit G20 s-a încheiat cu succes, participanții susținând documentul final catalogat drept „Consensul de la Hangzhou” care vizează creșterea economică globală, un viitor dominat de viziune, integrare, deschidere și inclusivitate.

În cadrul declarației făcute în fața a peste 500 de jurnaliști, președintele Xi Jinping a afirmat, luni, că summitul de la Hangzhou este unul crucial pentru economia mondială și pentru transformarea G20, în fața provocărilor cu care se confruntă economia și comunitatea mondială, câtă vreme creșterea economică este scăzută, iar riscurile rămân ridicate. Iată de ce, „atenția lumii este îndreptată spre acest summit, iar oamenii privesc spre Hangzhou cu mari așteptări”.

Liderul Chinei a arătat că membrii G20 au convenit că riscurile și provocările cu care se confruntă economia mondială dau o notă de maximă importanță menținerii păcii și stabilității internaționale.

B Xi Jinping, Concluzii G20 Hangzhou 2016Pentru aceasta, membrii G20 trebuie să dea dovadă de solidaritate și parteneriat, intensificând coordonarea macro-politică, urmărind „Planul Hangzhou”, promovând activități financiare, fiscale și reforme structurale. „Pentru a elimina riscurile pe termen scurt, trebuie să deblocăm potențialul de creștere economică pe termen mediu și lung. Trebuie de asemenea să îmbunătățim calitatea rezervelor. Cu efortul tuturor părților, vom putea să refacem economia mondială, pentru ai reda forța, sustenabilitatea, echilibrul și creșterea incluzivă”, a arătat Xi.

Summitul G20 a stabilit o nouă cale de creștere și un nou dinamism pentru economia mondială, experiențele și lecțiile trecutului arătat că „simplele politici fiscale și monetare actuale nu mai sunt valabile, trebuind să redirecționăm modul de creștere prin inovare, pentru a asigura următoarea etapă de creștere și prosperitate”.

În noul plan G20 se prevede o creștere inovativă, așa încât în toate dimensiunile să fie avută în vedere inovația în domniul științei și tehnologiei, ca filozofie de dezvoltare și model de dezvoltare a afacerilor, astfel încât de beneficiile inovării să se bucure întreaga lume.

„În ceea ce privește noua eră industrială, s-a convenit că o creștere viguroasă în domeniul high-end va genera cea de a patra revoluție industrială. Capitalizând industria digitală vom încuraja dezvoltarea tehnologiilor Internetului care se intersectează cu economia și societatea, lumea aflându-se în fața unei noi ere a conexiunii între obiecte și oameni”, a arătat Xi Jinping.

Pentru rezolvarea problemelor și pentru a îmbunătății creșterea și guvernarea financiară globale, G20 a stabilit o serie de standarde limită privind economia globală și guvernarea financiară.
În acest sens, liderul chinez a subliniat necesitatea aplicării pachetului de reforme a Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale (BM), pentru ca aceste instituții să devină tot mai mult instrumente de sprijin pentru economie, piețe și țările în curs de dezvoltare. Pe de altă parte, în cadrul G20 s-a stabilit posibilitatea unei mai strânse cooperări între BM și China, în vederea dezvoltării sistemului financiar global. Xi Jinping  - G20 trebuie sa accepte schimbarea 3În context s-a decis dezvoltarea cooperări în domeniul taxării pentru a face un pas înainte în lupta cu evaziunea fiscală și evitatea taxării. De asemenea, se are în vedere sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare, pentru a atrage un nivel cât mai ridicat de investiții străine, China urmând să promoveze impunerea unui sistem internațional în domeniul politicilor fiscale.

Lupta anticorupție a reprezentat un al punct pe agenda concluziilor G20, fiind susținută necesitatea cooperării la cel mai înalt nivel, pentru reducerea corupției și recuperarea pagubelor.

Astfel, s-a convenit înființarea unui Centru Anticorupție în China, G20 adoptând 27-28 de măsuri de acțiune anticorupție. Astfel, a fost creat un cadrul de cooperare internațională care combină diverse mecanisme și acțiuni pentru limitarea oricăror tip de acte de corupție și ilegalități în rândul membrilor G20 și a întregii lumi.

Membrii G20 au decis, de asemenea, revitalizarea schimburilor internaționale și investițiilor ca soluție principală de creștere și deschidere, pentru construcția unei economii deschise. „Am agreat îmbunătățirea schimburilor și investițiilor în cadrul mecanismelor G20, pentru comerțul global, și pentru a avansa pe calea inclusivități și coordonării schimburilor valorilor globale. Susținem comerțul multilateral și ne opunem protecționismului, pentru a asigura întregul potențial al cooperărilor în domeniul afacerilor globale”, a subliniat Xi Jinping.

Urmărind principiile coordonatoare ale G20 în domeniul politicilor privind investițiile globale, adoptate în cadrul summitului, s-au stabilit primul cadru de cooperare multilateral privind investițiile.
De asmenea, G20 Hangzhou se constituie drept o piatră de hotar în cadrul transformării G20, pentru constituirea unui mecanism de răspuns la crize în cadrul unei guvernări pe termen lung. Liderul chinez a arătat că aceste măsuri vor elimina obstacolele din calea comerțului, vor îmbunătăți eficiența fluxului de resurse, factorilor de producție, bunuri și servicii, facilitând creșterea economică globală, și asigurând avansând globalizarea economică. Iată de ce, s-a decis promovarea unei dezvoltări inclusive și interconectate, pentru ca G20 să ofere beneficii întregii lumi, nu doar țărilor membre.

Președintele Xi Jinping a mai arătat că în acest an au fost realizați trei pași în domeniul dezvoltării. Pentru prima dată a fost adoptat un plan de acțiune pentru realizarea unei dezvoltări susținute în cadrul Agendei 2030. Tot pentru prima dată, G20 a stabilit un grup de suport pentru industrializarea Africii și a țărilor nedezvoltate, toata acestea fiind acțiuni în premieră în istoria G20. De asemenea, s-a mai stabilit aplicarea Acordului privind schimbările climatice și avansarea în procesul de aplicare a Acordului de la Paris. Apoi, G20 a stabilit un Plan de Acțiune pentru interconectivitatea infrastructurii, dar și un plan privind siguranța alimentară.

Xi Jinping  - G20 trebuie sa accepte schimbarea 2„Dorim să transmitem lumii un semnal în care să arătăm că G20 nu aparține doar membrilor ci și întregii lumi. Scopul nostru este acela de a ne asigura că de creștere și dezvoltare vor beneficia toate țările și marea majoritatea a oamenilor în mod echitabil”, a ținut să sublinieze președintele Chinei, Xi Jinping.

Acesta a reiterat că, în anumite circumstanțe, G20 merită un loc mai bun în cadrul relațiilor internaționale și al cooperărilor economice, fiind necesar să se stabilească mecanisme de răspuns la crize pentru o guvernare pe termen lung, plecând de la îmbunătățirea politicilor pe termen scurt și echilibrarea politicilor pe termen mediu și lung.

Tocmai de aceea „s-a agreat că transformarea G20 va genera efecte imediate asupra tuturor membrilor și asupra viitorului economiei globale. Pentru menținerea vitalității G20 trebuie să acceptăm schimbarea și progresele cerute de vremuri”, a declarat Xi.

Xi Jinping a mai arătat că în cadrul președinției Chinei din ultimul an, au fost organizate 70 de reuniunii și au fost adoptate 29 de inițiative, fiind lansat totodată Programul de Coordonare Energetică G20.Surse de informare G20 2016

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, G20 Hangzhou, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.