China a depăşit 20.000 km de cale ferată de mare viteză

Beijing - Shanghai trenul de mare viteza 1Odată cu punerea în exploatare a traseului care leagă oraşele Zhengzhou din provincia Henan şi Xuzhou din provincia Jiangsu, lungimea căilor ferate de mare viteză din China a depăşit 20.000 de kilometri. Inaugurat, la sfârşitul săptămânii trecute, noul traseu acoperă 360 de kilometri, trenurile rulând cu o viteză medie de 300 km/h. Sursa: XINHUA

Noua linie de mare viteză va face legătura între principalele trasee din nord şi sud, cu cele din vestul şi estul Chinei. Aceasta se va întâmpla în perioada următoare, odată ce va fi dată în exploatare linia care va lega localităţile Baoji şi Lanzhou. Atunci, trenurile chineze de mare viteză vor rula de pe coasta estică, din Xuzhou, de la altitudini de câteva sute de metri, cu climă subtropical-musonică şi 27 grade Celsius în luna ianuarie, până în vestul îndepărat la Urumqi, la altitudini de câteva mii de metri, cu temperaturi care pot ajunge şi la -34 grade Celsius în luna ianuarie.

Beijing - Shanghai trenul de mare vitezaReprezentanţii Căilor Ferate din China susţin că planurile de dezvoltare a traseelor de mare viteză prevăd o ţintă de 45.000 de kilometri, până în 2030. Numărul pasagerilor transportaţi pe rutele existente a fost, în 2015, de 961 milioane, în creştere cu 237% comparativ cu anul 2011, când a fost dată în funcţiune prima linie pe distanţă mare Beijing-Shanghai (1.463 kilometri care se parcurg în aproximativ cinci ore).

Ambiţiile Chinei în acest domeniu sunt legate şi de creşterea vitezei de rulare, după ce la mijlocul lunii iulie a.c. au fost testate două trenuri care au călătorit în contrasens cu 420 km/oră. Însă, în următorii ani, trenurile care vor acoperi distanţa Beijing-Shenyang vor circula cu viteze medii de peste 500 km/h.

Pe de altă parte, trenurile de viteză au devenit o carte de vizită de export pentru China, între primii clienţi interesaţi de dezvoltarea unor reţele similare regăsindu-se Indonezia, Rusia, Iran şi India. În acest cadru este inclus şi proiectul care va lega capitalele Budapesta şi Belgrad, primul care va introduce tehnologia feroviară chineză de mare viteză pe continetul european.

REFERINŢE>>>
China extinde reţeaua feroviară cu 30.000 km, până în 2020
CHINA – Tren de mare viteză testat la 385 km/h
China – 16.000 de kilometri de cale ferată de mare viteză, în şase ani!
România doreşte atragerea Chinei într-un proiect feroviar de mare viteză
China va investi 13,1 miliarde USD în reţeaua feroviară din Nigeria
China exportă componente feroviare în Europa
Chinezii au inaugurat calea ferată pe care trenurile ating 300 km/h

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Înţelege China, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la China a depăşit 20.000 km de cale ferată de mare viteză

  1. un marius spune:

    Pe linia due mare viteza distanta Beijing -Shanghai e de 1318km

  2. George spune:

    Se pare că în curând recordul de distanță dintre Beijing și Guangzhou va fi depășit 🙁
    Trebuie să mai ajung prin China după ce deschid complet linia spre Urumqi … să parcurg noua „cea mai lungă linie de mare viteză din lume” 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.