(V) Huangshan – Furnici pe Muntele Galben

DSC_0400„Cine a urcat pe Huangshan va fi extrem de mulţumit de peisaje încât va găsi inutil să vadă ceilalţi munţi din lume”. Cuvintele aparţin geografului şi autorului de literatură de călătorie Xu Xiake (1587-1641), care a trăit în perioada Dinastiei Ming. La o jumătate de mileniu distanţă, dacă ai şansa unei zile cu vreme prielnică, fără reţinere vei ajunge să dai dreptate învăţatului chinez. Ba mai mult, vei pleca de pe Huangshan cu o puternică dorinţă de a reveni, măcar pentru a admira anduranţa cărăuşilor, furnici care dau o puternică notă de realitate vremurilor noastre.

Munte sacru în istoria Chinei, Huangshan este locul în care Împăratul Galben a întâlnit nemurirea, este locul în care legendele şi miturile trăiesc de milenii, este locul în care ai şansa de a înţelege puţin mai bine legătura chinezilor cu natura, cu filozofia existenţială şi timpul, acelaşi de la începuturi, doar viteza vieţii noastre fiind alta acum.

Pe crestele muntelui Huangshan ai ocazia să păşeşti în istorie. Aici, multe dintre potecile şi scările săpate în stâncă sunt la fel ca acum mai bine de 1500 de ani, când au fost croite primele trasee. Aici este locul în care regizorul Steven Spielberg a fost inspirat de magia şi frumuseţea care au ajuns să fie cunoscute de întreaga lume drept peisajele din producţia „Avatar”.

DSC_0079Treptele săpate în stâncă, peste 60.000 după unele surse, sunt o dovadă echivalentă sacrificiului, ambiţiei şi anduranţei demonstrate în cazul Marelui Zid, mărturie profundă a modului în care chinezii se raportează la viaţă şi timp. Adevăraţii stăpâni ai muntelui Huangshan sunt cărăușii, armata de furnici care bate apăsat muntele, continuând o tradiţie păstrată în familii din generaţie, în generaţie.

Singurele căi de acces pe crestele Huangshan sunt potecile şi treptele săpate în munte.Maşinile având acces abia până la poalele muntelui, de unde cu ajutorul unor telecabine şi teleferice, turiştii şi mărfurile sunt preluate până la cota 1000. Mai departe, accesul este făcut exclusiv la pas, spre zone în care se găsesc hoteluri, restaurante şi magazine.

La un număr de patru milioane de vizitatori anual, se poate imagina dimensiunea consumului de alimente, băuturi, dar şi necesităţile impuse de asigurarea unor condiţii decente de hrană, cazare şi curăţenie. Uriaşul flux de produse şi servicii este asigurat milimetric de cărăuşi.

DSC_0410Fibroşi, tăcuţi, păşind rapid şi balansat, rezistând soarelui dogoritor din zilele de vară, gerului de februarie, vânturilor şi furtunilor montane, cărăuşii de pe Huangshan reprezintă„colonia de furnici”care munceşte în condiţii extreme.

Cei mai mulţi, duc în spate mult peste greutatea proprie, bine echilibrată în cobiliţa din lemn de bambus.Cărăuşii se deplasează grăbit câteva zeci de metri apoi, după un popas scurt, cât pentru o respiraţie şi un gând bun, repetă ritualul până la destinaţia la care se află beneficiarul. Alimentele perisabile, vegetalele şi băuturile sunt principalele mărfuri duse pe umeri.Însă, nu de puţine ori vezi mutate pe potecile abrupte ale muntelui zeci de tone de materiale de construcţie şi uneltele necesare unui nou stabiliment oficial sau turistic. Totul pentru un câştig care poate să ajungă la 5-6 yuani (2-3 lei) la un transport. Cu cât reuşesc să facă mai multe drumuri pe zi, cu atât câştigul este mai mare, ajungând în jurul a 1.000 de yuani lunar (aproximativ 150 USD).

Într-un ritual nescris, turiştii care se înghesuie pe potecile şi treptele strâmte de pe munte, eliberează traseul la apropierea cărăuşilor, lăsând să se aştearnă, pentru câteva momente, o tăcere care face loc respiraţiei grele a celui care păşeşte apăsat, parcă ducând în spate întregul munte. Când greutatea devine chinuitoare, şerpaşii scot un sunet specific, pentru a atenţiona trecătorii să facă loc. Fiecare pas înainte, făcut cu resurse fizice nebănuite, înseamnă certitudinea unui nou câștig.

DSC_0452Cei mai mulţi dintre cărăuşi au devenit refractari la camerele foto şi video, procupaţi de mărfuri şi de pasul bine pus pe potecile abrupte. Un pas greşit care duce la o accidentare gravă înseamnă bani mai puţini în buzunarul din care se hrăneşte o familie, se educă un copil, sunt construite visuri pentru noua generaţie.

Între lumea de jos – cu bolizi de zeci de mii de euro, cu autostrăzi, zgârie-nori şi hoteluri de cinci stele, şi lumea de sus – purtată pe umerii muntelui şi al cărăuşilor, contactul este asigurat de restaurante şi hoteluri, unde preţurile sunt … la înălţime.

Cel mai ieftin loc de cazare este în camere comunune, fără baie, pentru care achiţi 400 yuani (aproximativ 60 USD). Poţi opta şi pentru închirierea unui pat pliant, cu 280 yuani. Pentru cei cu ceva mai multe pretenţii sunt oferite spaţii în cabane (1.280 yuani), în camere standard (1.480 yuani) sau … în apartamente de lux şi prezidenţiale pentru care preţurile pe noapte sunt cuprinse între 4.800 şi 8.000 yuani (aproximativ 720-1.300 USD).

DSC_0442Confortul şi liniştea turiştilor sunt asigurate de cele câteva sute de cărăuși care sunt la datorie zi-noapte, vară-iarnă, pe vreme bună sau neprielnică. Organizaţi într-o castă administrată în comun cu autorităţile locale, cărăuşii tăcuţi şi mereu grăbiţi sunt legătura şi contactul real dintre istorie şi prezent, dintre realităţile vieţii din urmă cu secole şi cele din prezent. Cărăuşii-furnici de pe Huangshan sunt o altă dovadă că în China poţi trăi simultan în timpuri şi dimensiuni diferite, pentru aceasta fiind necesare doar puţină atenţie şi înţelegere în faţa realităţii.

Pentru valoarea naturală, pentru rolul său ca habitat pentru speciile rare, pentru istoria şi legendele sale, în 1982, Muntele Huangshan a fost declarat zonă de interes naţional a Chinei, pentru ca în 1990 să fie înscris în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Vizită de documentare asigurată de Administraţia chineză de Stat pentru Afacerile Experţilor Străini, alături de autorităţile provinciei Anhui din Hefei şi Huangshan.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, HUANGSHAN, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.